Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
Està situada al carrer Sant Esteve, 12. Pep Coll a El rei de la Val d'Aran narra la història real d'Antonio Sambeat Anglada, conegut pel Tonet de cal Teishineret de Viella. De jove, va a anar a París a aprendre de mecànica. Va fer el servei militar a Guadalajara i un dia que el cotxe del rei Alfons XIII no engegava, ell li va solucionar el problema. A partir d'aleshores va formar part del personal de la casa reial. Va aconseguir que el rei prometés fer el túnel de Viella, les obres del qual es van iniciar el 1926. El darrer servei d'en Tonet al rei va ser el 1931, quan el va portar de Madrid a Cartagena per marxar cap a l'exili. Tanmateix, segons la brama popular, sembla que els serveis d'en Tonet a algun membre de la casa reial van anar més enllà d'allò que seria usual.
La història no s'acaba aquí. El pas del Teishineret per la casa reial fou tan intens i fructífer que l'empremta del seu record va perdurar durant anys en la família. El rei Joan Carles, que com tothom sap es nét d'Alfons XIII, des de ben petit sentia parlar als padrins d'un xofer, que era oriünd d'una vall meravellosa dels Pirineus. Això explica la passió que va demostrar per la vall d'Aran des del primer moment, quan encara era príncep d'Astúries i que després, un cop fou coronat rei, no ha fet més que augmentar. La seua presència constant durant les vacances de Nadal, ha convertit l'estació d'esquí de Vaquèria en una de les famoses d'Europa, i la Val d'Aran en una mena de cort hivernal, que atrau la flor i la nata de tot Espanya. Si, en l'època d'Alfons XIII, els polítics i banquers de Madrid amb prou feines sabien que existia aquesta vall, ara se la coneixen millor que el passeig de la Castellana.
Hi ha aranesos que creuen que la tirada del monarca cap a la vall té unes arrels familiars més consistents, arrels que, segons ells, naixen de la profunda estimació que la reina Victoria Eugenia sentia pel seu xofer. Els més vells de Vielha, o sigui, els qui van tenir la sort de conèixer en vida el Tonet, asseguren que l'home era clavat a Joan de Borbó, tant en corpulència com en fesomia. D'aquí ve que el seu fill, Joan Carles, sigui conegut a Vielha amb l'afectuós sobrenom de Teishineret. Altres aranesos —aquestos no tan vells— juren haver observat un detall que, al seu entendre, confirma la tirada de la sang. Diuen que cada vegada que el rei Joan Carles travessa Vielha amb cotxe, en el moment que passa per davant de cal Teishineret, el cap se li gira instintivament en aquesta direcció.
Si és cert o no, tant se val. Al cap i a l'últim, el veritable motiu de l'atracció que l'actual rei sent per l'Aran, no té gaire importància. Sigui per propaganda familiar, sigui per herència, el cas és que darrere les dues grans obres que han transformat la vida de la vall —el túnel de Vielha i l'estació de Vaquèira— hi trobem la mà del Tonet de Teishineret. Ell ha estat, sens dubte, l'autèntic rei de la Val d'Aran.
Altres indrets de Vielha e Mijaran: