Diada de Sant Llop, patró de la vila de Centelles...


Obra:Diari 1918-1961 (I) (p. 452)
Municipi:Centelles
Comarca:Osona

L'any 1882, Santiago Rusiñol (Barcelona, 1861-Aranjuez, 1931) amb un grup d'amics va fer una excursió fins al castell de Centelles, situat al terme de Sant Martí de Centelles. El segle XV els barons traslladen la seva residència del castell a la sagrera i un segle després la baronia esdevé comtat del Castell de Centelles. El comtat tenia 85 km2 i incloïa els termes actuals de Balenyà, Sant Martí de Centelles i Sant Quirze de Safaja. El segle XVI, el baró Lluís I va convertir el nucli en una vila emmurallada que pren el nom de Santa Coloma de Centelles. El recinte comptava amb tres portals: el de Sant Antoni, el d'Amunt o de Sant Martí i el Nou, l'únic que s'ha conservat.De la prosa que escriví sobre l'experiència en donem un fragment per a ser llegit a la plaça de Centelles.

També a la plaça, on s'instal·lava l'envelat per les dues festes majors, d'estiu i d'hivern i encerclats pels dos monumentals palaus dels Centelles i dels Carreras Artau, podem llegir una nova anotació del dietari de Renart que rememora els batecs d'aquelles festes i amb una especial referència al Noi de Tona, personatge d'una gran popularitat pel país durant dècades.

testing image

1 de setembre 1920

Diada de Sant Llop, patró de la vila de Centelles. Festa Major, amb sacrifici d'ànecs, oques, conills i pollastres. La qüestió de la llum està al punt més alt, amb rivalitats fondíssimes entre el grup Buxó i el grup Ripoll, que es disputen l'hegemonia centellenca. I el resultat és que a estones la vila s'ha quedat a les fosques. Ferments de caciquisme. A causa de les rivalitats hi ha hagut envelat de dalt i envelat de baix. S'ha ballat de valent i s'havia de veure al matrimoni Grange, veïns de la torreta nostra, giravoltant com uns veritables dansaires. Hi ha hagut, com és de suposar, la tradicional processó de Sant Llop, ben lluïda, i pels voltants de la fira, el popular Noi de Tona amb la seva cara de tipus anormal però murriot en el fons, que xerrava pels quatre costats i recitava tirallongues de versos. L'amic i company Quatrecases, fent-me companyia, ha ornat la seva casa amb la bandera de les quatre barres.