Ni va tocar la campana...


Obra:L'últim serf (p. 181)
Indret:Port
Municipi:Dénia
Comarca:Marina Alta

testing image

Ni va tocar la campana ni va parar l'activitat en el treball. L'encarregat ja s'havia fet els raonaments que al seu endins acabaven per donar sempre la raó a l'amo; ja podia transmetre l'ordre als altres amb to segur: L'estall que anara eixint; els altres feen quart. I com una explicació de força afegia:

-Ha vingut un "muntriol"; ens demanen més càrrec i l'hem de tindre preparat.

El manament prengué cos i volà per totes les navades: als servidors de les màquines triadores, als esclaus dels motors, als empresonats en les cambres, als reclosos pels cellers...

-El "muntriol"!

Hom no sabia amb exactitud què era un "muntriol". Potser el primer vapor que impressionara allí fortament per les seues dimensions duguera el nom "Montreal" o tal vegada procedira d'esta ciutat americana. Per als magatzems significava una embarcació gran, mai prou farta de càrrec, que després d'una nodrida escala per altres ports s'enquadraria front a la bocana del de Dénia barrant-lo amb la gallardia policromada d'una silueta colossal, i s'engolia tot el carregament de cada magatzem encara que l'esperaren de gom a gom, veent-se'l continuar tan lleuger i gentil que era promesa i esperança dels que en ell confiaven.