El penyal d'Ifac emergeix de la mar...


Municipi:Calp
Comarca:Marina Alta

testing image

El penyal d'Ifac emergeix de la mar i alça les seues parets calcàries, en un únic i vertiginós impuls, fins a culminar 326 metres més amunt. Sembla que la seua vocació inicial fóra la d'illa, però que en l'últim moment haguera decidir tirar una arrel -ben estreta- per continuar unit a les terres de la Marina. Com un solitari sentinella atalaia la mar, vigila Calp i acull als peus un port que va ser, fins fa poc, pesquer i solitari.

Ifac saluda ufanós les imponents penyes de l'Albir o serra Gelada al sud-oest i el cap d'Or o punta de Moraira al nord-est. Vist des del poble o des del port, se'n percep tan sols l'amplària reduïda i sembla la torre d'un castell de ciclops. Però, quan s'hi arriba des del nord i es contempla en tota la seua longitud endinsant-se en la mar, cobra caràcter de muralla. A pesar de tot, el Penyal és modest en dimensions. Des de la platja de la Fossa al nord fins al Morret del Llebeig i el Carallot, no arriba als 1.500 metres. D'ample, molt menys. Però més de 300 metres d'alçària sorgint directament de la mar donen per a molt. Exigua illa que va preferir quedar-se a terra i desplegar en vertical la seua biodiversitat. Costa, mar, muntanya... de tot un poc és el penyal d'Ifac.

Singularitat geològica i geomorfològica del litoral, els seus valors paisatgístics es fan evidents a qui el visita, tant la monumentalitat de la silueta, perfilada sempre sobre un horitzó marí. com les panoràmiques que promet el cim. però també atresora discretament altres riqueses: flora i fauna adaptades a aquest món de penya-segats, parets i talussos. Així és el penyal d'Ifac o Ifac a seques, sentinella perpetu de la Mediterrània.