Dos haikus i dues tankas


Obra:Haikus en temps de guerra (p. 13, 19, 32 i 51)
Municipi:Roda de Ter
Comarca:Osona

De retorn cap al centre de la vila, un cop creuat el Pont Nou, a mà esquerra, trobarem el carrer de Sant Antoni Maria Claret. A la casa número 3 hi ha el pis on Miquel Martí i Pol va viure fins a la mort. En total onze anys. A la planta baixa, a mà dreta de l’entrada, hi ha la seu de l’Associació d’Amics de Miquel Martí i Pol, entitat creada per familiars, amics i admiradors el 28 de setembre de 1998. En aquesta casa, el poeta redactà els darrers llibres: Un hivern plàcid (1994), Llibre de les solituds (1997), Haikús en temps de guerra (2002) i Després de tot (2002). A més, és clar, de les lletres de les cançons dels discs Un pont de mar blava (1993), Porrera (1995) i Temps de revoltes (2000), de Lluís Llach.

És la segona casa del carrer, a l'esquerra, amb bona vista panoràmica del riu des de la part posterior, però molt menys tranquil que durant la vida de Martí i Pol, per la construcció a pocs metres del Pont Nou, que porta tot el trànsit mecanitzat que travessa el poble.

Al carrer, o bé sol·licitant l’entrada, a la seu de l’Associació, podem llegir un fragment d’Obertura catalana en què glossa la compenetració amb la segona esposa, Montserrat Sans; tres poemes de Llibre de les solituds on, fent un gir a la temàtica dels altres llibres de poemes, tracta de la més coent actualitat, inclosa la transcendència dels seus seixanta-set anys; el poema «Preguntes », d’Un hivern plàcid, on insisteix en la incògnita del més enllà; dos haikus i dues tankas de Haikus en temps de guerra, en els quals s’interroga per la persistent salvatgeria de la humanitat, i, finalment, una cançó d’Un pont de mar blava i una altra de Temps de revoltes (que es poden escoltar cantades per Lluís Llach), que són un clam per la pau, la justícia i l’esperança i connecten amb l’estil i el to de, entre altres llibres, L’àmbit de tots els àmbits.

testing image

Dos haikus i dues tankas

A quin paisatge
poden adscriure els somnis
els sense pàtria?
De branca a branca
d'algun futur que espera
rere les dunes.
Passen els vespres,
la marea dels signes
teixeix sanefes
que el vent escriu als arbres
i els anys no desdibuixen.
Res no canvia
en l'ordre de la cambra,
però hi transcorren
inesperats prodigis
que l'emplenen de vida.