Bloc de notes


Municipi:Roda de Ter
Comarca:Osona

De retorn cap al centre de la vila, un cop creuat el Pont Nou, a mà esquerra, trobarem el carrer de Sant Antoni Maria Claret. A la casa número 3 hi ha el pis on Miquel Martí i Pol va viure fins a la mort. En total onze anys. A la planta baixa, a mà dreta de l’entrada, hi ha la seu de l’Associació d’Amics de Miquel Martí i Pol, entitat creada per familiars, amics i admiradors el 28 de setembre de 1998. En aquesta casa, el poeta redactà els darrers llibres: Un hivern plàcid (1994), Llibre de les solituds (1997), Haikús en temps de guerra (2002) i Després de tot (2002). A més, és clar, de les lletres de les cançons dels discs Un pont de mar blava (1993), Porrera (1995) i Temps de revoltes (2000), de Lluís Llach.

És la segona casa del carrer, a l'esquerra, amb bona vista panoràmica del riu des de la part posterior, però molt menys tranquil que durant la vida de Martí i Pol, per la construcció a pocs metres del Pont Nou, que porta tot el trànsit mecanitzat que travessa el poble.

Al carrer, o bé sol·licitant l’entrada, a la seu de l’Associació, podem llegir un fragment d’Obertura catalana en què glossa la compenetració amb la segona esposa, Montserrat Sans; tres poemes de Llibre de les solituds on, fent un gir a la temàtica dels altres llibres de poemes, tracta de la més coent actualitat, inclosa la transcendència dels seus seixanta-set anys; el poema «Preguntes », d’Un hivern plàcid, on insisteix en la incògnita del més enllà; dos haikus i dues tankas de Haikus en temps de guerra, en els quals s’interroga per la persistent salvatgeria de la humanitat, i, finalment, una cançó d’Un pont de mar blava i una altra de Temps de revoltes (que es poden escoltar cantades per Lluís Llach), que són un clam per la pau, la justícia i l’esperança i connecten amb l’estil i el to de, entre altres llibres, L’àmbit de tots els àmbits.

testing image

Bloc de notes

De fora estant contemplo l'espectacle.
Meticulós, prenc notes i em comento
a mi mateix les ínfimes sorpreses.
Tot és, com sempre, gris i previsible:
pedòfils, mafiosos i corruptes
emplenen gairebé tot el diari
salpebrat d'accidents i altres catàstrofes.
Ni els pits de la Samantha no em trasbalsen.
Cent vint, cinquanta-set, vuitanta-cinc,
bé deuen ser reals aquestes mides,
tant com els immigrants foragitats
del temple on protestaven, a París,
per les forces de l'ordre, de quin ordre?
Qui lluita pel poder té el cel guanyat,
ho sap tothom i deu ser profecia.
¿Em pot dir algú què hi guanyarem els pobres
si quan sigui el moment entrem a Maastricht?
Gràcies a Déu es mantenen actius
tots els conflictes i l'estiu s'acaba.
Em costa molt servar-me. Giro full.
De què és senyal parlar tan poc, pregunto,
de llibertat o bé d'indiferència?
Havent dinat em llimaré les ungles.