Els meus records «conscients» comencen...


Obra:Obertura catalana (p. 63-64)
Municipi:Roda de Ter
Comarca:Osona

El 1931, l’Ajuntament de Roda i la Generalitat de Catalunya havien començat l’edificació d’unes noves escoles públiques i laiques, és a dir, no confessionals, que suplien per la via de la confiscació les anteriors, de caràcter religiós i privat. Van ser inaugurades el 1935, en un edifici que té un cos central amb dues ales, una per als nens i una altra per a les nenes, però amb un pati comú i una sola piscina on podien banyar-se i jugar-hi junts. Els alumnes de les dues escoles religioses del poble, el Col·legi Espinalt i el col·legi de les Monges, van ser traslladats a les noves Escoles.

L'edifici, que acaba de celebrar 75 anys, té una dimensió important i un patí a davant que és espaiós, amb sol i ombra.

En aquest lloc, és indicat de llegir-hi dos fragments d’Obertura catalana, els quals denoten el sectarisme que es va viure tant en un règim com en un altre, quan les decisions estaven en mans de personatges sinistres i sense cap sentit democràtic i tolerant de la vida de les persones.

testing image

Els meus records «conscients» comencen quan ja anàvem a les Escoles Nacionals, perquè amb el començament de la guerra l'Escola Parroquial havia estat tancada. Per exemple, recordo que quan van tancar l'escola ens van fer anar tots els alumnes a recollir els llibres. Jo anava amb el meu germà gran. A la porta de la classe hi havia un home del poble, que portava ulleres i es deia Ballús, que ens recacejava les carteres. La doctrina la llençava, i de l'enciclopèdia (l'enciclopèdia era quasi el llibre únic, aleshores) n'arrencava les pàgines de la història sagrada. També llençava (no sé per què) un llibre que es deia El meu epistolari. Aquest individu, que a més de curt de vista era curt de gambals, empunyava amb la mà dreta un revòlver de culata blanca, de nacre, em sembla. Jo no havia vist mai un revòlver de debò, i em sembla que no n'he tornat a veure mai més cap, almenys de tan a la vora.