De l'altra banda de cap Formentor...


Obra:Prosa (p. 138)
Municipi:Alcúdia
Comarca:Mallorca

testing image

De l'altra banda de cap Formentor, ses serres també es veuen pelades, de caient més suau cap a la mar, mes entre elles verdegen los boscos de negres pins que han bressat la inspiració d'un de nostres més joves i més valents poetes que ha cantat cabalment aquells pins i els negres clapers.

Cap Ferrutx i Formentor entren, especialment l'últim, dins la mar com dos llargs i amples braços de l'illa, com per rebre los pocs vaixells que hi fondegen, i per guardar la segona capital de Mallorca, Alcúdia, qui s'amaga vergonyosa darrere una muntanya que s'aixeca sola i dominadora quasi al centre de la baïa. Per darrere d'ella, en èpoques primitives, los dos braços de mar tal volta s'han trobat, i de sa reculada ne queda l'albufera que acaben d'eixugar uns inglesos, fent un benefici que el país mai los podrà pagar.

D'Alcúdia poc ne puc dir per no haver-hi estat més que dues hores i no gaire ben aprofitades. De l'església que ara refan no en resta més que una capella aon no vegí cosa notable.

Davant del cementiri n'hi ha una dedicada a [...]. A part esquerra, té un altaret gòtic representant lo Naixement i l'Anunciació. Sos caladets i petits retaules són dignes d'ésser tancats dins d'una capsa, tanta bellesa hi campeja. Llàstima que el temps los va devorant i tornant pols i quera! [...]

Lo senyor rector, mossèn Joan Ferragut, té en sa casa tres retaulons gòtics bonics. L'un és sant Martí compartint la capa amb Jesucrist en figura de pobre, lo segon és l'oració de l'hort de Getsemaní, bell per les gracioses siluetes de Jesús i l'àngel; i el ters [...]