Hi havia el teatre Soriano, pel qual van desfilar...


Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès

testing image

Hi havia el teatre Soriano, pel qual van desfilar els números de circ eqüestre més famosos d'Europa. Després es va dir Victòria i va sarsuelejar com un rediable una colla d'anys.

Els bars, les tavernes i els cafès s'hi estalonaven. El més important de tots era el Cafè Espanyol, on s'aplegaven tots els jugadors de dòmino i de billar del país, tots els desvagats que anaven a la deriva per la dolça Barcelona d'aleshores, els primers intèrprets del cinema autòcton que tot just acabava de néixer aquí, tot el cupletisme democràtic, i les deixalles del circ eqüestre, el qual començava, en aquell moment, a anar de mal borràs. Tota la fauna que hem anomenat s'entaforava dins del cafè. A la part de fora, això és, a la terrassa, així que el temps abonançava, s'hi amuntegava, migdia, tarda i vespre, una parròquia enorme, amorfa i menestrala. Davant mateix del cafè esmentat hi havia un bar retolat La Tranquilidad. Funcionava entremig del teatre Nou i el Victòria, això és, hi feia d'entrepà. Era el lloc de reunió habitual dels anarquistes d'aleshores, dels quals se'n criaven molts al país. La policia hi feia visites de compliment sovint i cada ve­gada que hi anava s'emportava uns quants parroquians. Els que li havien resultat més simpàtics.

Hi hagué qui va escriure en algun paper que el Paral·lel era en aquell temps una mena de Fira de Montmartre. La comparació tenia per objecte donar a entendre que tenia un cert aire europeu. Molt bé. La intenció era bona. Jo crec, però, que no era així, i asseguraria que només hi tenia una semblança llunyana. Hi havia parades de fira, subhastes, cavallets, xarlatans, bunyoleries, barraques de tir, tiradors de la planeta, com allà, etc. Començaven davant El Molino i s'acabava enfront del teatre Còmic. Res més. Però el seu esperit era purament barceloní.

S'hi passejava dia i nit una gentada que s'embadalia contemplant aquell bé de Déu de parades virolades. Al vespre vessaven de llum i feien un efecte magnífic.