Al cap d'un moment Tirèsies...


Obra:Lo somni (p. 253 i 255)
Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès

testing image

Al cap d'un moment Tirèsies va dir amb posat seré:

—No et pots imaginar com he gaudit amb el teu enginy. Has respost amb eloqüència i gran expressivitat tot el que jo havia dit de les dones. Però només hi ha una veritat i tu no l'has desmentit. Si confessessis el que et dicta la teva consciència, admetries que tot el que t'he dit és veritat.

—No ho faria mai. Moriré amb aquesta opinió.

—T'aconsello que no ho facis perquè no és la veritat encara que ho pugui semblar. D'aquí endavant, deixa l'amor de les dones. Fuig de tot lloc i ocasió de parlar i estar amb elles, i esquiva-les com al llamp. És una bogeria absoluta perseguir allò que un cop aconseguit ens mata. Nabot va morir per una dona, Samsó va ser agafat i lligat; Josep, empresonat; Isboset, mort; Sa­lomó va apostatar; David va ser homicida; Sisarà, traït i mort amb un gran clau, i Hipòlit, Agamèmnon i quaranta-nou fills de Dànaos van perdre la vida. Però perquè perdem temps en això? La majoria dels inconvenients i dels mals que hi ha hagut al món han passat per culpa de les dones. Ningú amb una mica de seny i honestedat no ho pot negar sense vergonya.

Fes, doncs, del teu amor un servei a Déu i a l'estudi constant d'aquí endavant i no serveixis senyor terrenal. Ja has treballat prou per als altres, preocupa't ara dels teus propis afers (no em refereixo, però, als mundanals ni transitoris, sinó als espirituals i perdurables) i especialment a conèixer-te i ser millor. Trenca el pont per on has passat, de manera que no et sigui possible re­tornar. No et giris endarrere com va fer Orfeu i ja que has viscut en la mar tempestuosa, fes tot el possible per morir en port segur i tranquil.

Després que Tirèsies hagués dit aquestes paraules, els falcons, astors i gossos abans esmentats van començar a xisclar i a udolar molt desagradablement. I jo em vaig despertar molt trist i desconsolat, i privat de moviment fins al matí següent, com si el meu esperit m'hagués abandonat.