Visions de Catalunya I

Catalunya Nova

Editorial Selecta (Barcelona), 1954

Autor: Joan Santamaria i Munné
Pàgines: 208-209
Indret: Convent de Sant Domènec (Balaguer)

Sant Domènec és un convent franciscà del segle XIV—em sembla que vaig llegir— que n'ha vist de tots els colors: guerres, incendis, canvis d'amo, reformes... Amb un claustre que és obert a qui el vulgui visitar, que és un tresor. Amb uns finestrals allargassats, estilitzats, d'un gòtic senzill; únics! Quina elegància! Llàstima que no estiguin encara més conservats —que ho estan— i més propagats! Si els tinguessin als EUA hi penjarien fanalets!

Ja arribem al convent forà de Sant Domènec. El sol declina i l'hora es tenyeix de rosa. Anem trobant més gent i animació per la car­retera: sellonaires de Verdú, ruquets minúsculs amb feixos de vencills de cànem, carros amb bots d'oli, carreters cridaires que esbatussen cruelment les bèsties, colles de gitanos amb uns rossins nafrats i secs com llesques, birbadores amb el cabàs d'herba al cap i l'aixolet a la mà, un vellet amb gorra musca que mena una cabreta i el segall, un pagès que torna de la vila amb el paquet de les botines penjat al braç, un capellà a cavall d'una euga, agrumollat com una ostra dins la clofa vermellosa d'un paraigua monumental...

Som al cap del pont, i els portalers, com que no duem fato, ens deixen entrar de franc a la vella i noble ciutat, que mereix tota  la nostra veneració. Balaguer...!

Autor: Joan Santamaria i Munné
Pàgines: 23-24
Indret: Pont Vell (Lleida)

Ja entrem a Lleida. Aquest primer pont és el del Portal; més amunt, com encastat entre dues cortines d'arbres esponerosos, hi ha el del Carril; aquesta via murada damunt el Segre és la Banqueta, l'arteria vital de la ciutat; aquell ample passeig, que cenyeix Lleida a mà esquerra, és el de Boters; aquell altre que s'aboca cap a mà dreta, la Rambla de Ferran; aquell campanaret, que tot just apunta el ca­parró per sobre de les cases de l'Arieta, és el de l'Ensenyança; aquell altre de més enllà, el de Sant Llorenç; més en sota poden veure les dues torres de la Seu nova, l'esvoranc de la Plaça de Santa Maria i les franges fosques que fan els badívols del carrer Major, el de Cavallers —que s'enfila amunt cap al Pla de la Panera— i el de la Costeta del Jan, al recés del Seminari vell. Aquest portal que sembla un formiguer d'entrants i sortints és el del Riu i rere d'ell hi ha l'Almodí, en els rengs del qual l'horta de Lleida té la suprema apoteosi. I a sobre, veieu?, s'alça la Seu vella com una gran corona d'or, i al cim del cim de tot, el Campanar, voltat de cel, de vents, de resplendors, de repiquets de campanes i d'una infinita volior d'orenetes que li fan companyia.

Són nou hores del matí. Quin encís té Llei­da en aquesta hora escotorida! El sol la xopa de glòria, i aleshores tots els vidres de les cases fan la rateta.

Autor: Joan Santamaria i Munné
Pàgines: 24-25
Indret: Plaça de la Paeria (Lleida)

Entrem-hi? Mireu... no us ho deia? Aquest Portal del Pont és un garbuix. Ruquets, someretes, carros de trabuc, tartanes, autos que botzinen, pagesos amb virolats mocadors al cap, terrassanes brunes escardalenques i enfaldetades que us miren amb uns ulls fibladors... Una densa barreja de flaires satura l'ambient. Allí s'han aplegat tots els bons tas­tos del Segrià feracíssim, de les pròvides Garrigues, de la Conca del Noguera, del fabulós Urgell, dels termes més fabulosos encara de Vallmanya, Malpartit, Montagut i Gimenells, on les llebres i perdius corren i peonen plegades pels immensos rostolls i gorets...

Passem aquesta volta de pedra i ja som a l'Almodí. Eh, ¿quina plaçassa, aquesta de Sant Joan? ¿Eh quin fresc algarot de veus i quin brogit mes sa d'enraonies? ¿Eh com dringa com un cristall la pura parla vernacla? ¿Eh quines saliveres us fan venir aquestes paneres i cistelletes de recapte del reng, amb tots els blaus, vermells, morats, verds, grocs i roses de l'arc de Sant Martí? ¿Eh quina música més enjogassada us fan totes les campanes i campanetes lleidatanes? Ai, Déu! ¿I no us salta el cor, no sentiu al moll de 1'ànima una alegria voladora en veure-us tan ben rebuts?

 

Autor: Joan Santamaria i Munné
Pàgines: 27-28
Indret: Plaça de Sant Joan (Lleida)

Tres hores de la tarda... Aquelles batallades que el Campanar del Castell escampava amb pausa entre l'eixam de repiquets argentins de les altres campanetes i els xiscles dels falziots que amantaven el cel, remorejaven dins del meu cor com un cant de llibertat. Que bonica es la vida a cavall d'un ruquet que et menarà serra amunt, serra amunt sense cansar-se mai!...

La plaça de Sant Joan, desfets ja els rengs de les pageses i plegades les taules i parades del recapte, sembla més ampla encara, més sonora que al matí. Uns senyors greus i ensopits van paint el dinar, tot amidant xano-xano les amples llosanes de la vorera, fins al Moro de cal Roig; el municipal Perotes badalla de xurra arrambat a un fanal; el gitano Canona fa el tracte d'una mula guerxa amb un pubill del Semontà; en un balcó de la plaça les banderes negres i arnades de la Confraria anun­cien la mort d'un veí, i, a baix, a cada banda de la porta, el Tato i el Minin, els dos eterns fossers, esperen impàvids l'hora d'endur-se'l al Garrut; passa el Tero esbroncant els coneguts, i més enrere li va el senyor Miquel de Besa saludant a tothom amb el seu tarot de copa tot pelut i esfereït; els botiguers aclofats vora el taulell fan unes plàcides becaines; brunzen les mosques contentes i rebotides; pilots de pagesos reneguen i escupen a les portes dels cafès, de la boca de les quals ix una fètida i calenta bafarada de fum de tabac i sentor de carn bruta; dels hostals de la Fam i del Recó comença la desfilada de car­ros, de bèsties i de persones arribats a punta de dia; del Portal del Pont surten rabents les diligències, amb brogit de picarols, de renills, d'espetecs de tralla i de crits dels majorals... Moviment i repòs, alegria i mandra, la vida i la mort escarpint-se.

Autor: Joan Santamaria i Munné
Pàgina: 247
Indret: El Firal (Olot)

He trobat tot baixant, aquesta colla de pagesos que van a Olot a vendre quatre caramades. Guaiteu: una almosta de nespres, un quartà de cigrons, un rastrell de granotes espatllades, un formatge d'ovella, un tupí de mel, un mussol viu i una coixinera d'avellanes grenyals. Tot plegat no val tres xavos, però ells van a mercat a fer negoci, a xalar-se unes hores, a fugir de la dona, a veure món, a saber coses i a tastar l'aiguardent del celler del Barrusca. Tothom porta la seva barretina vermella enfonsada fins al clatell, el seu gec esquifit i gruixut com un matalàs, la seva armilla ben botonada, la seva faixa de llana que els dóna sis tombs, la seva camisa de pisana blava i les seves bones calces de vellut que quan caminen mouen aquella mena de gemec que fa: gic-gec; gic-gec... Trobo que aquesta gent, tan emborrassada com va al bat del sol roent i sota els flams infernals de la canícula, no sua gota. Ca! Són eixuts com una ascla de figuera.

Marxen satisfets i embotornats, vermells com uns cirerols, però més garlaires que setze, fumant i escopint, i sense esma de descordar-se l'armilla i treure's el gec i penjar-se'l a la musclera.