Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
El 1773, el bisbe Joaquim Sánchez Ferragudo demanà -i se li concedí- l'edifici que havia pertangut als jesuïtes "expulsos", situat al pla dels Gramàtics, que es convertí en el primer seminari de la diòcesi (conegut encara avui com el barri del Seminari Vell). Actualment, acull la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida. El 2002, arran de commemorar el centenari de la mort de Verdaguer, al claustre es va inaugurar un monument al poeta. Al davant podem llegir la crònica de Valeri Serra Boldú sobre la visita, que va tenir molts components socials, i l'escrit que el poeta consignà en el llibre d'honor del seminari.
Al dematí següent que era divendres, anà el Poeta a celebrar missa en l'oratori de l'oratori de l'Acadèmia Mariana de Lleida i com va preguntar-nos si era gaire lluny lo Seminari que el Sr. Bisbe li havia recomanat visitar, vulgué anar-hi.
Recorregudes totes ses dependències se li presentà l'Àlbum, pregant-li que hi escrivís un pensament, i Mossèn Cinto va posar-hi aquestes ratlles:
«Un Seminari és un planter; sent, doncs, Lleida la ciutat de Maria, aquest hermós Seminari és lo planter de Maria, i sent son planter, ella el regarà, ella e1 cuidarà i farà sortir-ne belles flors. =Diada de Sant Pasqual Baylon de 1901= Jacinto Verdaguer= Pre.»
Catorze anys més tard he trobat sacerdots que aleshores n'eren seminaristes, i m'han recordat les paraules transcrites i la bella fita que assenyalà l'anada de Mossèn Cinto al Seminari.
En sortint, se l'acompanyà a la capella de Sant Jaume Apòstol recontant-li la tradició lleidatana del «Peu del Romeu», i aquella tarda anà a visitar lo Convent Asil de Mossèn Arqués en la partida de Rufea.
Altres indrets de Lleida: