Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
L'església del Pilar de la Mola és una una de les tres parròquies de l'illa, juntament amb la de Sant Francesc Xavier i la de Sant Ferran de ses Roques. L'any 1771 els habitants del Pilar de la Mola van demanar permís a l'arquebisbe Joan Lario per a edificar una església a la població. El temple fou finalitzat i consagrat pel primer bisbe d'Eivissa el 1784, any en què es fundà la població del Pilar de la Mola. El 1925 fou ampliada per primera vegada. Actualment, gràcies a més ampliacions posteriors, també fa la funció de sala d'actes parroquial. Un fragment del dietari de Josep Marí destaca els elements diferenciadors de la Mola formenterenca.
Damunt la Mola són especialment notables l'església del Pilar, blanca, sense forats; els dos molins, que encara conserven les antenes; i, retirat, sobre les penyes més dretes i profundes de Formentera, el far que hi manà construir Isabel II, la llanterna més prestigiosa de les Pitiüses. De dalt de tot de la farola podreu observar, entre les aigües esfereïdores de llevant, l'àgil planeig de les gavines i escoltar el trontoll tossut i ineficaç d'algun llaütet. Una persona mica patidora pot sentir-hi un agut formigueig, i, si bufa gaire vent, i vibra la barana de ferro, i se us encreuen els cabells, potser se us posaran els pèls de punta. La visió de la Mola, des de l'esquerpa elevació del far, és més monocroma i abassegadora que la d'altres fragments de Formentera. Això s'acusa, amb diferència, a l'estació seca i canicular.
La Mola és un territori gairebé oblidat del món, amb una vida pròpia, activa i creadora i un establiment humà molt divers. No hi ha dubte que l'aïllament s'hi esdevé encara més accentuat a causa del seu sobtat impuls orogènic. Avui una carretera força transitada facilita la comunicació entre les dues Formenteres, però la implantació tan rotunda que té la Mola imposa un cert distanciament visual i psicològic.
Altres indrets de Formentera: