Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
Santa Agnès de Corona és un nucli de població i parròquia pertanyent al municipi de Sant Antoni de Portmany. Sovint se l'anomena simplement Corona. El poble ocupa el Pla de Corona, a la zona d'es Amunts, de terra de color roig i molt fèrtil, Gairebé tots els habitants viuen encara avui en cases disseminades. El paisatge del poble és rural i permet veure millor que gairebé qualsevol altre lloc com era l'Eivissa rural tradicional. El tret més distintiu de Corona és la gran quantitat d'ametllers que hi ha, que al gener, florits, es converteix en un gran atractiu, sobretot les nits de lluna plena. A diferents punts del pla ens podem servir de la lectura de la prolixa descripció que en fa Josep Marí juntament amb un poema seu; també ens serviran els textos amb què Jean Serra recrea els batecs de vida que s'hi donaven no fa pas gaire.
Camí de Santa Agnès de Corona
Comença a ploure i comença
la nit. El paisatge convida
als besos i les carícies.
La casa, closa sobre el foc
que crepita a la llar,
ens convida a fruir prest.
La tarda tomba i ve la nit
rere els vidres xops,
mentre el cos s'enfonsa
sota l'espessa bava
que inunda ja els racons.
Marxa la llum diürna
i una lluentor sensual
roda pels coixins i pels cristalls.
Sobre el pla de Corona excel·leix, com sempre, la renovada flor. Tancat com és a tots els vents, el sol hi propicia la florida amb una audàcia quasi inexplicable. Si un hi arriba pel camí de ses Rotes, que deixa amunt paratges aspres i decrèpits, la primera visió del pla és un autèntic espectacle. Podríem dir-ne que es tracta d'un miratge, si els ulls acostumats no sabessin que els ametllers són així de generosos. Cal aturar-se a la vora per contemplar, entre els pins immediats, l'espurneig de les flors canal avall i, més enllà, l'escampada blanquinosa, una mica dissolta, sobre la terra roja.
Els camps de Corona, just ara llaurats, són d'un color vermell indescriptible. Si els mirem des de la posició del sol, la vermellor es àuria i rutilant. Si els veiem, en canvi, a contrallum, la coloració és sòbria, grassa i elegant; recorda molt les qualitats del vi negre, vellutat i corpori. Blanc i vermell s'ajunten, com enlloc, en una simfonia molt suau. El paisatge camperol té transparència i textura d'aquarel·la. No hi ha a penes perfils, si no són les muntanyes. Camps i ametllers es fonen amb una delicadesa entranyable...
Entremig de vermellor i florida, sobta, de tant en tant, l'exaltada verdor, sempre disposta, dels garrovers, i algunes oliveres, de soca blavinosa, aixequen llambregades de llum perla per les branques vitenques. Aquests arbres són la sal del paisatge que l'ametller domina. Sense ells, el pla de Corona semblaria una nebulosa rasa, informe i fada. Aquests contrapunts són, per tant, des d'un punt de vista simplement paisatgístic, absolutament necessaris.
A hores d'ara les figueres passen gairebé inadvertides, darrere la lluminositat càlida de l'ametller. Les figueres escampen el seu brancatge tortuós, gris i espectral, sense una nota d'alegria, tan distintes d'elles mateixes quan l'ombra les reclama.
La plenitud del pla de Corona és sobretot ostensible pel costat de ponent, quan el camí que el circumda s'inflexiona en alguns trets i ofereix panoràmiques més extenses. El camí deixa el bosc a un costat i, a l'altre, els camps de blancor arrenglerada sobre la terra encesa. En un punt elevat hi ha dues eres bessones, des de les quals es veu tot el pla amb una gamma efervescent de matisos. Enfront del nostre esguard, tot protegint el pla dels vents tramuntanals, puja amb caràcter propi el puig d'en Joan Andreu, i, més cap a ponent, guaita, dret i calcari, es Castellar. L'església i el poblet blanquegen allà lluny, diminuts per damunt la calitja de les flors. Els romanins ja són florits, i al seu voltant brunzeixen les abelles. L'aire s'omple d'aromes penetrants i dolces, que van de la flor blanca a la flor lila.
Més endavant, l'arada duu la seva ferida al bell límit d'un ombrós roquissar, on les velles parets devien contenir, temps ha, la minsa terra abancalada. Encara uns arbres rònecs decoren lleument el gris jardí de pedra, que, en la seva absoluta austeritat, constitueix una petita meravella, la bellesa potser més oposada a la tendra i volàtil flor de l'ametller.
Corona I
La vénda de Corona, el seu pla i la seva costa són llocs que conserven, encara, l'atmosfera de l'Eivissa tradicional, a pesar que a cap casa no manquin els avenços tecnològics: l'automòbil, l'electricitat, el televisor i el telèfon. També la mecanització s'ha introduït en el conreu de la terra. Existeix a l'inici del pla, vora la carretera que baixa de les Marrades, un petit edifici escolar, d'una sola planta. S'han construït algunes cases noves, a vegades al lloc on ja n'hi havia una de més antiga. La dispersió dels habitatges continua igual. Sols al llogaret que fa de poble hi ha quatre cases a l'entorn de l'església parroquial, dos bars i una botiga. No es veu per enlloc cap aglomeració barroera. De fet, el paisatge és el mateix de sempre. La costa, despoblada, és més verge que mai.
El pla
La volta sencera al pla de Corona no l'he feta mai. Avui, malgrat que no sigui la millor època, la faré. El dia és assolellat i plàcid. Deixo el cotxe davant del bar Cosmi, tancat per vacances. L'altre bar, la Palmera, també és tancat. És mig matí i no se sent ni una ànima. Al tancó d'una casa el gat reposa dalt d'una estora de canyetes. Començo a caminar, com si tornés cap a Sant Rafel, pel tram recte de la carretera fins al bar cas Ferrer. Allí puja a les Marrades o tomba cap a les Rotes. Faré la volta al pla, circumdant-lo en el sentit de les agulles del rellotge.
A l'alçada des ulls el paisatge és grisenc, té un deixant si és no és trist. Els ametllers esfullats i sense flors provoquen aquesta impressió. Si un mira cap als guarets, prop o més lluny, la cosa canvia. Quin goig que fan aquestes llepades rogenques de terra regirada i aplanada, gelosa guardiana de la sement! O les clapes verdoses, més verdes encara davall les figueres somortes, esquitxades de multitud de floretes grogues. No sé si és que aquesta nit passada ha plogut o la rosada ha caigut copiosa, però hi ha bandes xopes que el sol fa brillar segons com.
Els sons i els silencis del camp no necessiten cap batuta que els indiqui el compàs. Amb ritme natural tot hi és successiu, alternat o coincident. La belarolla dels anyells saltant prop de les seves mares en una feixa recol·lecta. La remoreta apagada per la distància d'un tractor. El cant joiós del pit-roig, discret, quasi camuflat en una branca d'ametller.
L'ocell que més ronda es la titina. Saltironeja eixerida pel camí o bé per les feixes acabades de sembrar. Quina figura més fina i elegant té la cullereta, que ve a passar, confiada, l'hivern a les nostres latituds. Em recorda certes estampes de l'estètica taoista. Les veig seguint el pagès que aplana la terra, abans solcada per l'arada, tirat per dues mules. Una imatge certament intemporal, difícil de veure, però no impossible. Malgrat la mecanització, al rústec camperol li agrada el treball de les bèsties.
— Ei! On anau tan de pressa?
Una veu escanyada s'arria puig avall cap al ramat que fa dringar en la seva corredissa rioleres esquelles.
D'unes altres cases, més endavant, surt al camí una dona de mitjana edat empaitant cap al prat d'herba unes cabres amb cabrits que no paren de botar, fent gracioses acrobàcies. D'ací ve que de saltar segons com se'n digui fer cabrioles... La dona va dient, melosa: Bisa, bisela, bisoia..., unes expressions que no escoltava des de la meva infància.
Amb tot, la tranquil·litat de la vall va produint en mi l'efecte restaurador que he vingut cercant. Ara ja sóc a la banda més pròxima al cap de Corona. Me'n separa el bosquet on hi ha les restes d'unes construccions antigues, potser de caràcter defensiu.
No puc resistir la temptació d'acostar-me als cingles costaners, vasta miranda sobre la mar i les illes Margalides. També es veuen les Balandres i el Castellar. La contemplació des d'aquestes altures em produeix una mica de vertigen, una sensació recent en mi. Ressegueixo la vorera rocosa, mossegada pels despreniments, fins a dalt la penya Esbarrada.
Corona
De sobte, el camí s'enfila,
i a banda i banda, un claper: roques enormes
com grisos lloms d'elefants incrustats entre els pins.
Et detures i mires l'excels pla de Corona,
quan la llum vertical del migdia transforma
les darreres floretes d'ametller en calitja
vagant sobre els sembrats atapeïts.
Encara alguna feixa et duu lluentors d'arada,
on els guarets esclaten en sang color de vi.
Més tard, la tarda, afanyosa d'incendis,
cerca rotes i tanques, arbredes i castells
—cingles d'es Castellar i de ses Balandres—,
mentre a la mar les ones sembla que no es bateguin,
i el viarany que repta les aromes boscanes
s'esvaneix entre flors i ombrívols roquissars.
Els ulls t'esbalçaran per la gorja profunda
vers un desig de sal i barques pescadores;
seràs escalador inexpert per savines
i passamans de corda als escalons d'estrats.
Murs de la terra,
gegantins espadats contra la solitud
de l'aire i els estels,
com m'atansava a la por dels vostres límits
i alhora un vast silenci esdevenia música.
Per més que us abandoni, errabund, pels camins
de Corona, al capvespre,
quan les ombres s'estenen com els braços d'un home que implora,
us porto fidelment en la memòria, oh cingles,
imatge mineral de mi mateix
contra el món i el no-res.
Altres indrets de Sant Antoni de Portmany: