Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
O també coneguda com Aubarca, està situada entre els caps de Rubió i Albarca, tots dos amb altures superiors a 200 metres sobre el nivell del mar. És un dels punts de més interès paisatgístic, botànic i ornitològic de la comarca des Amunts, amb espècies com el falcó marí en perill d'extinció. Entre els segles XVI i XVII els desembarcaments de pirates foren continuats per això els pagesos s'hi aixecaren torres de dues plantes de refugi. Prop de la cala, abans d'haver salvat el pas d'en Lluquinó, es pot visitar el conjunt fortificat de Torres d'En lluc (dues talaies i una muralla). En qualsevol moment del recorregut fins a arribar a la cal poden servir-nos de lectura textos de Josep Marí i Jean Serra i que descriuen els entorns.
El pas d'en Lluquinó
El pas d'en Lluquinó és un corriol aferrat a la murada rocosa de la costa d'Albarca. No és l'únic camí que permet l'accés a la cala, però és una drecera, a trets esgraonada, per on és més fàcil d'arribar als planells inferiors que separen els cingles de la mar. A les feixetes que hi ha, conreades fins no fa gaires anys, encara hi resten, esperpèntiques en la seva nuesa, les soques d'alguns cirerers. No sols el bosc ha tornat a envair uns terrenys que ja havien estat seus, sinó que també s'hi han precipitat fragments de roca despresos dels espadats.
Contemplar des de dalt la vasta panoràmica que ofereix la magnífica rada d'Albarca, proporciona a l'esperit una calma suprema, un sentiment de pau i d'unió amb la natura us corprèn des d'aquesta miranda. El paisatge evoca més que la bellesa, la sublimitat. La intuïció em diu que existeix una gran finalitat Còsmica, que enclou els éssers vivents i el que en diem matèria inanimada. És ben difícil de mirar aquesta pluralitat de propostes com una cosa insensible i sense metes. Einstein creia en l'harmonia intrínseca de la Naturalesa.
Descendir i tornar a pujar el pas d'en Lluquinó pot esdevenir, segons com, una mena d'experiència iniciàtica. Les primeres colpidores impressions que un rep les proporciona la feréstega orografia que contemples des de dalt. Què ho fa que certs indrets t'exaltin o et produeixin desassossec? Dels llocs emanen energies tel·lúriques o és la ment humana que s'ho figura? La Naturalesa es manifesta d'igual forma a tothom, o els seus missatges depenen de l'ésser humà que la interroga?
Mentre baixes per l'escarpat correndonet, flairejant l'aire nítid, d'humitat creixent, pots acariciar les molses i les falgueres que broten a les escletxes indicant amb la seva alegre presència la característica especial del lloc. A les solanes abandonades ha tornat a créixer espès, fermat pel xuclamel i l'arítjol, el bosc. Entremig, aprofitant una clariana, devora un clot quadrangular voltat de pedres, un puntal estacat en terra, a la base del qual hi ha les restes d'unes espelmes... són els senyals que delaten la celebració d'una missa negra... La gent guillada, ja se sap, ronda pertot arreu.
Des de les altures grallen dos corbs mentre volen errívols. Des de més avall puja fins a nosaltres la remor somorta i pesada de la mar, desafiada per l'imponent braç rocallós de la Mola d'Albarca, ara enfosquint-se sota el crepuscle ennuvolat. La lluna, que és a la fase de quart creixent, ni és pagesa ni es veu per enlloc. A penes s'intueix part darrere de la coberta grisenca i blavosa que es tanca amenaçadora.
Al cap de poca estona de ser al poble, esclata una tempesta de pluja i llamps. El subministrament elèctric s'interromp. Però la fosca absoluta és impossible davall les flamarades de la llum zenital. Sant Mateu, l'església i les quatre cases, sembla un pessebre a escala humana il·luminat amb focs artificials.
Un poc mes enllà, s'arriba a l'extrem de la Mola, anomenat el cap dels Mossons. Entre aquest cap i el de Rubió s'acull la magnífica cala d'Albarca, avui encalmada badia on des del seu llaüt el pescador pot salpar, tranquil, les xarxes. Recorro aquesta brevíssima plana, saltant de roca en roca. Els marges que la limiten es precipiten en vertiginós pendent vers la mar, on el sol que es pon hi reflecteix una llepada enlluernadora. A la massa boscosa, ben espessa, hi destaquen pins enormes. Veig un petit clap ennegrit pel llamp... Un lloc solitari, aquest, allunyat de la fragor. La seva bellesa pot suscitar en una persona contemplativa pensaments elevats. És pau el que un sent entre la mar i el cel? La naturalesa l'evoca, malgrat que un sap, per la tradició, que la vida a l'illa no sempre ha estat pacífica. Em vénen a la memòria els versos de William Wordsworth:
esguardo aquestes penyes alteroses
que a una escena soliua i aspra imposen
besllums de solitud més fonda, i lliguen
el paisatge amb la calma d'aquest cel.
Penso que fot això que ara veig, amb aquestes formes o unes altres, ha existit sempre abans de mi i continuarà existint després. El que em meravella és constatar que jo mateix, ésser periple, en formo part.
[...]
Endinsar-se al cor del bosc per atènyer pebrassos és un exercici tonificant i una experiència plaent... Però enguany encara és prest, car no hi ha hagut, contràriament al que la tradició ensenya, prou dies de sol entre ploguda i ploguda. Per això, a poc a poc, i reclamats per la poderosa força d'atracció que en nosaltres dos exerceix la mar que sentim pròxima, abandonem l'espessor per continuar pel vell camí de carro que s'estira zigzaguejant rost-rost al puig d'en Cires cap a la Roca Plana i més enllà, des d'on podem contemplar-se tota la cala i els espadats protectors que s'aixequen vers els Alls i formen la impressionant Mola d'Albarca.
Acostant-me a unes roques cimeres aguaito l'espectacle: mar encalmada, cingles desafiants, bosc evocador... Del pinar alça el vol un esplèndid esparver, que planeja a prou altura però per davall de la meva posició, la qual cosa em permet d'admirar-lo en el seu capteniment solitari i segur, dins que desapareix darrere els penyals.
En pondre's el sol enllà dels Alls, enllà del Camp Vell — enllà de tot, enllà de res—, l'ombra crepuscular ens aproxima a la quimera, i tot retornant pel senderó costerut ens sentim impregnats d'una atmosfera pròpia de Caspar David Friedrich.
Albarca... Quin mot més bell! Quanta emoció concentrada en la seva eufonia! No pretenc descriure el lloc, que bones plomes han evocat de manera insuperable, però no em sé inhibir de traslladar al paper els sentiments que en mi desvetlla aquesta petita, entranyable porció de l'Univers —certament beneïda—, que nosaltres anomenem amb el topònim Albarca.
Albarca! Dic també: camí, cingle, blau esparver, cepell, mata, pineda, bosc, papallona... ¿No són noms amb què designem, en la nostra reivindicada llengua, l'obra plural de Déu? Sí, em declaro, a Albarca, religiós... Quina diferència hi ha entre la devoció que mena al temple i el fervor que en crida aquí? Estimar la naturalesa, no és, també, lloar el Creador?
Asserenades les pregoneses a redós de tanta intimitat, podem regressar a la civilització, a la ciutat.
Girant el cap de Rubió, el penyalar s'endinsa i fa una gran badia d'aigües fondes i fresques. Es Cala d'Albarca, sempre bullent de piuladissa i de crits de cigales. Sol picar-hi de fort, el solell. La cala és protegida dels ventijols que en aquesta estació predominen; per això és tan calorosa. La baixada des de dalt de la costa convé que sigui cap al tard, sense presses, prenent-se algun respir per contemplar l'accidentat paratge. En el declivi, entre els salts de les roques, hi ha ombrejats feixetons, on novament s'instal·len les figueres, exultants de verdor. Després del bany en aquesta mena de paradís enfonsat, millor pujar quan el sol va de posta. El camí, costerut i amb revolts, no us evitarà la suada, però llavors és més probable d'abastar alguna brisa reparadora.
Altres indrets de Sant Antoni de Portmany: