Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
És una extensa propietat al nord del terme municipal, tocant al de Vinyols, amb un palau construït el 1882 per Josep Fontserè per a Salvador de Samà i de Torrents, marquès de Marianao. Ocupa 20 hectàrees, amb jardins, un estany artificial, una imitació de torre de guaita i un sumptuós edifici amb mobiliari colonial, una col·lecció de pintures del segle xix i una nodrida biblioteca. Al llarg dels anys, ha passat per diferents vicissituds, tal com mostren les anotacions de dietari de Joan Ventura i Solé. Una prosa de Ramon Gomis aprofundeix en la descripció del lloc i les obres d'art que conté. Finalment, de la mà de Roser Guasch podem imaginar-nos aquest jardí romàntic, un dels més ben conservats del país, com el lloc ideal perquè hi pugui viure la Bella Dorment.
El Parc de Samà està situat al mig d'una estesa de vinya i fruiters, al terme de Vinyols, al Baix Camp. Tot ell s'envolta d'un mur que el delimita. Al centre del clos, s'hi alça la residència, una construcció d'estil colonial que guarda mobiliari d'època, a més d'una biblioteca de temàtica cubana i pintures de Cusachs, Fortuny, Madrazo i Urgell. El conjunt, casa i jardí, els féu construir, a les darreries del segle passat, Salvador Samà i de Torrents, marquès de Marianao. Salvador Samà era besnebot de Salvador Samà i Martí, a qui fou concedit el marquesat en raó dels seus importants afers econòmics a Cuba i Filipines. A Marianao, població al sud-est de Cuba, la família Samà va traficar en diversos negocis, alguns de coneguts, com la participació en la construcció del ferrocarril que uneix aquesta ciutat amb l'Havana, i d'altres, menys explícits, que la llegenda atribueix com a usuals dels indians.
Salvador Samà i de Torrents fou un home de fortuna que sabé revaluar- la al casar-se amb una filla dels Coll i Portabella, propietaris de les conegudes cerveses Damm, a Barcelona. Tot ajudà al fet que la seva activitat política i social fos considerable. Va ésser elegit diputat a Corts i també alcalde de Barcelona per un curt període de temps, i participà en l'organització de l'Exposició Universal de Barcelona de 1888. Hi ha, per tant, un afany regeneracionista en la seva actitud, la qual cosa pot explicar, en part, que decidís construir a les finques de la seva propietat, a Vinyols, una casa esplèndida, voltada d'arbres exòtics, reminiscència del passat viscut a Cuba, i que l'encarregués a Josep Fontserè i Mestre, constructor d'importants obres a Barcelona, com el Parc de la Ciutadella i el Mercat del Born.
El Parc de Samà és, ara, obert al públic. S'hi acostuma a entrar per la casa dels masovers, enfront de l'era de batre. No és la millor manera de començar l'itinerari. A la vida una bona entrada és fonamental, i en cap cas els marquesos la varen reservar per als masovers. Si jo pogués triar, recomanaria iniciar la visita per la porta principal del Parc, la que correspon a l'entrada dels senyors. És un ample caminal de grava, flanquejat a banda i banda per una filera de plàtans d'ombra, de més de vint metres d'alçària, i que condueix a l'edifici, d'estil colonial, tocat per una enfiladissa de buguenvíl·lees. Darrere la casa s'hi troba el jardí. És un jardí amable, romàntic, frescal. Des de la casa hi baixa una escalinata, encatifada d'heura comuna, verd intens, fosca, que porta a una placeta, amable, centrada per un brollador amb nenúfars. Des d'aquí un passeig amb palmeres exòtiques arriba al nucli del jardí: el llac. En aquest espai és on es fa més evident el to romàntic, una mica malaltís, decadent del jardí. El visitant té, per un moment, la sensació que la rocalla que delimita l'estany, la grota, la glorieta i l'arbreda que s'hi emmiralla són una reminiscència d'aquelles construccions que la literatura i el cinema atribueixen a Lluís II de Baviera. Hi falta la música de Wagner i el cigne blanc que fastuós es passegi per l'aigua. Un racó per a enamorats, per mirar-se als ulls i saber que l'instant fuig, se'n va, és immediat.
El Parc de Samà va plantar-se l'any 1881, i en el seu conjunt inclou diferents espais arbrats i arquitectònics. Així s'hi conserva una bosquina de pi blanc i brolla, amb algunes mates de margalló, creuada per un barranc amb un floc d'alzines i llorer amb mates d'arítjol, esbarzer i aladern, que recorda el paisatge immediat, marítim, mediterrani. I també una més exòtica arbreda de cedres del Líban, esponerosos. En el marc botànic unes gàbies guarden, presumits, uns paons reials i uns faisans. Als bassiols neden unes parelles d'ànecs. En els primers temps, quan a la casa hi havia més diners, al parc vivien ocells tropicals, cacatues i lloros, i algú explica que els senyors hi varen fer portar micos. Tots aquests animalets distreuen els brivalls, a qui la contemplació vegetal no acostuma a entretenir.
En contrast amb el disseny vegetal, la construcció arquitectònica del Parc de Samà és pobra. Fora de l'edifici destinat a la vivenda dels propietaris, la resta és construcció utilitària per sortir del pas. Els diners del marquès es varen invertir en el jardí i en les notes d'aigua. Un canal alimenta l'estany; l'aigua hi arriba des d'una mina subterrània a través d'una cascada de rocalla. Tot és artificiós en aquest espai. Però si el contemplem a sopluig, a través del filtre de l'aigua que regalima per la cascada, el parc sembla menys domèstic i se sent la presència de la naturalesa com si fos de veritat.
Ara ens hi trobem bé, al recer. No estem sols. Sense ni voler, ens deixem abraçar, no ens veu ningú. Aquests moments arriben un dia o altre, sobretot quan es viatja i no es fa res. Però no duren gaire. El seu encant és la mateixa fugacitat. I es torna a la passejada, a la curiositat del panorama.
El Parc de Samà també té les seves individualitats. La més destacada és un exemplar de Taxodium Dactara, arbre mexicà que arrela a les aigües de l'estany, de fullam acolorit, de més de vint metres d'alçària. Però n'hi ha d'altres. En aquest sentit la varietat i la personalitat de la massa vegetal és extraordinària.
5. Després d'unes setmanes de preparació militar, consistents en dues hores diàries d'instrucció tàctica, avui, mitjançant un pregó, s'anuncia la sortida dels quintos integrats en la lleva del 1939, en direcció al Parc Samà, prop de Reus i de Cambrils, on en els amplis espais del que fou una residència aristocràtica, s'ha establert un campament del CRIM (Centre de Reclutament i Instrucció Militar). Quedem convocats per a demà a les cinc de la tarda a l'estació del ferrocarril, d'on sortirà un tren especial que ens ha de portar fins a Reus.
Al front segueix la maltempsada per la gent amiga. Les darreres notícies ens donen la trista informació de la mort d'en Figuerola i de Francesc Grivé. També ha morta l'hospital de Barbastre l'amic J. Farré-Reig, un idealista de soca-rel que deixà la seva família, muller i dos fills de pocs anys, per anar a defensar la llibertat. [...]
10. El lloc que habitem és conegut per Parc de les Llebres, denominació que prové d'un vedat de caça que els senyors del Parc tenien a la seva disposició, per invitar altes personalitats de la política i l'aristocràcia. A la matinada, ja ens han fet córrer davant l'alarmant presència d'uns avions enemics. En aquest campament som molta gent, tots pertanyents a la nostra mateixa lleva. Sobresurt un gran percentatge de joves procedents de les comarques properes a l'Ebre. A l'hora del menjar es formen llargues fileres davant les olles del ranxo.
Aquesta tarda, seguint un pla d'organització, han distribuït el personal del campament, en companyies. Hi ha hagut nomenaments i jo he estat designat com a sergent. Aquests títols són honorífics, només a l'efecte de l'organització interna del campament, però ens han posat insígnies per evitar dubtes. Estic al comandament d'un grup de quinze homes. Com que entre ells no n'hi ha cap de Valls, puc imposar seriositat i disciplina. Per tant, la meva comesa resultarà fàcil. Tots m'aprecien i em tracten de vostè. Hi ha qui amb l'esperit rastrer que caracteritza algunes persones, creu que puc tenir influència a l'hora de certes decisions, i vol guanyar-me la voluntat a través de l'esquer d'algun obsequi amb espècies. No m'agrada aquesta comèdia i només accepto l'oferiment d'alguna cigarreta. Fumo molt i aquí el tabac escasseja.
Si hagués d'imaginar un lloc on reposa la bella dorment, la que viu al conte, sense cap mena de dubte hauríem d'anar fins al Parc Samà. Un parc declarat històric per la Generalitat de Catalunya el 1992 i una de les millors representacions de la jardineria romàntica del segle xix del mediterrani espanyol. Un recinte tancat per un mur, allunyat de la població costanera, a tocar de Montbrió del Camp i de Vinyols. Un espai de catorze hectàrees de vegetació, únic per les seves especies. [...]
La casa del marquès de Marianao, l'home que es va enamorar de la claror i de la llum del Camp de Tarragona. Ell va decidir construir un espai de recés que li pogués dur reminiscències de la Cuba senyorial dels seus avantpassats. Un projecte que va encarregar a Josep Fontserè, constructor del Parc de la Ciutadella i del mercat del Born a Barcelona. L'acompanyava un jove deixeble, Antoni Gaudí.
Només entrar al recinte, per la part on vivien els masovers, et trobes davant del palau neogòtic, d'estil colonial. La font brolladora que hi ha al davant, et convida a seure i a recollir-te amb un suau degoteig d'aigua. Ahir, a mitja tarda, hi havia nenúfars a punt d'obrir-se i les fulles dels lliris semblava que deien l'enyor de les flors. Peixos petits, vermells, nedaven al voltant d'aquesta font, de ferro forjat, d'estil francès.
[...] Mandariners, castanyers d'Índies, palmeres de diferents classes, cedres altíssims, iuques brasileres, magnòlies, roures i plàtans, ¿quin millor entorn, per fer-se acompanyar?
La bella dorment ha escollit el lloc més especial del jardí per al seu dolç repòs: el llac. L'aigua és un mirall quiet on es reflecteixen netament les pedres ben col·locades que el tanquen i tots els arbres altíssims del voltant. Dins de l'aigua, les tortugues, petites i gràcils, aporten moviment, molt lleu, a l'escena. L'aire que es respira sura. No es pot dir més. Ella sap que hi ha instants de bellesa incalculable que no es poden explicar: o es viuen, o es perden per sempre. És per això que ha triat el racó enlairat del mig del llac, no pas a la glorieta, sinó al costat de l'arbre únic del jardí, d'origen mexicà, el taxodi, de vint-i-dos metres d'alçada, les arrels del qual creixen i viuen dins de l'aigua.
Vés-hi. Queda-t'hi una estona. Dins la calma absoluta, entre les fulles verdes, fines, segur que sentiràs a prop la bella dorment. Arrels a l'aigua i branques al cel. Cap pes no és possible. Les fulles de l'heura que abraça el tronc d'aquest arbre únic tenen forma de cor. Però no ho saben. Ella va quedar dolçament adormida entre el mirall de l'aigua i el sostre de branques escampades. És allí. Sempre hi és. Mentre respirin els arbres i l'aigua hi reneixi.
Cap al tard, quan ja marxava, des de l'escalinata de la casa em miraven els paons. Els colors lluents de les seves plomes, idèntics als colors dels vestits de les dames que van viure allí, em deien adéu. I de lluny, cada cop més lluny, la bella dorment em va fer una pregunta:
—¿On són les flors?
Altres indrets de Cambrils: