Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
Quin home, el Jep d’Ordino! Dins de la seva ensacalada d’ossos hi havia el cor més noble de tots els de la serralada.
Havia nascut entre flames. Contava la seva mare que l’havia salvat del foc del paller de la vella casa d’Ordino, embolcallat amb una flassada, el mateix dia que vingué al món. Li havia quedat de motiu «el noi del foc».
Res no podia esporuguir-lo. De tota la vailetada del poble, era el minyó més ardit per a capbussar-se dins de les tolles de l’Arinsal, d’on sortia, després de nedar pel dessota de les rocasses, amb truites de dues terces aferrades a les dents i a les mans. Per abastar els nius dels merlots grimpava pels troncs dels salzes més lleuger que les sargantanes. Pujava als rasos pel plaer de bastonejar les llebres quan els animals sortien de les llodrigueres, i s’hi pensava pla bé a furgar els cataus dels gats mesquers, arreplegant de passada llisones i lluerts verinosos. Era amic de les merles i de les tórtores, però no donava gens de sosta als corbs, ni a les braques, ni als capsigranys. Amb la fona i el tirador de gomes els feia baixar ben de pressa dels brancatges. Però si els caçava vius se’n condolia i els engegava altra vegada. Tots, deia, eren fills de Déu.
Servia per a tot menys per a estudiar. Els pares l’enviaren a la Massana a aprendre de lletra. El mestre el tingué a casa seva tres mesos llargs, però treure’n la conclusió que el noi no feia per a les beceroles i els Narros. S’estimava més el camp, les arbredes, les picabaralles amb els altres vailets i la llibertat. Duia dins de l’ànima un món fet a la seva manera. Veia la mare com una imatge d’església; el poble, amb els bous, les eugues, els porcs i l’aviram, el mateix que el pessebre de Nadal; les muntanyes, fetes per guaitar de lluny altres terres, i les aigües dels desglaços com uns camins que portaven mons plens de boires i de malícies. Tot petit, fet a la mesura dels seus dos ullets plens de picardia, amb un pensament que no tindria per a ell mai una fi.
Altres indrets de Ordino: