Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
El castell de la Talaia o de Villena fou una important plaça fort dels musulmans, i mostra de la seua robustesa és que les tropes de Jaume I hagueren d'assetjar-lo tres vegades per aconseguir prendre'l, finalment, el 1240. Malgrat haver sigut conquerit pels aragonesos, passà a mans castellanes en virtut del Tractat d'Almizra. Primer es donà en tinença als cavallers de Calatrava, però prompte passà al poder de l'infant Joan Manuel de Borgonya i de Suàbia en ser nomenat senyor de Villena. Després, va passar a mans del seu fill, l'insigne escriptor Joan Manuel de Castella, qui es casà amb la infanta Constança d'Aragó i d'Anjou, filla de Jaume el Just a l'edat de 6 anys. La tingué reclosa al castell fins que arribà als dotze anys i pogué consumar el matrimoni. L'estada de Constança obligà a Joan Manuel a efectuar reformes per millorar la seguretat de la plaça. Mentre residia a Villena, les seves principals ocupacions foren la literatura i la caça, molt abundant en aquella època tal com documentava ell mateix en un text que hi podem llegir. També ens servirem de la lectura d'un fragment de la Crònica de Jaume I que tracta de la no rendició de Villena.
433 (fragment)
E puis tornam-nos-en vers Oriola, e en la carrera haguem una poca de ravata de genets. E don Manuel venc ab nós, e per açò que els sarraïns de Villena nos havien promès hi venc don Manuel ço és que li rendrien Villena per la covinença que havien ab nós, e si ell no venia, que aitambé la rendrien de Villena que nos veniem e don Manuel ab nos; e ells no hi volgren eixir, e trencaren-nos la covinença e el sagrament de llur llei. E de Villena venguem-nos-en a Nonpot, e de Nonpot a Elx.
I Villena té el millor lloc de totes les caces que en tot el Regne de Múrcia. I encara diu en Joan que pocs llocs véu ell mai tan bo de totes les caces, car de dalt de l'alcàsser vorà hom caçar garses i ànecs i grues amb falcons i amb astors i perdius i codornius i a altres aus les diuen flamencs que són molt belles aus i molt lleugeres per caçar sinó perquè són molt graus de treure de l'aigua car mai són sinó a una molt gran llacuna d'aigua salada; i llebres i conills. Endemés, de l'alcàsser mateix veuran córrer munts de porcs senglars i de cérvols i de cabres salvatges. I diu en Joan que totes aquestes caces féu ell anant a ull de l'alcàsser, i diu que tan a prop matava els porcs senglars que de l'alcàsser podia molt bé conéixer per cara al que abans arribava a ell. I diu que sinó perquè hi ha moltes àguiles i que a llocs de l'horta hi ha molt roïns passos, que ell diria que era el millor lloc de caça que ell mai no vera.
El castell de la Talaia, és una formidable fortalesa àrabo-gòtica, declarada monument històrico-artístic l'any 1931. Té un recinte de planta poligonal, amb torres cúbiques als angles, senyorejades per l'esvelta planta central de la torre de l'homenatge. Totes plegades doten el conjunt del seu característic perfil. El conjunt és valorat alhora per la seua excel·lència i pels elements constructius, com ara les voltes almohades.
Altres indrets de Villena: