Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
La Mola d'Ares (1.323 metres) és una muntanya amb relleu tabular. És tota una fita i emblema en el paisatge de les terres valencianes de l'interior. La mola rocosa en la qual s'incrusta el nucli urbà d'Ares del Maestrat constitueix un dels elements més destacats de l'entorn de les muntanyes, ja que des del seu cim són visibles un gran nombre de valls i muntanyes del Maestrat i els Ports. Hi podem llegir un passatge de la Crònica o Llibre dels Feits, de Jaume el Conqueridor i un fragment del Cant I de Sedeia, de Joaquim García Girona , que narra de l'atac del moros a Ares que no poden conquerir després que el protagonista Artal s'hagi trobat amb la mora Seidia i se n'enamori. Ferit el cavaller, Seidia se l'emporta a Culla. També escau llegir-hi el text descriptiu que escriví Josep Maria Espinàs del seu pas per la població.
132
E, quan haguem menjat, e era prop d'hora de vespres, venc a nos missatge que peons de Terol e de la frontera havien emblat Ares. E era aquí ab nos don Pero Ferràndez, e don Atorella, e aquest qui venc demanà albixeres per les bones noves que aduites havia. E nós dixem-li que les li daríem. E don Pero Ferràndez no sabia re en aquella frontera. E dix don Atorella;
- Senyor, gran bé vos ha vengut, que molt havets guanyat ui, que entrada és de guanyar lo regne de València.
E nós dixem;
- Així ho vulla Déus.
E ell dix;
- Senyor, no-hi tardets, que Ares és molt bo llogar e molt fort, e podets-lo retenir a pesar de tots quants sarraïns ha al món; e pensats de cavalcar, e no tardets, que jo sé el llogar qual és, e vós veurets-ho quan hi serets, e direts que jo us he dita veritat.
Desconhortats los expedicionaris
i a l'infant fent cabdill de la mainada
la volta d'Ares a tot córrer prenen
de més força i auxilis en demanda.
Vindran a deslliurar lo fill d'en Blasco,
viu o mort, mes que sang los coste cara.
No tornen tots a Ares: uns se'n pugen
al Montcatil veí, gran atalaia
per a aguaitar més terra.
Una mesquita
al capoll, alça el braç de sa almenara.
Los cavallers cristians allí sorprenen
uns sarraïns, qui abstrets hi són de guaita.
Sense deixar-los lloc a resistència,
en va els pregunten noves de l'alçada
dels seus. Mirades feréstegues, rabioses,
obtenen per resposta a sa demanda.
Però els calius que veuen d'alimares,
ben clar los diuen, que la nit passada
s'han fet senyals los moros de l'envolta,
i qui-sà en armes s'han alçat tots ara.
Sona un corn... Aquells moros se'ls esmunyen
de les mans als cristians, qui, toc d'alarma
judicant lo del corn, la vista giren
al lluny... i allà ataüllen a la rambla
Carbonera, ¡gran Déu! ¡Una host mora
que puja rambla amunt com la boirada!
No volen saber més: del puig se'n fugen
i peguen dret a Ares.
Deia que n'han passat moltes, de coses, en aquest lloc aïllat i esquerp, justificades per la necessitat de dominar el penyal i el castell. Els ordes militars van enfrontar-s'hi, per governar la Comanda d'Ares, i durant les guerres carlines el general Cabrera, anomenat el Tigre del Maestrat, hi va instal·lar el quarter general.
No pujaré a la Mola, si hem de continuar avui el viatge. Diuen que es poden distingir punts tan llunyans com Morella i Penyagolosa, i també Benassal i la Font d'En Segures, que ja començo a enyorar. Un modest paper de la Mancomunitat Turística del Maestrazgo, Castellón-Teruel, assegura que a la Mola d'Ares «el cielo y la tierra se funden con el lejano horizonte y te invitan a encontrarte a ti mismo». Jo més aviat tinc ganes de no trobar-me amb mi mateix, sinó amb una hostalera amable, que ara seria per a mi el cel i la terra.
L'església d'Ares té un cos notable i una solemne façana barroca, i la raresa d'un campanar més baix que l'edifici; però el centre de la vila el marca l'ajuntament —en una façana diu Casa Capitular—, que és a cavall de dues places i el conjunt forma un espai ben ordenat i amb caràcter. Hi ha uns porxos, li diuen el Perxe, gòtics, que sembla que corresponen a l'antiga Llotja. Si en el marc tan bonic d'aquesta plaça hi hagués unes taules de cafè i un balcó del qual pogués dir: és el meu...