Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
L'ermita de Sant Cristòfol va ser edificada al segle XVII. Als anys 1855-1856 es va reedificar millor a expenses del veïnat i de M. Ferrer, qui va aportar una important suma d'almoina. Actualment, acull les celebracions de la Festa del Rotllo, de la Diada de Sant Cristòfol (patró dels conductors) i de la festivitat de Santa Llúcia. L'ermitori és un temple de planta rectangular, dividida en cinc trams, amb un cor alt als peus. Disposa d'un òcul d'il·luminació a la façana. Compta amb una torre quadrada als peus, en el costat de l'epístola. La portada és de llinda i rematada amb un frontó decoratiu. Hi podem llegir un text de Josep Maria Espinàs que valora la industrialització de l'Alcora.
Arribant-hi des de Castelló, l'Alcora no es fa anunciar per cap signe sensible de canvi, per cap ermita en un turó, per cap creu de terme prop d'una bassa. L'Alcora es presenta en forma de polígon industrial.
Cal travessar una graella de carrers nous i amples que encara no tenen nom, en els quals es multipliquen els allargats edificis de la indústria dels taulellets, que és com en diuen aquí de les rajoles ceràmiques. Atrapat en aquesta vasta i planificada geometria de l'expansió alcorina, aclaparat per la racionalitat universal de l'arquitectura fabril, em sembla absurd que hagi de preguntar per Maruja la Portuguesa, un nom tan popular i bategant.
D'aquí a uns dies hauré comprès que si a l'Alcalatén encara hi ha diners per organitzar festes majors, i en els bars dels petits pobles s'engega la cafetera cada matí, i hi ha joves que ja no abandonen les cases familiars de Figueroles, de Costur, de les Useres, és perquè cada dia poden venir a l'Alcora a treballar. En aquestes fàbriques, i en d'altres dels voltants, es fan tres torns al dia. De l'Alcora surten constantment camions enormes carregats de taulellets, cap arreu del món, i algú em dirà: «Estem enrajolant tot l'Àfrica».
Cal deixar enrere aquest paisatge industrial, cal entrar en el primer carrer estret d'un poble amb aire de poble per gosar preguntar per Maria la Portuguesa.
Altres indrets de Alcora, l':