Pont Vell

Municipi:Roda de Ter
Comarca:Osona
Coordenades: 41.980122, 2.308164

El pont antic anterior a l'actual fou construït entre els anys 1094 i 1097, i és considerat un dels més antics d'Osona. Destruït per diverses riuades del Ter, els anys 1599, 1600 i 1617, va ser refet el 1648, fou restaurat de nou el 1710, arran de la guerra de Successió i en diverses altres ocasions, la darrera de les quals fou el 1940. El pont actual conserva a sota una part de l'antiga construcció, per això a Roda és popular la dita, també lligada a cadascuna de les esglésies que hi ha a cada extrem: «Pont sobre pont i església a cada cap.» El 1939, en la retirada de les tropes republicanes, molts foren els punts estratègics, com ara els ponts, que foren dinamitats i volats per entorpir l'avanç de les tropes de Franco. Els dos de Roda no se'n van pas deslliurar i, per això, el 1940, amb presoners de guerra condemnats a treballs forçats, van ser reconstruïts per darrer cop

Hi ha una escala moderna per pujar al Pont Vell, que creu el riu a una alçada espectacular. Des de la construcció del Pont Nou aquest pont s'ha convertit en una zona tranquil·la i agradable, amb molt bones vistes del riu cap a munt i cap avall.

És oportú situar-se en algun punt del Pont Vell i llegir-hi aquest fragment del llibre de memòries Defensa siciliana, que explica, a partir de l'experiència directa, qui eren i com es comportaven vencedors i vençuts, en aquells anys de fam, persecució i reconstrucció forçada dels estralls de la guerra civil.