Editorial Montaner i Simon (Dreta de l'Eixample)

Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès
Coordenades: 41.391568, 2.163833

L'edifici que ocupava l'antiga editorial Montaner i Simó, amb seu al carrer Aragó, 255, obra de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner, ho és avui de la Fundació Antoni Tàpies.

Edifici projectat per Domènech i Montaner l'any 1879 i edificat uns quants anys després. Va ser un encàrrec d'un oncle seu, Ramon de Montaner i Vila, que també li encarregà el seu habitatge a Barcelona, el Palau Montaner (1889-1893) i la restauració del Castell de Santa Florentina, a Canet de Mar (1900-1909).

Constitueix una de les obres més representatives de la primera època modernista. Consta de dues plantes amb una llanterna central coberta amb claraboia de vidre i utilitza com elements de suport pilars de fosa, fins aleshores utilitzats només en mercats i estacions. La façana és de maó vist combinat amb ferro i vidre. Del seu repertori ornamental en destaquen els bustos de Dante, Cervantes i Shakespeare.

Des de 1990 és seu de la Fundació Tàpies. L'edifici va ser rehabilitat per Roser Amadó i Lluís Domènech Girbau i va ser coronat amb l'escultura d'Antoni Tàpies, "Núvol i Cadira".