Església de Santa Maria

Municipi:Terrassa
Coordenades: 41.566692, 2.018808

Aquest edifici romànic, de l'inici del segle XII, es troba al sud del recinte i té planta de creu llatina. La capçalera, amb absis de ferradura per dins i quadrat a l'exterior, pertany a un temple de construcció anterior. La coberta de la nau és de volta apuntada i la del transsepte, de volta semicircular. Al creuer s'alça un cimbori octagonal coronat per un petit campanar de torre de dos pisos, amb coberta de quatre vessants. El cimbori i el dalt dels murs nord i oest tenen decoració llombarda, amb faixes i arcuacions cegues. La porta d'entrada és senzilla, d'arc de mig punt, amb relleus de terracota als muntants i un carreu romà reutilitzat. A la façana sud hi ha un pòrtic de quatre arcs de mig punt, resta del claustre de la canònica augustiniana del segle XII.

Davant i dins l'església es poden veure restes de les antigues edificacions paleocristianes i visigòtiques, com els mosaics sobreposats (l'un del segle IV i l'altre del segle V), l'absis rectangular visigòtic i amb criptes sepulcrals (excavat sota la nau de l'església romànica) o l'antic baptisteri (sota el transsepte).

La volta de l'absis està coberta de pintures murals de tipus lineal, amb traços vermells i verds, que narren la vida i la Passió de Crist; tot i que segueixen l'estil paleocristià, daten segurament del segle X. També hi ha una taula d'altar altmedieval i una talla gòtica de la Mare de Déu del segle XIV. Una absidiola conserva la volta i la paret pintades amb frescos de cap al 1180 que representen la consagració, mort i enterrament de sant Tomàs Becket i un Crist en Majestat.

Un cop hi haurem accedit podem llegir el fragment de dietari de Joaquim Renart en què fixa la impressió que li va fer la visita a aquesta església i de com ja s'hi havia fet les primeres actuacions arqueològiques per treure el conjunt de la deixadesa en què es trobava.