Picasso i els seus amics catalans

Aedos - 1971 - Barcelona

Horta, o Horta d'Ebre...

Autor: Josep Palau i Fabre

Horta, o Horta d'Ebre, o Horta de Sant Joan, és un poble situat sobre un monticle d'uns 500 metres d'altitud, que domina una vasta planícia. El nom d'Horta pot ésser una antiga deformació de Forta, qui sap si perquè era una plaça forta, qui sap si perquè l'àbsida de la seva església era particularment reforçada, com encara podem comprovar.

Per anar a Horta, Picasso i Pallarès agafaren, de primer, el tren fins a Tortosa, on els esperava, a l'estació mateix, el germà gran de Pallarès, Josep, amb un mul equipat amb una sàrria, per posar-hi les maletes i els altres embalums. Després d'una pausa, potser per deixar descansar l'animal i comprar encara algunes menuderies, emprengueren el camí. El trajecte de Tortosa a Horta és d'uns 40 quilòmetres, i els tres amics anaven muntant el mul una estona cada u. Travessaren el poblat de Ferreries (raval de Tortosa, a l'altra riba de l'Ebre) i després els pobles de Roquetes, Jesús, Aldover, Xerta i Prat de Comte.

Segons Pallarès, a qui devem aquestes precisions, només es quedaren al poble uns quants dies, primer descansant, després anant al convent de Sant Salvador, situat al peu de la muntanya de Santa Bàrbara, de forma ostensiblement cònica. En aquell temps, aquest convent era encara habitat i hi feien processons i pelegrinatges. Un dels pocs quadres que coneixem d'aquesta primera estada de Picasso a Horta és, precisament, la descripció d'una d'aquestes processons. No sabem si fou pintat allí o si fou pintat immediatament després, a casa de Pallarès, sobre un apunt pres del natural.

Picasso i Pallarès s'aventuraren, durant els primers dies, fins a dalt de tot de la muntanya de Santa Bàrbara, on hi ha una cova. Potser fou aquí on els entraren les ànsies de soledat i de comunió amb la naturalesa. El cert és que decidiren, al cap de pocs dies, d'internar-se pels Ports. I cal usar el mot internar-se perquè els Ports del Maestrat és una regió frondosíssima i selvàtica on encara avui fa basarda d'aventurar-se.