Per terres de... El Principat d'Andorra

El seient número 184 de l'Assemblea General de les Nacions Unides

Editorial Andorra, Edicions Salòria (Andorra la Vella), 2016

Autor: Joan Obiols i Puigpinós
Pàgina: 66
Indret: Antic Hostal Calones (Andorra la Vella)

A tocar mateix de la placeta de Sant Esteve, a la placeta de la Consòrcia, l’antic Hostal Calones va allotjar, després de la Guerra Civil espanyola, un gran nombre de refugiats. No vaig dinar mai a l’Hostal Calones, però he dinat més d’una vegada a l’Hostal Cisco de Sans, el més antic de la capital andorrana i un dels darrers hostals històrics d’Andorra. M’assabento que d’aquest hostal del carrer d’Anna Maria Janer, al qual accedeixo per la placeta Monjó, era l’Antònia Duró, la cuinera de la Casa de la Vall, durant quinze dies al mes; l’altra quinzena la responsable dels fogons parlamentaris era la Maria Montanya, de l’Hostal Calones.

Autor: Joan Obiols i Puigpinós
Pàgina: 27
Indret: Farga de Moles (Sant Julià de Lòria)

De la Seu a la frontera andorrana hi poso un quart escàs. Aquesta és una de les darreres fronteres interiors i terrestres envoltada de territori de la Unió Europea que queda al vell continent. La primera vegada que vaig passar sol, sense els pares, per les duanes espanyola i andorrana d’aquesta frontera tenia dotze anys i anava en un autocar escolar. De tornada, baixava un paquet de cafè El Conseller per al pare i un projector de plàstic, dels de joguina, amb tres o quatre cartrons de diapositives del Pilar de Saragossa, per a la mare. A la duana, el cor m’anava als quatre vents. Tenallat per la por, aquella por inseparable d’uns anys tendres i grisos, temia que els guàrdies em requisessin el meu humil fardell de contraban, sense descartar —ai!— una agressiva i aterradora detenció. Cinquanta anys després, mentre em disposo a travessar les dues duanes i el pont internacional que deixa córrer per sota l’aigua del riu Runer, ho recordo amb un somriure i un pessigolleig a la boca de l’estómac.

Autor: Joan Obiols i Puigpinós
Pàgines: 166-167
Indret: Port d'Envalira (Encamp)
Corono el port d’Envalira, el més alt del Pirineu per on passa una carretera general, situat a 2.408 metres d’altitud. Al cap del port, on acaba el vessant mediterrani del Principat d’Andorra i comença el vessant atlàntic, planeja una boira viatgera que dificulta la visió. Malgrat tot, m’atanso al monument —unes planxes de bronze, de l’escultora Eve Ariza— alçat aquí l’any 1999 en homenatge «...als primers homes que van fer possible l’obertura del port d’Envalira». Un petit plafó m’informa que «la relació de l’espectador amb l’obra esdevé activa quan pot travessar-la, amagar-s’hi o protegir-se». I ho faig: la travesso, m’hi amago i m’hi protegeixo. L’artífex de l’obertura a l’hivern d’aquest port —durant molts anys el més alt d’Europa que es mantenia obert tot l’hivern— va ser l’Andreu Claret i Casadessús (1908-2005), el conegut Home de les Neus. Fill de Súria, pare dels prestigiosos músics Lluís i Gerard Claret, i d’Andreu Claret, que ha estat director de l’Institut Europeu de la Mediterrània i delegat de l’Agència EFE a l’Àfrica subsahariana i a Panamà, entre altres responsabilitats, va viure exiliat a Andorra després de la Guerra Civil. Claret pare va participar en la fundació d’ERC, va ser amic personal de Lluís Companys, va col·laborar amb Pau Casals i va ajudar Pompeu Fabra. L’any 1962, la gran nevada del mes de desembre a Barcelona va obligar l’alcalde Porcioles a demanar la seva col·laboració, la qual cosa va comportar que li hagués de ser atorgada una autorització especial, atès que Claret tenia prohibida l’entrada a Espanya per la seva posició antifranquista. 
Respiro a fons, mentre anoto que aquest és un dels ports de grans etapes ciclistes, etapes del Tour, de la Vuelta i de la Volta.

Autor: Joan Obiols i Puigpinós
Pàgines: 140-141
Indret: Sant Romà de les Bons (Encamp)
Faig una petita estada a la font de les Bons i, en un no res, contemplo l’esquelet —amb crosses!— de la Torre dels Moros, una antiga torre militar del final del segle xvi, que devia haver format part d’un recinte fortificat. Repasso a les guies la resta de l’oferta: un dipòsit d’aigua a la roca, conegut pel Bany de la Reina Mora —diuen que la reina s’hi banyava i els homes d’Encamp hi pujaven a espiar-la—, vestigis d’una casa i dos colomers, el de Rossell i el de Cotxa. A la bellíssima església romànica de Sant Romà de les Bons, del segle xii, hi ha un grupet de turistes de procedències diverses que fan gatzara. Encamp s’estén als nostres peus, amb els grans blocs de pisos i una imatge de nucli dens, atapeït, ben lluny d’aquell conjunt de cinc poblets —les Bons, la Mosquera, el Tremat, el Poblet d’Encamp i Vila— que conformaven un mosaic de cases agrupades i ben distribuïdes al damunt del territori parroquial.

Autor: Joan Obiols i Puigpinós
Pàgines: 145-146
Indret: Museu Etnogràfic de Cal Cristo (Encamp)
I si la Mosquera és el segon nucli d’Encamp, el Tremat és el tercer. Després d’haver vist la groga i imponent cal Picart, una casa important durant el segle XVIII, propietària de fargues, vaig a visitar Cal Cristo amb l’impagable guiatge del Robert Lizarte, un home apassionat de la cultura i d’Encamp, a qui vaig conèixer en aquesta mateixa casa fa gairebé quinze anys. Cal Cristo és l’exemple de casa humil andorrana del segle xix i primera meitat del segle XX, la família de la qual va emigrar a França... 
—Les filles de la casa eren molt guapes i els xicots les venien a rondar. El seu pare, però, era un home que no estava per gaires brocs i va comprar una escopeta amb cartutxos de sal per mantenir la tropa d’assaltants a ratlla —em diu el Robert. 
—I quan se’n van? 
—La tropa? 
—Ha, ha, ha... No, els de la casa. 
—Als anys quaranta. El darrer calendari de la casa és de l’any 1947. Una de les germanes va establir-se a Besiers i, l’altra, a Perpinyà. 
—I quan es converteix en museu, cal Cristo? 
—L’any 1995 la compra el Comú i l’any 1999 obre com a museu. 
La casa, amb el mobiliari i les eines i els objectes del moment, és plena de secrets. A baix, a peu pla, la porta del celler es tancava amb cinc claus. 
—Què hi devien guardar en una casa pobra com aquesta!? 
—Es tancaven totes les estances on hi havia menjar i diners —em diu el Robert. 
—Evident... 
A dalt, a la sala, hi ha el foc encès... 
—L’encenem sovint... A l’hivern, en les visites nocturnes, els visitants hi torren el pa, s’hi fan la torrada. 
I a l’habitació dels amos hi ha el calaixet secret, dissimulat dins de l’armari, on guardaven els quatre cèntims que tenien.

Autor: Joan Obiols i Puigpinós
Pàgines: 100-101
Indret: Font del Metge (Escaldes i Engordany, les)
Travesso el carrer per anar a posar la mà a l’aigua de la font del Roc del Metge, la famosa font d’aigua termal que brolla a 68 °C. Llegeixo que les aigües escaldenques, úniques al Principat, són unes de les més calentes i riques en sulfats d’Europa. Fenòmens curiosos i apassionants, els de les entranyes de la Terra. Escaldes —i potser també Engordany— va ser un dels primers pobles a fer servir l’aigua calenta per a ús domèstic i el primer poble del Pirineu que va utilitzar l’aigua per a la hidroteràpia. 
Abans de marxar d’Escaldes, pujo al pont de la Tosca, testimoni del camí ral de la vall oriental, construït l’any 1820 en la confluència del Valira d’Orient i el Madriu, un riu que baixa de la vall glacial del seu nom, un dels espais naturals més grans d’Andorra, declarat per la Unesco Patrimoni de la Humanitat en la categoria de paisatge cultural l’any 2009.

Autor: Joan Obiols i Puigpinós
Pàgina: 101
Indret: Pont dels Escalls (Escaldes i Engordany, les)
Des de les places de Santa Anna i Sant Pere Màrtir, a les quals he tornat ara sí i ara també en aquest deambular per la part alta d’Escaldes i Engordany, travesso les avingudes del Copríncep de Gaulle –el primer copríncep francès que va posar els peus al Principat—, del Pessebre i de Fiter i Rossell per enllaçar amb la carretera de la Massana. Abans, però, d’endinsar-me a les Valls del nord, baixo a veure el pont dels Escalls, un pont del segle xiii que unia Andorra la Vella amb Engordany i Escaldes per sobre del Valira del Nord poc abans de besar-se amb el Valira d’Orient. Ofegat ara entre edificacions i un entorn descuidat, aquí van signar-se els Pariatges. Un petit monument coronat per una creu recorda la signatura.

Autor: Joan Obiols i Puigpinós
Pàgines: 92-93
Indret: Museu del Perfum (Escaldes i Engordany, les)
El primer centre comercial de la parròquia escaldenca és l’Illa Carlemany, al davant del qual l’any 2004 es va instal·lar, al primer pis de Perfumeries Júlia d’Escaldes-Engordany, el Museu del Perfum, únic al país. La fundadora de les famoses perfumeries, l’escaldenca Júlia Bonet i Fité, tenia les arrels paternes a cal Baró de Peramola, la vila del sud de l’Alt Urgell, d’on va ser alcalde, del mes de maig al mes d’octubre de 1938, Josep Bonet i Feliu —cosí germà de la Júlia—, que va morir camí de l’exili. M’ho certificava en una trucada telefònica l’investigador peramolí Josep Espunyes. Bonet va ser pionera en la distribució de productes de bellesa i perfumeria —pintallavis, laca, fragàncies...— a Andorra i Espanya, uns productes importats de Tolosa de Llenguadoc, de França. Actualment, la marca té desenes d’establiments oberts, el primer dels quals l’any 1939. Llegia i em deien fa poc que, en aquells temps, Andorra era un país rural, Espanya acabava una guerra i França en començava una altra. Al principi dels anys cinquanta, Andorra comença a rebre el turisme francès. Era pràcticament l’endemà del final de la Segona Guerra Mundial, quan França s’anava recuperant i els productes comercials d’Andorra, sense fiscalitat, eren un atractiu per als francesos. Els espanyols, en canvi, venien cap al final dels anys cinquanta a comprar uns productes que al seu país no trobaven. Andorra era la vitrina dels productes francesos que atreien els espanyols, sobretot el duralex, el nylon i l’olla de pressió, a més del tabac, és clar, el producte rei del Principat. 
Faig un recorregut tranquil per les etapes de la història del perfum —un llarg viatge de l’Orient a l’Occident— des del final del segle xix, quan París és la capital de l’elegància, el bressol del perfum —i de l’alta costura i de les avantguardes...—, i la perfumeria entra a la modernitat, fins avui, convertit en un camp il·limitat d’experiències i sensacions. El museu recrea els sentits «a través del coneixement de les fragàncies, els artistes vidriers i els mestres perfumistes més importants de la història», i disposa d’un fons de més de quaranta-dues mil peces, de les quals un miler són exposades aquí. En anar-me’n llegeixo que «tot l’atractiu de l’ésser humà resideix en el perfum». Ho va dir Jean-Baptiste, el famós protagonista del llibre El perfum, de Patrick Süskind.

Autor: Joan Obiols i Puigpinós
Pàgines: 135-136
Indret: Coll d'Ordino (Ordino)

M’encamino, ara, cap al cap de la vall. Passat el bellíssim pont romànic d’Ordino —traslladat aquí, al costat de la carretera, des del Lloser d’Ordino el dia 15 de febrer de 1980—, les Salines —un enclavament de la Massana dins d’Ordino— i el riu de Rialb, el Serrat, emplaçat entre el riu esmentat i el riu de Tristaina, tanca la vall habitada. Poc més amunt, el Parc Natural de la Vall de Sorteny, parc des de l’any 1999, amb espècies de flors i plantes úniques al Pirineu —i amb els Estripagecs, un conjunt escultural inspirat en les reixes de ferro de les finestres, de Pere Moles—, s’estén lliure com la pau per una vall d’origen glacial, un dels espais més ben preservats d’Andorra. Muntanya amunt, el port de Siguer, de 2.395 metres d’altitud, havia estat el pas històric i natural de molts andorrans per anar a França. 

Torno a Ordino perquè el coll del mateix nom, de gairebé 2.000 metres d’altitud, em dugui, en poc més de divuit quilòmetres, a Canillo, la parròquia més alta d’Andorra i la segona menys poblada, amb uns quatre mil vuit-cents habitants. 

Pel camí del port, faig dues aturades: l’una al mirador, a 1.620 metres d’altitud, des d’on observo Ordino i la seva vall —amb els seus quatre mil tres-cents habitants, la parròquia menys poblada del Principat— i els pics de Comapedrosa i Casamanya, enfilat, aquest darrer, fins als 2.740 metres; l’altra, al collet de Montaup, per observar les estructures autogeneradores, «un símbol de la voluntat de l’home enfront de la immensitat de les muntanyes», de l’escultor mexicà Jorge Duban, fetes amb fusta de bolondo, un arbre tropical de l’Àfrica.

Autor: Joan Obiols i Puigpinós
Pàgines: 122-123
Indret: Casa Rossell (Ordino)

Travesso el carrer i vorejo un petit bust de mossèn Cinto Verdaguer i un fragment del poema Canigó gravat en pedra en homenatge al centenari de la seva estada a Ordino. El poeta, que va passar per Andorra atret per la seva autenticitat, va allotjar-se a casa Rossell, una casa senyorial, la segona més important d’Ordino i una de les més importants d’Andorra, construïda durant el segle xvii, ara en mans de l’Estat des que van morir els últims hereus sense descendència. A casa Rossell, propietària de la farga del seu nom, va néixer Antoni Fiter i Rossell, autor del Manual Digest, un dels llibres sagrats dels andorrans, encarregat pel Consell General a l’expert en lleis ordinenc i publicat l’any 1748. El Manual és una compilació d’història, institucions i usos i costums andorrans. Quinze anys després, l’any 1763, Antoni Puig va publicar el Politar andorrà, una còpia revisada i adaptada, amb algunes novetats, del Manual. 

I, sense mourem del lloc, em fixo en el mural Usos i costums d’Andorra, de l’escultor gironí Domènec Fita, una barana treballada, coneguda per alguns i popularment com la caldera, amb motius sobre la pagesia, el ferro, el bestiar, el pas de Verdaguer per Andorra o el tabac.