Autor:
common.nocontent
Pàgina:
53
Andorra al paisatge té una força tan absorbent que és ell, en definitiva, al qui ha bastit las cases. Només allí on ell s’hi ha avingut, ha estat possible d’edificar-hi pobles. I, en el moment precís, ha estat també el paisatge el que ha proporcionat els elements: rocs del riu per fer parets; pissarra per a les teulades.
No es tracta d’una edificació innoble. La seva severitat no aclapara. Té l’actitud arrupida d’estar sota la neu, però el riu i els prats hi posen el punt d’alegria indispensable.
Com que de la muntanya la que proporciona els elements, en vol, en certa manera, la possessió. I, de fet, des de lluny amb prou feines destrieu allò que és poblat d’allò que és muntanya. A moments, però, segons d’on ve la llum, la pedra pissarra dels teulats llu màgicament, i rentada de pluja, fa lliscar-hi els ulls.
És ben cert que la mà de l’home és a penes visible en aquesta edificació. Fa l’efecte que les parets s’han alçat totes soles, com els pollancs. La fusta tampoc no hi traeix la intervenció de l’home. Com que a penes hi ha fusta nova enlloc, el to és tan patinat, almenys, com el de la pedra.
Els pobles d’Andorra són tots plaça i les cases totes balcó. Carrers de pendent, plens de còdols, finestres de pedra blavosa, portals rodons, giragonses inversemblants, cases que es decanten, carrers de tres pams, on el camí és més aviat la llenca de cel de dalt, que el pas que hi ha sota...
Però de tant en tant, únic vestigi humà, hi ha una balconada de ferro, amb una decidida tendència al recargolament. Les poques clavellines hi deuen néixer soles. Pengen avall les fulles primes i ni gosen lluir massa la flor...
De part de dins, la fusta ho és tot, sostre i sòl, paret i portalada.
El to dels pobles d’Andorra és el torrat fosc, que tira a negre, trencat per pedres d’un blau indefinit. I per si mai podien aclarir-lo, hi ha encara la balançada de la negror del ferro cargolat als balcons.