Agustí Bartra a Andorra

Edicions Serra Airosa - 1983 - Andorra la Vella

Fou aleshores quan parlà sobre la seva decisió...

Autor: Manuel Mas i Ribó

Fou aleshores quan parlà sobre la seva decisió de crear un poema dedicat a la parròquia de Sant Julià de Lòria, perquè, segons ell mateix deia, el mot de Lòria l'havia fascinat de bell antuvi, i quan va conèixer el tarannà de la gent de Laurèdia, amb la seva profunda afecció a les tradicions, encara s'hi va sentir més lligat.

Va ésser com totes les coses de Bartra. Dit i fet. Gairebé es pot dir que, de la nit al dia, Bartra va compondre un poema que ell mateix va intitular «Estances de Lòria». D'aquest fet se'n va donar coneixement al Comú de Sant Julià de Lòria, la qual corporació va decidir convidar el matrimoni Bartra a l'acte de «La Marratxa», el segon dia de la festa major de la vila, i a l'aperitiu que, normalment, ofereix el Comú després de la interpretació d'aquesta important peça del folklore tradicional andorrà.

L'Agustí i l'Anna ocuparen, doncs, aquell dia, un lloc entre el nombrós públic reunit a la plaça Major de Sant Julià de Lòria per presenciar «La Marratxa» i els ballets -especialment dels infants- que s'oferien amb anterioritat a la dansa fonamental de l'etologia laurediana.

Després, i seguint usos i costums peculiars en el tarannà popular, el Comú, amb les restants autoritats i hostes, van fer un vi d'honor a l'Hotel Glòria, radicat a la mateixa plaça ovalada de Sant Julià de Lòria. Entre pastes seques i una mica de xampany, Agustí Bartra i Anna Murià comentaven que els havia agradat molt assistir a una representació del folklore andorrà, aspecte aquest gairebé inèdit per als visitants de les Valls, que, normalment, no tenen al seu abast la possibilitat de tastar aquests fenòmens que són els que, en definitiva, formen l'estructura interna essencial d'un poble o d'una col·lectivitat. Fins i tot van manifestar que, a ells mateixos, els havia sorprès. [...]

Després Agustí Bartra oferí la primícia d'una lectura pública de la seva darrera composició, «Les Estances de Lòria». Ho va fer, com sempre, amb la seva veu profunda, enmig d'un silenci impressionant.

El Comú de Sant Julià de Lòria va decidir efectuar un senzill i sincer homenatge al poeta pel fet d'haver dedicat una de les seves nombroses obres al nom de la parròquia de Lauredia. Casualment, la data d'aquest acte coincidí amb la diada de sant Agustí.

Per aquest motiu s'editaren cent exemplars numerats i signats per Agustí Bartra d'«Estances de Lòria», que, novament, i en aquesta ocasió a la mateixa sala de sessions del Comú, ell mateix llegí a tots els presents a l'acte i després signà i dedicà, pacientment, a tots els assistents.