Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
Durant el segle XIV, el rei Pere III ordenà construir, per raons de defensa, les muralles que porten el seu nom. Bàsicament seguien el mateix traçat que les anteriors del segle XII. Aquestes muralles, que envoltaven tot el centre històric, constaven de 40 torres i de 7 portals, el principal dels quals era el de Queralt, que donava accés al camí de Barcelona. A la rambla dels Montcada, se'n conserven restaurades una bona extensió amb el Portalet o de les Veces, del qual es conserva una de les torres refeta en temps barrocs amb una capelleta a sobre. Serà en aquest punt, tenint a la vista les cases senyorials amb jardí construïdes sobre la muralla, on podem llegir un text de Josep Pla que compara Vic amb Recanati i Verdaguer amb Leopardi.
És impossible de no pensar en Recanati. És impossible, a Vic — per mi —, de no pensar exactament en el Recanati de l'època de Leopardi. Fins les orenetes fan pensar, quan volen arran de teulades i dibuixen cercles al volt dels campanars, en Recanati. La figura del poeta geperut, pàl·lid, de mirada intensa, amargat, el cor buit, el cap ple de sintaxi, elegant, a Vic se'm torna una obsessió. El casalot té, sobre la muralla de la Rambla de Montcada, un vell jardí, una mica abandonat. Al fons hi ha un bassiol d'aigua verda. La muralla està coberta d'heures polsoses i assedegades. Sobre l'ampit de la muralla cauen les branques dels arbres. El jardí morós, humit, negligit, té un punt de secreta tristesa. Uns balcons grans, una mica bufats, cauen sobre els boixos anèmics, sobre els tells malaltissos, sobre la molsa del bassiol. Més enllà de la Rambla hi ha un grup de cases velles, un amuntegament de parets i teulats graciós i popular, malgirbat. Cases de gent pobra. Les petites finestres donen a aquestes cases una aguda vivacitat. De tant en tant s'obre la persiana del balcó senyorial—pintada de color verd esblaimat — i apareix Leopardi en el marc. Porta un redingot de color de ploma de tórtora i sobre el plastró negre punteja l'escuma d'un brodat. El poeta sembla fatigat. Té un vers a flor de llavi. Aquest vers fa:
Penso ai vent'anni... Che malinconia!
[...]
Però sobre el fons popular de Vic hi ha la teologia, i la teologia de Vic és essencialment italiana. Sobre Verdaguer hi ha Leopardi. Sobre el capellà de bosc hi ha Torras i Bages.
Altres indrets de Vic: