Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
La Naveta des Tudons és un monument funerari en forma de nau invertida que data de cap al 1.000 aC. És una típica construcció de l'Edat de Bronze, que es correspon amb el final del període pretalaiòtic i l'inici de la cultura talaiòtica. Té unes dimensions màximes de 13,50 per 6,40 metres i la cambra mortuòria en fa 7,45 per 2,45. L'interior és compost per una doble cambra, l'una superposada a l'altra i ambdues estan cobertes per lloses planes embotides en els murs. Fou restaurada el 1959 i les excavacions provaren que acollí enterraments durant tres o quatre etapes diferents. Hi podem llegir la rondalla que n'escrigué Francesc Camps i Mercadal, Francesc d'Albranca, i el poema que li dedicà August Bover.
Sa nau d'Es Tudons i es pou de s'Aimador
Pretenien una jove dos enamorats cabalencs, tan cabalencs que ella no sabia quin havia de prendre, perquè no sabia quin havia d'engegar. I ells, per llevar-li es mal de cap, van convenir amb unes messions, dignes de ferms aimadors i d'al·lota garrida: un d'ells faria una nau de pedra, de peces cairades i ajustades, a sa planada d'es Tudons; s'altre, a sudevora, faria amb una barrina un pou fins a trobar aigua; es primer que enllestís sa tasca, se casaria amb s'al·lota.
Fer una nau de pedra, com sa d'es Tudons, és veritable obra de gegants; i fer un pou amb una barrina, d'un vògit de flocadura com es buit d'un pou de torn i fer-lo per aquells rodols d'es terme de Ciutadella, a on sa penya és tan ferma i s'aigua està tan fonda, vol delit i braons.
Els dos aimadors contraris, com a bons amics, no obstant distar enquimerats amb sa tasca, cada vespre passaven sa vetlada en es costat de s'al·lota.
I endavant anaven ses obres: un aferrat a sa barrina, a tall de foradar el món, s'altre arrencant i traginant a coll penyes que, després de ben llavorades, les posava a un lloc, fent de mestre d'aixa, paredant s'estranya nau carena per amunt.
Cada viatge que feina es de sa nau, tot passant, preguntava a son rival d'es Pou com anava s'obra. I quan, duent sa darrera pedra, no veient a son rival abraonat a sa barrina, guaità dins es fondal i féu s'acostumada pregunta, es d'es pou, des de baix, li va respondre que acabava de trobar s'aigua.
Una flamarada de salvatge gelosia enlluernà a's de sa Nau, i, furiós, va rebatre dins es pou sa penya amb què venia carregat.
I aquesta vetlada, a festejar a ca s'al·lota no hi comparegué més que es jove de sa Nau.
Però tot s'afina en aquest món: es jove que faltà a's festeig fou trobat, lo endemà mort dins es pou, esclafat per una roca cairada. A's jove de sa Nau no el veren mai més. Sa Nau romangué sense acabar: li falta una pedra.
Es pou és encara avui conegut per Es Pou de Sa Barrina o d'ets enamorats, i mostra dins s'ample canó faixes en espiral, menjades a sa penya, com que siguin buidades per una gúbia o per una barrina de gegants. Està a sa mitgera de Ses Arenes, Son Quart i Ses Angoixes.
Naveta des Tudons
Sempre la mar. Cal un altre paisatge?
Vau solcar-la tants cops, fa molt de temps,
quan els vents coneixien solament
algunes poques veles solitàries.
Temíeu només els déus, les tempestes
i els monstres marins. Els estels i el sol
marcaven al lleny la ruta i els ports
on el mercadeig naixia amb la festa.
Ara, en el pont d'aquesta nau ciclòpia,
dormiu el son dels navegants experts,
lluny en el temps, però sabent del cert
que amb aquest buc heu travessat la història.
Altres indrets de Ciutadella: