Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
La situació estratègica de Portopí va fer decidir a l'exèrcit de Jaume I a ocupar-lo, tal com descriu el fragment de la crònica del rei que proposem llegir. A cada banda de l'entrada del port de Portopí hi ha una torre, de les cinc que arribà a haver-hi en total: a llevant la torre de Paraires, amb fonaments de l'època romana, protegida com a monument nacional l'any 1876, i, a ponent, la torre de Senyals, que es troba en zona military, amb un far dalt del tercer cos (cos construït el 1612). Totes dues es caracteritzen pels merlets, com els de la Llotja i altres edificis de Palma. A banda del a esmentat text de Jaume I podem servir-nos de la lectura del que en deia Josep Pla en el llibre dedicat a les illes.
E anam-nos-en poc a poc tro sus a la serra de Portopí, e vim Mallorques, e semblà'ns la plus bella vila que anc haguéssem vista, jo ni aquells qui ab nós eren. E, en tant, atrobam don Pelegrí d'Atrosilo, e demanam-li si hi havia aigua on poguéssem la nuit albergar. E dix que oc, que ell havia vist entrar lo vell bé ab vint a cavall, e abeuraven, e ells eren quatre, e no els gosaren escometre. E anam a enant, e trobam aquella aigua, e aquí albergam la nuit. E dixem a don Nuno;
- Fe que deig a Déu gran fam he, que ui no mengé.
E dix ell:
- Senyor, N'Oliver ha parada sa tenda e adobat de menjar, e lla porets menjar.
- Anem -dixem nos-, doncs, on vós vullats.
E anam lla, e menjam. E, quan haguem menjat, veïa hom les esteles al cel. E dix don Nuno:
-Senyor, bon seria, si menjat havets, que anàssets a don Guillem de Montcada e a don Ramon. E dixem nos que fort bé ho deïa. E anam-hi; e haguem tortes e candeles, e trobam-lo que jaïa en almatracs, e un cobertor que tenia dessús; e estiguem aqui una peça plorant, e puis sobre En Ramon altre tal. E quan açò haguem feit, tornam-nos-en en la tenda de N'Oliver, e dormim tota la nuit tro al dia. E com venc al matí dixeren:
- Mudem-nos.
E dixem nós que assajaríem l'albergada, e vestim-nos nostre gonió e nostre perpunt, e metem los aragoneses d'una part e els catalans de l'altra, e la sèquia era en mig, e faem l'albergada tan estreta que no paria que hi albergàssem de cent cavallers a enant, si que les cordes se tenien entrellaçades d'una en altra, si que bé durà, per vuit dies que no podia hom fer carrera en la host.
Portopí és el port històric de la Ciutat de Mallorca. Després de les seves escales a la Dragonera i la Porrassa, l'estol del rei En Jaume fondejà a Portopí. Al llarg dels segles fou el centre mariner de l'illa, pel fet de constituir un bon recer i tenir drassanes a les seves ribes. A l'extrem del braç meridional de l'entalladura hi ha el far i el semàfor, que componen, amb les seves banderes, una estampa de vella litografia. La Torre de Paraires o d'En Carroc és un monument nacional que ara resta en sec, a l'arrencada d'un nou dic. Abans en una situació privilegiada, ha passat a un segon terme que no mereixia. En altres èpoques, des d'aquesta torre a la seva bessona de senyals, estenien, de nit, una cadena que tancava el portitxol. Després de segles d'abandó, Portopí, tornat a la vida ja fa anys, per las factories de la Societat Anònima Cros i pel fet de tenir-hi els dipòsits la CAMPSA, forma part de les noves instal·lacions portuàries.
Portopí, amb Es Corb Marí i el Terreno, S'Aigo Dolça, Son Armadans i Son Alegre, constitueixen una densa prolongació de Palma. Davant aquesta considerable concentració urbana, crescuda i multiplicada en tan pocs anys i gràcies sobretot al turisme, la costa dibuixa una petita badia molt polida, i damunt la corba deliciosa el castell de Bellver sembla presidir amb la seva elegància prodigiosa la ciutat flamant.
Altres indrets de Palma: