Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
En una de les arcades que emmarquen l'accés a la Plaça Major venint de l'est pel carrer del sidicat, hi ha una placa amb el relleu de la figura de Gabriel Fuster i Mayans, Gafim. Dos fragments del pròleg que Llorenç Villalonga li va escriure per al seu Tres viatges en calma per l'illa de la calma, ens serviran de lectura per per perfilar la idiosincràsia del periodista i escriptor. Entre 1957 i 1977, en castellà, diàriament va publicar al diari "Baleares" la seva columna titulada "Tertulia en la Plaza Mayor".
Vetaquí els orígens del que en podríem dir «gafimisme». Trob tan exactes les paraules del meu germà, que no encert a enfocar la qüestió d'una altra manera. El «gafimisme» fou, durant alguns anys, una influència vital. Existia molt abans que Gafim pensàs a escriure una ratlla. Crec recordar que les seves primeres produccions literàries, eren purament verbals. Gafim «confiava» als amics les seves fantasies i les seves aventures, sense pensar a escriure-les. Això correspon a la vella tradició mediterrània, grega o fenicia. És cert que en la meva malaguanyada continuació de «Mort de Dama» vaig aprofitar molts d'elements «gafimisfes» especialment en la gènesi de Jaumet Cohén, el noi que s'entrega sense por a les baronesses cocainòmanes («educades i deseducades a Viena») oferint-se per donar-los lliçons de natació nocturna, i pujar per la finestra de Paúl de Valois per tal de rescatar lletres imprudents. Jaume Cohén, peró, apareix desposseit d'intel·ligència, perqué aleshores —fa divuit anys—, i encara ara, jo he cercat principalment en els meus personatges les qualitats intuïtives. Gabriel Fuster i Mayans —no cal dir-ho— és súmament intel·ligent. El seu intranscendentalisme no pot ja enganyar ningú, perqué sabem que hi ha moltes coses davall la frivolitat d'un minuet.
Vet aquí, avui, una obra absolutament despreocupada de consignes i limitacions. Els «viatges» d'En Gafim són tan coloristes com els magistrals «Aigoforts» de Gabriel Maura, i, si importa, més matisats. I malgrat que aquests «viatges» siguin l' obra d'un vertader escriptor, han d'interessar el públic — el públic d'una certa cultura, és clar, que tanmateix existeix—, precisament perquè molts estan desitjosos de tornar a trobar —com abans i com sempre, Déu meu!— enginy, sentiment, intel·ligència, crítica i anècdota —és a dir, esperit— en els llibres. Tothom es cansaria si només li servien tassons d'aigua pura.
Altres indrets de Palma: