Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
Aquest monestir fou construït al cap de poc de la conquesta, l'any 1229, amb l'aprovació de Jaume I, qui demanà a l'abat de Poblet que hi enviés un grup de monjos. El comte Nunó Sanç donà a Poblet el lloc d'Esporles i cases i alqueries de Manacor i s'hi establiren un primer nucli de monjos cistercencs. Però no fou fins al 1239 que, per iniciativa del rei, s'instal·laren definitivament al lloc conegut com La Real, prop de Ciutat, que era l'alcàsser del comte Nunó Sanç. Era un paratge privilegiat, molt abundant d'aigües, ha estat sempre solcat per canals o fonts d'aigua (Font d'en Baster i Font de la Vila), això va esdevenir un dels motius més importants per la seva construcció. Els abats de la Real tingueren un paper important en l'administració eclesiàstica i política de l'illa.
Quan Llull decidí abandonar la vida mundana, es retirà al monestir de la Real, on romangué uns nou anys cercant formació teológica i pau espiritual. Després de rebre la inspiració divina a Randa retornà l monestir hi escriví L'art abreujada d'atrobar veritat. Més endavant, el futur Jaume II li donà un lloc a Miramar, que havia estat una granja de la Real perquè pogués dur a terme el seu projecte de fundar un col·legi per a l'ensenyament de l'àrab. Quan aquesta escola s'extingí, Jaume II retornà el lloc a la Real. La relació de Llull amb el monestir cistercenc es féu també palesa en el seu testament, el 1313, en el qual llegava al monestir un cofre amb llibres. Per a alguns autors, és versemblant que l'esperit cistercenc influís en el personatge del Blanquerna lul·lià, sobretot pel que fa a la fidelitat a un ideal que representa el protagonista. En el claustre del monestir o en la biblioteca lul·liana que es troba en un dels laterals podem llegir dos fragments de Vida coetània, de Llull, que es refereixen als seus lligams amb la Real i un de Llull: més lluny, de Joan Torró novel·la dedicada a glosar la vida i els viatges del beat.
I de fet anà-se'n a Nostra Dona de la Reial per pregar nostro senyor Déu que l'inspiràs què faria del dit moro. I, com hagués feta oració aquí per tres dies, i fos molt meravellat que lo seu esperit no es reposava en dar-li mort o vida, ans estava en aquella perplexitat mateixa, amb gran tristor tornà-se'n a casa sua; i com passàs per lo càrcer on lo catiu era, trobà que lo dit captiu se fonc penjat amb la corda amb que estava lligat. Féu, doncs, gràcies lo dit reverend mestre a nostro Senyor qui l'havia tret d'aquella gran perplexitat, per la qual tant l'havia suplicat.
De la qual cosa molt alegre lo dit reverend mestre, amb grans llàgremes féu moltes gràcies a nostro Senyor d'aquella gràcia tan meravellosa; i encontinent, davallant de la dita muntanya, anà-se'n prestament al monestir de la Reial, per ço que pus apertament posqués ordonar los dits llibres; i de fet ordonà un molt bell llibre, lo qual apellà l'Art Major, i aprés l'Art general, sots la qual art aprés molts llibres compilà per la capacitat dels hòmens il·literats...
Llull, entretant, havia arribat davant l'abat de la Real i, sense llevar ni un punt de solemnitat a l'acte, es va descordar el vestit de vellut negre, es va traure les mànegues i el va deixar caure als peus; es va quedar vestit únicament amb una camisola blanca que també se l'anava a llevar; l'abat, però, va detindre aquell moviment ja que feia frescor i, a més, havia d'evitar que es quedara nu enmig del temple, cosa per la qual es va afanyar a enfilar-li pel cap l'hàbit rústec i humil.
Llull va cloure els ulls, volia pensar alguna cosa, però no podia, tenia el pensament com la serra de Tramuntana a l'hivern quan s'omplia de neu, però seguia instruccions de l'abat, calia tancar els ulls com fent un acte de penediment i concentració. Després calia dirigir-se al príncep i, com no, a la seua muller. Els feligresos que hi havien acudit no es perdien detall, hi havia molt per a xafardejar a la plaça i, sobretot, als que no hi havien anat. Ramon va començar a caminar en direcció a l'infant Jaume, la gentada, encuriosida i expectant, va obrir un altre passadís carregat d'expectació. En trobar-se davant del príncep va tossir lleument.
-Mon senyor: he estat sempre al vostre servei i estaré; he estat el vostre senescal i ho seguiré sent mentre m'ho permeteu. Ara, però, he sentit la crida del Nostre Senyor i comprendreu que he d'anar sense vacil·lació. Veieu ara en mi un humil servidor de la vostra persona i un fervent seguidor de Jesucrist. Us demane, amb la major humilitat que m'és possible mostrar, que em permeteu partir. Demà mateix hi ha un veler que salparà cap a Barcelona i, tot seguit, iniciaré el meu pelegrinatge.
—Ramon —va dir el príncep—, la corona no perd un servidor sinó que en troba dos: un infal·lible al seu senyor terrenal i un altre pròdig davant Nostre Senyor Déu. Que els vents us siguen propicis perquè les intencions són les millors que es puguen desitjar. Pregarem per vós. Ramon, i si necessiteu res que estiga de la nostra mà, només ho haureu de dir. Ara deixeu les coses de la terra ben lligades, atengueu la vostra muller i els vostres fills i sapieu que la corona es compromet que no els falte res encara que vós mateix podeu adobar això sense cap mena de dubte. Amb Déu sigueu Ramon Amat, Llull.
Altres indrets de Palma: