Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
El cementiri de Palma té el seu orígen en una reial cèdula de Carles III del 1787 que aconsella acabar amb els entarrements intramurs de la ciutat. Aleshores es decidí crear el nou cementiri en uns terrenys coneguts com de Son Tritlo, a prop del convent de Jesús. El 1821 va ser beneït i quatre després s'hi feren les primeres inhumacions. El 1850 ja va haver de ser ampliat. Precisament, en el mur que tanca la part més antiga, el 2011, s'hi va inaugurar un memorial per atots els morts a causa de la repressió feixista de Guerra civil Abans de 1939, varen ser assassinades més de 1.000 persones de totes les condicions i edats, en diferents punts de l'illa, però especialment a Manacor i Porreres. Una cadira situada davant del mur de la memòria simbolitza el lloc on afusellaren el batlle de Palma, Emili Darder, un cop ja havia mort mentre el traslladaven en aquest punt. Essent-hi al davant, podem servir-nos del text en què Lluís Nicolau d'Olwer valora com va anar la detenció i assassinat de Darder i altres persones. I, encara, enfront les plaques de ferro on consten els noms de tots els repressaliats podem llegir un poema de Pere Capellà i tres fragments de Carrer de l'Argenteria, 36, d'Antoni Serra que fan referència a lloc i a les atrocitats que s'hi cometeren.
Així arriben els vençuts
A l'amic Sanchis Guarner
Els ulls baixos i els ànims abatuts,
sense armes al costat. Les ho prengueren
els vencedors, quan presoners els feren.
Així arriben: espellifats i bruts.
No els esperen els braços benvolguts
de les seves promeses, ni els esperen
les trompetes vibrants. Tot ho perderen
menys la vida: la carga dels vençuts.
No porten sobre el pit creu ni medalla
que canti el seu valor en la batalla.
Però sota la roba, entre la ronya,
com un gemec ocult del seu coratge,
hi porten, resistint a la vergonya,
una ferida oberta qui los ratja.
Ningú més ben situat que Emili Darder per a conduir Mallorca pels seus retrobats camins. Per això. Després del bienni de la reacció, pel febrero del 1936, ell ocupava per vot de l'Ajuntament l'alcaldia de la ciutat de Mallorca; per això mesos després queia màrtir de la causa.
Com dues amenaces inexorables, planava damunt el cap d'Emilio Darder la brutalitat casernària del ¡Muera la inteligencia! I cercava de ferir-lo, verinosa, aquella insídia dels fitxers de la reacció fernandina "liberal perillosíssim, perquè és home de bé". Sí, per honrat, per intel·lectual, per català, per republicà, Darder queia sota la metralla feixista el dia 24 de febrero del 1937. Malalt, fou tret del llit per dur-lo a l'execució. El sadisme dels que amb injeccions li conservaven la vida pel plae de poder-lo matar, fou encara ultrapassat: els assassins d'Emili Darder enviaren a la vídua i a la mare, després de gravar-hi la data fatal, una de les bales que li havien travessat el cor.
D'altres foren executats amb Darder. Vagi el meu record a Alexandre Jaume, bon company a les Corts Constituents, diputat socialista, gran amic de Catalunya. "Si se'm vol incorporar a la historia –digué en conèixer les conclusions del fiscal- sabré cumplir dignament, sense cap defalliment, el meu paper històric."
Reprenent la vella tradició, els feixistes espanyols han tornat a fer de les execucions un espectacle públic, quan no una festa trágica – cruel Espanya!-. Com a Badajoz o a Terol, també a Mallorca.
—No podies abaixar aquesta ràdio? —en un to tan alterat, que Ignasi comprengué immediatament que no era un suggeriment, sinó una ordre.
La mirà de rampellada.
—Vull parlar amb tu, Nasi, i amb aquest crider que fa aqueix home...
Ignasi voltà cap a l'esquerra el botó, se sentí un clic i l'aparell emmudí.
—Tu diràs...
—Dic que, per a mi, condemnaran a mort en Pío Iniesta aquest...
—Bé, i què? Què en som nosaltres, de la mort d'En Berga, eh? A veure, què? —preguntà malhumorat.
—Això, t'ho creus tu, que no en som res —rebaté la dona i amb l'índex es furgà el paladar i les genives nues, a la recerca de qualque resta inoportuna del sopar—. Ja ho crec que en som —prosseguí, després de l'escurada manual—. Mira: si el condemnen a mort, que és la cosa que tothom s'espera, l'afusellaran al cementiri de matinada...
—Be, i què?...
—Què? Doncs que les persones així com toca s'han començat a organitzar per anar a veure l'afusellament, no ho sabies? Han començat a dir que anar-hi, a un afusellament, és demostrar simpatia per la causa, per l'ordre, pels militars...
—Això, si vols que et digui la veritat, em sembla una salvatjada.
—Una salvatjada! —protestà la vella—. Una salvatjada! No saps què dius. Pensa-t'ho bé, Nasi.-.Jo crec que tu hi hauries d'anar, a l'afusellament d'aquest home. Així és que quan arribi l'hora de...
Ignasi havia tornat a encendre la ràdio amb tota la potència, i Queipo de Llano s'engolí Nina.
Ben aviat tingué ocasió de posar en pràctica allò que havia pensat. Quan se n'anà a dormir, Nina l'escometé una vegada més i, com més convençut estava d'haver-li sabut contestar adequadament, la dona tornà a repicar els alls i afegí:
—Que ja tornam a fer l'ase, Nasi? Que no veus que no aclareixes res d'amagar el cap com els estruços?
—Me'n fot!
—Te'n fots? I que no saps que també els cacen, els estruços?
Ignasi intentà de desviar la conversa, però va esser ben inútil. Nina no perdia l'oremus per res.
—Saps què et dic, Nasi? —ara la veu li sortia aparentment tranquil·la—. Doncs et dic que aviat t'hauràs de decidir a fer qualque cosa. Em pots ben creure... Quan hagin fet el judici del batlle república de Palma, aleshores ens veurem les cares... Ja els veuràs, ja, el metge Darder i els seus amics «rojos»... I a tu que et posaré bé, si no resols la papereta com pertoca!
—Així que creus que els condemnaran?
—És clar que sí. Els afusellaran com dos i dos són quatre...
—Tan bon home com pareixia...
—No anaven a missa i, a més, no s'han posat a fer costat als militars, de manera que... I què faràs, Nasi? Què faràs?
Abans de contestar, Ignasi sortí altre cop de la cambra i hi deixà plantada la dona amb la paraula a la boca. Se sentia un neguit immens dins el pit i desitjà que fos horabaixa per poder-se refugiar al taller. Es demanà angoixat quan acabaria la violència, però, tot seguit, es confessà que no era més que un il·lús...
Ignasi es va fer el sord per no haver-li de contestar, però el temps no li acabava mai de passar. Lent, com aquelles matinades que no l'encerten, que no aconsegueixen de rompre el ventrell de les boires. De cop, tota la gent callà. Ignasi reparà que les cares de tothom se xuclaven de mica en mica i que tornaven pansides com les figues de seca, i que les mans cercaven l'amagatall de les butxaques —s'imaginà que tots les devien tenir estretes, amb els dits arrufats, fetes una bolla tensa—; alhora, sentí el silenci de matí estirat, gairebé sense núvols, que s'escampava al llarg de tot el cementiri, entreforcant-se per creus, panteons i xiprers. El cel, al cap curucull, era com un tampor de brodar, amb la roba tibant, de color blau-gris, com de rates de pell llefiscosa.
Unes potades monòtones, fortes, compassades, s'acostaven per moments. Ignasi alçà el cap com una llebre i va veure que pel carrer d'enmig, entre les tombes, se'n venia l'escamot amb l'oficial al front, i els condemnats darrere-darrere, un parell de passes enfora. No hi eren tots perquè, segons havia sentit a dir a un que semblava molt informat, el diputat Alexandre Jaume l'havien d'executar aquella mateixa matinada, però al fortí d'Illetes. Ignasi sentí com la feredat li pujava a la gorja de veure com aquells homes caminaven insegurs i sense esma, tot i saber minut per minut, gairebé segon per segon, l'hora en què farien l'ingrés al regne de la mort i de l'obscuritat. «Ja no hauran d'esperar pus», volgué conhortar-se, i amb recança de vell pensà que només els restava de vida allò que duraria aquell passeig pel cementiri, fins que arribarien a la paret i...
Ignasi tancà els ulls.
Va sentir les ordres de l'oficial. Després, un moment de silenci... i retronà la descàrrega.
Quan els torna a obrir, els ulls, Ignasi comprovà que la funció havia acabat per aquell dia fins a noves ordres. Tothom se n'oblidaria aviat, encara que era probable que els diaris de la ciutat recollissin la feta en unes quantes retxes. S'envià una glopada d'aire per refer-se. N'hi havia alguns —molts— que feien mambelletes, igual que si haguessin anat al teatre, i uns altres trobaren escaient de posar-se a cantar allò de «Cara al sol, con la camisa nueva...». Els soldats, sempre formats, amb aquell mateix pas monòton, referen el camí de tornada a la caserna. Ignasi tornà a mirar cap a la paret i, amb una ullada furtiva, s'endugué totes les deixes: els cossos romanien ajaguts sullanes entre herbes, tocant la fossera.
No va poder mirar gaire cosa més perquè aleshores se sentí empès. El grup d'espectadors s'havia posat en marxa. Sortia del cementiri i començava a caminar per la carretera polsosa cap a la ciutat, indiferent a tot, com si no hagués passat res de nou. L'home amb el cap pelat agafà pel braç Ignasi i li donà conversa.
—Avui no ha estat gaire cosa. No ha estat divertit ni emocionant —i li ho deia baixet-baixet, com si li fes una confidència.
Ignasi arronsà les espatlles, però ni motà, com si li volgués fer entenent que ell, Ignasi, descendent d'antics jueus, no tenia mai res a dir.
—Bé, trob que ens n'hauríem d'anar a llevar el paparró i el fred. Anem a prendre una bona tassa de xocolata amb ensaïmades, au! —convidà el cap pelat.
Ignasi no respongué tampoc. Esqueixat per dedins, continuà cop-piu darrere el grup. La ciutat dels terrors i de les fantasmes havia despertat d'aquell malson nocturn.)
Altres indrets de Palma: