Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
La manufactura tèxtil era el sector més important de l'artesania barcelonina medieval, tant pel que fa al valor absolut de la producció com al nombre de persones que hi treballaven. A la plaça de la Llana, cada dissabte al matí es feia el mercat de la llana filada. A una banda de la plaça, s'hi posaven les filadores, a l'altra, les revenedores, per tal de distingir si es comprava directament a la productora o bé a una o un intermediari. Està documentada l'existència de filateres, sederes, merceres, teixidores, sabateres, barreteres i cosidores. Podem llegir-hi una prosa d'Emili Vilanova que, irònicament, discuteix l'oportunitat d'obrir la nova Via Laietana i suprimir les cases dels carrers medievals on durant segles havien arrelat les famílies per oferir-los nous habitatges, més cars, a l'Eixample i els pobles-barris perifèrics. Dos poemes de Josep Carner i Josep Maria de Sucre, respectivament, recreen l'ambient de les cases humils del barri i de com subsistien fent anar els telers i de com l'anar i venir de carruatges de la propera capella de Marcús marcava el ritme quotidià de molta gent.
Carta al senyor alcalde (Fragment)
Ja que l'època present és tan democràtica... vinguen los procediments democràtics; vinguen noves barriades en lo cor de la ciutat, amb habitacions modestes i senzilles, a fi de que els menestrals i obrers que viuen en aqueixos carrerons, que a tan llastimer compadiment mouen als filàntropos benignes —i negociants al mateix temps —, tinguen aire, sol i carrers amples, aixís com los desitgen tan generosos benefactors; però no es prenga com a falsa excusa la reforma i serveixi per a allunyar-los i traure'ls de sos niuets deixant lo lloc a altres classes que encara que molt dignes i més acomodades, no per això han de tenir la privativa de gosar més aires i més sol que la menestraleria.
Lograt aqueix empenyo, a terra los carrerons, que ahir un company de redacció, per acabar-los de difamar, los suposa encobridors de maldats, enquibiment de lladres i de furts i d'accions lletges, lo mateix que si parlés de la plaça de Catalunya o de qualsevol carrer de l'Ensanxe!
A terra de seguida eixos carrers malvats, amb tants obradors d'argenters, i aquestos apilotaments d'estotgistes i polidores, amb eixes fornals d'obreria de plata, de calzes, salpassers, canadelles, bergansins i presentalles! Avall los artífices esmaltadors de metalls rics, muntadors de pedres fines, gravadors, llapidaires, bijutiers, finistes, culleraires, negociants d'argent i d'escumilles, torners de gerros i canelobres i custòdies! Avall, tota eixa belitralla industriosa! Que Barcelona vol esclatar com una taronja que s'obre en grills i necessita que el sol la toqui, el vent l'auregi i els colors sanitosos li sien retornats... Avall la pobreria que no pot pagar crescuts lloguers de casa! O amunt, si per cas, dret a la Muntanya Pelada, a les Hortes de Sant Bertran o al cap del diable, a treballar per pocs diners! I amunt o avall d'una vegada si us plau, a recobrar la salut que us manca i a canviar d'aires i de dificultats en altres llocs més espaiosos!
I vosaltres, botiguers de galindaines, perxers d'elàstics i lligacames, cadiraires, barbers, menestrals, ebenistes i herbolaris, ànsia, feu quatre petons als parroquians, que no els veureu mai més, i a vivir, que entra el rumbo i 1'abundància, i campeu's-e-la com pugueu, que no sou de la conxorxa, ni la broma es fa per vosaltres, ni la ganància, que prou tràfec us vindrà per sospirar i doldre el bé perdut.
«Aquell Barcelona», que diuen els vells
I
Oh aquelles cases de la vellura,
grans, ab el sostre fosch y llunyà!
eren quietes com a costura;
el sol hi entrava tot casolà.
Hi havia estampes a les parets
dels Argonautes y de Tobies;
els llits hi eren amples y frets,
verdes y grogues les sederies.
Braser pacífich endormiscava;
totes les coses enriolava
l'olor de pomes y roba neta.
Y per les cambres s'ohia sols:
—Layeta, Laya, Laya, Layeta—.
Uns mots alegres com picarols.
Josep Carner, Primer llibre de sonets (1905)
Plaça de la Llana
El noi que compra ara, al magatzem, la fruita;
el carro i el cavall que hi estan aturats,
la dona que va i ve i sempre a corre-cuita
per tal com hi ha més dies que no jornals guanyats,
poc saben dels vells temps que dins les netes cases
del teleret de mà, sortia el passament;
no eren les persones ressentides i rases,
i a Santa Caterina es feia el casament.
En escampar el matí, el so de la campana
de la propera noble capella de Marcús,
les àvies i les joves del barri de la Llana,
joiosament curaven de la filosa el fus.
Sabien, segons era el dring del tritllejar,
si arribava o sortia el traginer de França
i si calia o no haver-li de resar
per tal d'alliberar-lo de tota malfiança.
Encara hi ha l'Hostal on jeia amb els cavalls
després d'omplir les sàrries a casa el civader.
— Salut i bona sort! — li deia el xic de Valls
sabent del dur camí emprès pel viatger.
Altres indrets de Barcelona: