11/12/2023

Exposició: Llorenç Soldevila, selecció bibliogràfica

1

Inauguració de l'exposició: Llorenç Soldevila, selecció bibliogràfica a la biblioteca Joan Foncuberta d'Argentona

Des del dia 11 de desembre fins al 5 de gener de 2024, es pot visitar l'exposició que mostra un recull de la bibliografia més destacada de l'obra de Llorenç Soldevila. 

Lloc: biblioteca Joan Foncuberta d'Argentona
Horari: de dilluns a divendres de 10h a 13h i de 16 a 20h. 

Com arribar-hi


Crònica de la inauguració de l'exposició

Francesc Villà, membre del CEAJC

És dilluns 11 de desembre de 2023, a les set de la tarda, a la biblioteca Joan Fontcuberta d’Argentona. Una bona colla de gent es troba per assistir a la inauguració de l’exposició Llorenç Soldevila: selecció bibliogràfica. Fa un any que va morir en Llorenç, sobtadament el dia 10 de desembre de 2022, al seu estudi, treballant.


Des del CEAJC (Centre d’Estudis Argentonins Jaume Clavell) teníem clar que volíem recordar-lo en aquest primer aniversari de la seva absència, mentre estem preparant una exposició més exhaustiva de la seva vida i obra junt amb la Universitat de Vic. Què millor que una mostra bibliogràfica del seu treball com a docent, estudiós de la literatura i especialista en diversos autors catalans.


Va ser la Universitat de Vic, en concret el grup de Recerca Glossa Lingüística aplicada, didàctica i literatura, qui va preparar, poc temps després de la seva mort, una exposició divulgativa de la seva bibliografia en dos espais diferents de la mateixa Universitat, la biblioteca de Miramarges i la biblioteca de la Torre dels Frares, ampliada amb una mostra de material de treball usat per en Llorenç (ulleres, màquina d’escriure, discos, màquina de fotografiar, gadgets...).


L’exposició presentada a la Biblioteca Joan Fontcuberta és una versió d’aquesta exposició a Vic, adaptada al nostre espai i a un disseny diferent, on bona part dels llibres i cartel·les han estat cedides, i s’ha afegit alguna obra més d’aquí, com la Ruta Literària d’Argentona, o el text del Corpus de Jacint Verdaguer. L’hem dividit en sis panells: consta d’una part dedicada als llibres de text; una altra sobre el seu treball amb Joaquim Molas i els seus estudis sobre Jacint Verdaguer; una part més personal amb la seva tesi doctoral parlant de la Nova Cançó i el treball pòstum de Monistrol de Montserrat, el poble que el va veure néixer; la part central dedicada a la Geografia Literària dels Països Catalans, la seva obra magna i única d’aquestes característiques; una altra amb treballs sobre diversos autors i finalment una part dedicada a les Rutes Literàries que havia preparat, organitzat i publicat, essent capdavanter en aquesta tasca.


A la mostra hi ha seixanta dues publicacions provinents de la Universitat de Vic i dels fons de la família, de la Biblioteca Joan Fontcuberta, de la Roser Trilla i de diversos membres de la junta del CEAJC.


L’acte ha sigut inaugurat amb un parlament de l’Enric Subiñà, president del CEAJC, amb la presència del regidor de cultura de l’Ajuntament d’Argentona, Quim Capdevila, de la família d’en Llorenç -gràcies Àngels i Roger-, i de molts socis, membres de la junta del CEAJC i amics d’en Llorenç.


S’acaba l’acte amb un brindis en memòria seva.