Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
El convent de Sant Bartomeu està ubicat als afores del nucli urbà de Bellpuig, a la comarca de l'Urgell. És d'estil de transició del gòtic tardà al Renaixement. Va ser fundat el 1507 per Ramon Folc de Cardona-Anglesola, baró de Bellpuig i aleshores virrei de Sicília, que va obtenir del papa Juli II una butlla per establir un convent de franciscans al lloc on hi havia una antiga capella de Sant Bartomeu. Antigament hi havia el mausoleu de Ramon Folc que avui es troba a l'interior de l'església de la vila.
El claustre gran té tres nivells. El més baix és d'un gòtic sever, amb contraforts desproporcionats per aguantar les voltes de la primera planta. El primer pis és recorregut per una arcaria que dóna personalitat a tot l'edifici: les columnetes, torçudes per l'eix, continuen el moviment pels arcs, en una fórmula del gòtic tardà única al Principat. Els capitells són tots diferents, esculpits en filigrana vegetal, animals i figures humanes. En un tercer nivell hi ha una galeria renaixentista, del 1614, de columnetes dòrico-toscanes estriades i arcs rebaixats.
Uns textos de Valeri Serra i Boldú, Vidal Vidal i Francesc Pascual (Castellnou de Seana, 1934) ens en donen informacions complementàries en el temps.
Bellpuig és la població d'Urgell que més ciutadeja. A la senzillesa en ses costums com en les demés del país, hi ajunta el tenir ferrocarril, l'estar creuat de carreteres i el tenir monuments històric d'inestimable valor.
La joia més hermosa que es guarda és la panteó de marbre a on descansen los ossos dels Ducs de Cardona; fou construït o col·locat segons resa la inscripció en el
MENS VIII DIEB VI ANN MDXXII
Del castell feudal de l'esmentat senyor Duc de Cardona en queden sols unes elegants arcades que s'alcen airoses entre les runes del castell.
Lo convent mereix un viatge com molts i molts devots del bon gust, li han fet. No entraré a donar-ne detalls per ser a dotzenes les publicacions que els han donat, havent-se publicat també amb moltes il·lustracions fotografies molt interessants, dels claustres i arcades del pati, que en són molt dignes aixís com atrevida l'escala de cargol i el lavabo proper al refectori.
Actualment se van restaurant ses dependències amb una constància que diu molt a favor de la zelosa comissió que n'està encarregada, i que sapigué arrancar-ho de les grapes d'un d'aqueixos dèspotes que amb sos diners es creuen autorisats per fer desaparèixer los gloriosos records d'un poble.
Quan estigui del tot restaurat se'n farà entrega als Paüls que donaran la 1a i 2a ensenyança.
Aquell convent de Sant Bartomeu es troba enclavat a la sortida de Bellpuig, per la carretera de Belianes. És un edifici voluminós, gris, d'aspecte sobri, però en el seu interior poden assaborir-se alguns elements arquitectònics de gran mèrit, com ara dos claustres —el més petit és anomenat el Pati dels Gats i el gran és un recinte de bellesa singular, amb tres galeries harmònicament superposades,, gòtica primerenca la primera, gòtica tardana al pis del mig, renaixentista la superior, amb un pou de pedra monumental al centre—, una pica plateresca per rentar-se les mans, una escala de caragol que sembla penjada en el buit i un armariet de gòtics arabescos per guardar els calzes a la sagristia.
El convent de Sant Bartomeu fins fa quatre dies estava ple de frares del Cor de Maria, d'abans de "l'ajornamento" que va obrir portes a tot arreu.
Hi estan habilitant les dependències per un magatzem de vells, cosa que trobo prou encertada i m'agradaria de demanar plaça si la jubilació m'ho permet. Prou vaig trucar, però no hi havia ningú. Volia tornar a veure aquells finestrals filabarquinats que li han donat fama. I el claustre, que recordava de quan hi anàvem a veure l'Ernest.
Altres indrets de Bellpuig d'Urgell: