Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
El 1902 la "Casa Hugo Heusch & CA." va posar en marxa una fàbrica de perles a Manacor. Un motor de gas es va instal·lar a les encara provisionals instal·lacions de la fàbrica el 1903 i maquinària procedent de França fou portada a 1906 per a l'ampliació del procediment de bufat manual i per a la fabricació de boles de major grandària.
El 1907 es va acabar la construcció de la fàbrica ocupant una quarterada (3.550 m2) de terreny per a la qual es van pagar 1.176 pessetes. La fabrica de la Casa Hugo Heusch & Co passaria a ser coneguda popularment com "Sa Fàbrica", romanent durant 100 anys en el mateix solar.
La primera guerra mundial (1914-1918) va forçar el trasllat a Barcelona de l'activitat perlera que desenvolupava a Paris. El 1915 la fàbrica de perles es va constituir en "Societat Anònima" i el 1917 va adoptar el nom de "Indústries Espanyola de Perles d'Imitació SA (IEPISA). La fàbrica de Manacor va passar a anomenar-se IEPISA fins als anys 1950 quan es va canviar en Majòrica, marca registrada per produir perles simulades més fines. Davant del solar que ocupava l'antiga factoria perlera podem servir-nos com a lectura d'un fragment Cròniques de la molt anomenada ciutat de Montcarrà, de Maria Antònia Oliver.
Ara, amb això de la guerra i tant de moviment de vaixells, els foravilers també en feien, de cèntims, perquè fora Mallorca les pagaven bé, les patates i la fruita. A vegades en treien tanta que no en quedava per als illencs, però era lògic que els pagesos volguessin fer dobbers i no mirassin gaire prim, i tothom que podia embarcava somades i més somades, i qui no podia anava a treballar de picapedrer o a les fàbriques, que n'havien posat moltes. Els sabaters també feien la seva fent sabates per als qui feien la guerra i, a Ciutat, en Verga havia fet construir unes fàbriques d'allò tan preciós. No les havia vistes, ella, les fàbriques, però li ho havien dit. Aquelles eren fàbriques de veritat, amb més de tres-cents homes que hi feien feina, i no la que havien posat a Montcarrà per fer perles, però per al poble ja en tenien prou. Si no estàs malalta li agradaria fer-ne de perles, o enfilar collars com na Bel Sabatera, que li anava a fer companyia els capvespres, enfila que enfila.
Altres indrets de Manacor: