La pau dins la guerra

Edicions Mirador del Pirineu (Andorra la Vella), 1970

Autor: Norbert Orobitg i Carné
Pàgines: 85-86
Indret: Sant Romà de les Bons (Encamp)
A les Bons sovint li agradava pujar. Era un dels llocs més bonics de la Vall. Les cases, que cavalcaven les unes damunt de les altres, tenien un esguard acollidor, a pesar de les seves pedres negres, i dels gossos rondinaires, al llindar de les portes. 
 
Pujava lentament, espantant alguna gallina esmarrida, que fugia cridant, mentre la mainada aixecava el caparró, mirant-se’l d’una manera indefinida. Les dones el saludaven amb un: —Passi-ho-bé—, cerimoniós, tot preguntant-se on aniria l’home de la Remei, per aquells contorns. Era una cosa corrent que un home casat amb una andorrana, perdés el seu nom i àdhuc el seu cognom, per esdevenir l’home de fulana, o bé de sutana. Tot pujant, es sentia observat; això l’enutjava. Però aquella gent no sabia treure els ulls de damunt d’una persona, fins haver-la perdut de vista. Eren bona gent; poc garlaire i de costums senzills. La seva vida es caracteritzava per una pobresa en l’alimentació i el vestit, a voltes elemental. Les terres de cultiu, en aquell indret, eren magres i de difícil accés. (Llenques de terres d’escàs rendiment, i poc treballades, una mica deixades a la voluntat de Déu, més que a l’esforç del cop de l’aixada). Amb tot, l’indret era bonic i pintoresc. Ell arribava sempre fins a l’ermita de Sant Romà, una ermita romànica, com quasi totes les d’Andorra. Entrava a l’atri i mirava Ja Vall. En aquell moment era groga i vermellosa, amb claps d’aram i de coure, de carabassa i d’or; amb tota la gamma de vibracions baixes, com s’escau quan la Natura tendeix al repòs després del feixuc treball de la Primavera i l’Estiu. De verd en quedava sempre, pels racons, sota Ja neu, a l’obac, al bosc per mitjà dels pins. El to general era de quietud progressiva, d’abandó de la lluita, per minvar l’activitat i deixar-se prendre per la mandra. Les coloraines diverses donaven un vestit de festa a tota la vall, com el d’un gran envelat en una Festa Major, la Festa Major que acomiadava el bon temps. Els freds ja fiblaven a les nits i la neu es reposava als cims. Durant el dia, donava bo de caminar per la solana, poc a poc, sense pressa, amb la nostàlgia que dona pressentir l’hivern i les gelades i aquell vent malcarat del port.  

Autor: Norbert Orobitg i Carné
Pàgina: 112
Indret: Església de Santa Eulàlia (Encamp)
Uns amics del cafè de cal Oros li digueren algunes facècies a to amb les circumstàncies. Ell contestà amb unes altres del mateix caràcter. La Remei es tornà més vermella encara. Sortosament, sortiren fora del poble i emprengueren al camí per la carretera, vers l’església d’Encamp. Feia un bo que enamorava. Un dia d’hivern esplèndid. Havien deixat els pares de la Remei al pis. El sogre, per vigilar la petita Meritxell i la sogra per fer el dinar de noces. La sogra era una bona cuinera. Seguint el costum de les cases de muntanya, serví un parell d’anys en una casa rica de Tàrrega. Allí aprengué a cuinar i a defensar-se dels senyorets, que eren uns pintes. Sabé sortir bé de les dues preocupacions, amb aquella tenacitat tan característica dels qui saben que necessiten un cert coneixement i experiència, per triomfar en la vida.  

Autor: Norbert Orobitg i Carné
Pàgines: 211-212
Indret: Centre Penitenciari de la Comella (Andorra la Vella)
—Vós, us dieu Sergi Milovitz? 
—Sí. 
—Sou capità de tancs de l’exèrcit anglès? 
—Sí. 
—Em sembla que vós i jo podrem arribar a un acord. Llavors tot quedarà resolt. 
L’oficial tinent de les S.S., cap d’informació del sector Sud de França, es mirà somrient el jove polac. Aquest estava serè, erecte, bastant pàl·lid, fatigat per la marxa a través del Port, per no haver menjat gairebé res i per la presència de l’alemany. 
—Podeu prendre seient—. El jove polac ho féu. 
Es trobava en una habitació sense cap obertura a l’exterior, baixa de sostre, amb les parets pelades, que tenia per mobiliari una taula metàl·lica, la cadira circular de darrera la taula i mitja dotzena de cadires de les corrents. Un llum encès penjava al bell mig de l’habitació. 
Els dos homes estaven sols. 
Quan ells tres van arribar conduïts pels agents de la Gestapo, els baixaren a un calabós de la Ciutadel·la de Perpinyà. Deurien haver passat, des del moment del rapte, unes trenta o quaranta hores. El general fou traslladat a un hospital o bé a una infermeria, per curar-li la cama. Havien quedat junts, el jove polac i el tinent coronel aus triac. 
L’oficial alemany de la cigarrera plana i elegant, oferí una cigarreta al seu pres. 
—No fumo, gràcies. 
Darrera el fum de la cigarreta, l’oficial alemany mirava el pres, Sergi Milovitz, no massa satisfet de la conclusió analítica en què arribava. La llarga experiència d’interrogador li feia preveure que la tasca seria dura. 
—Suposo que us doneu perfecte compte de la vostra delicada situació. 
S’aixecà. Es delectava amb la cigarreta, tot passejant-se per darrera la taula. amunt i avall. 
—El vostre general i el vostre tinent-coronel, poden ésser considerats militars i, per tant, protegits pels acords de Ginebra. Ells son militars professionals, però vós, no. 
—Com vos mateix heu dit, jo soc capità de tancs de l’exèrcit anglès ... 
—Perdoneu. Tot això es un camuflatge—, es deturà i l’assenyalà amb la cigarreta. —Vós sou un «franc tireur», un sabotejador i, per tant, us podem afusellar ara mateix, si volem. 
Sentí Sergi Milovitz entrar-li pel coll i pujar-li a la cara, una suor freda. 
—El meu interès és salvar-vos la vida, però amb una petita compensació—; es tornà a asseure i es mirà fit el jove polac. —Seria convenient que estiguéssiu disposat a donar-nos alguna informació dels llocs que heu visitat i de la gent que us han ajudat a arribar fins a Andorra. 
—Em sorprèn— li contestà mirant-se fredament l’oficial alemany —que vós, que sou un oficial d’un exèrcit, em proposeu una cosa semblant. Estic convençut que vós no faríeu una traïció, en el cas invers. Podeu estar segur que jo no faré altrament. 
Callaren. Passaren uns minuts. La cigarreta s’anava consumint. 
—Llavors no sabria què dir-vos. En aquest cas, alguns d’aquests homes de la Gestapo que us han dut fins aquí tindran molt plaer de provar si tenen més sort que jo. 
S’aixecà, elegant, impecable. Sense altra explicació, sortí de l’habitació. 
Sergi Milovitz es quedà sol. La tonada d’una cançó popular de Polònia li vingué a l’orella i amb ella la imatge de la seva mare i del seu germà petit... 

Autor: Norbert Orobitg i Carné
Pàgina: 215
Indret: Centre Penitenciari de la Comella (Andorra la Vella)
Seguí Sergi Milovitz el soldat, fins a la seva cel·la. Allí l'esperava el tinent coronel. 
—Què t'han fet, Sergi? 
—M'han donat una pallissa brutal. Em fa mal tot el cos. 
—Aquesta gent no pot fer això. Tu ets un militar. 
—Volen que els doni el nom i l'adreça de la persona que ens ha facilitat arribar a Andorra. Diuen que jo soc un simple sabotejador i que poden afusellar-me quan vulguin. Si parlo, diuen que em perdonaran la vida—, es tocava la cara a l'indret on rebé el cop del secant, que s'havia inflat bastant. —No sé com serà la segona sessió. Crec que entrarem en la clàssica tortura. Abans no em liquidaran, em faran patir molt. 
El tinent coronel es passejava. Tot d'una es posà a picar a la porta. La portella de la porta s'obrí. Aparegué la cara d'un francès. Deuria ésser l'escarceller, intèrpret. 
—Vull veure el capellà de la presó. Com oficial presoner, tinc dret a ésser rebut. 
La portella es tancà. Passaren uns minuts. Obriren la porta i un soldat feu sortir el tinent coronel. El jove polac es quedà sol. Passaren minuts, quarts d'hora i qui sap si alguna hora. Li portaren un plat de ranxo i un tros de pa, junt amb un vas d'alumini ple d'aigua. Li ho deixaren al banc de pedra. La cel·la estava completament buida. Sols ell, el plat, la cullera i el vas. L'havien separat del seu company. 
—«Millor. D'aquesta manera no faria patir ningú». 
Es menjà el ranxo amb gana. Sucava el tros de pa dins el brou. Es begué l'aigua i el seu cos jove restaurà les forces. El que li feia més mal, era la cara. La inflor del cop es palpava més grossa. Passà més temps. Tornà a obrir-se la porta. Li retiraren el plat i el vas d'alumini. Li entraren el pallat, indicant-li que podia desenrotllar-lo i estirar-s'hi. Així ho feu i no tardà gens a quedar-se adormit.

Autor: Norbert Orobitg i Carné
Pàgina: 229
Indret: Plaça Príncep Benlloch (Andorra la Vella)
Un sol home al país estava rabiós. Si hagués gosat, hauria fet disparar damunt de la multitud endiumenjada i decidida. L’home era el veguer francès, el representant de la França de Vichy, el representant dels col·laboracionistes d’Alemanya. El veguer veia en l’aplec dels ciutadans andorrans, la censura enèrgica al seu comès de petit autòcrata. El pobre veguer havia oblidat que França fou el bressol de la ciutadania i dels Drets de l’Home. En aquell moment, ell feia de defensor del Capets i dels senyors feudals, essent en realitat el lacai de la raça de senyors que tenia ocupat el seu país. Des de la tribuna de la Vegueria, veia passar gent i més gent, sense parar, que anaven en direcció a la plaça del Príncep Benlloch. La gent que passava parlava alt, més alt encara en passar per davant de la tribuna on estava la figura del veguer. Parlaven alt, per fer-li saber que allí els amos eren ells, els andorrans i que ell no era altra cosa que un pobre rodoladís, l’home d’un determinat moment de la vida de la Vall, que passaria, deixant simplement el record desagradable de la seva gestió, mentre que Andorra quedaria entre els plecs del Pirineu, forjant el Destí de poble i de Nació. 
 
Marxava ferma i decidida vers la plaça. En arribar-hi, un picar de mans espontani ressonà com una canonada de victòria. I aquells homes, ungits en el sagrat ministeri de la defensa de la voluntat popular, prengueren seient en els cotxes que els traslladarien a la Seu, i saludaven amb naturalitat, com si anessin a resoldre un conflicte de pasturatges, acomiadant-se de la gent que els feia adéu, adéu...

Autor: Norbert Orobitg i Carné
Pàgina: 160
Indret: Estany d'Engolasters (Escaldes i Engordany, les)

Deixaren lEmissora i començaren a córrer per les corbes naturals, fins arribar a la F.H.A.S.A. Fou allí on en Josep començà a treballar quan arribà a Andorra. Cridant fort i girant el cap, en Josep digué al Lluís que allí, a la central hidroelèctrica, hi treballà uns mesos abans de casar-se amb la Remei. La central donava a la Vall un caràcter industrial amb els transformadors, cables, pilones i les tuberies que baixaven del llac dEngolasters, com si fossin un tobogan. 

Autor: Norbert Orobitg i Carné
Pàgines: 148-149
Indret: Cementiri de Santa Coloma (Andorra la Vella)

En passar per davant de la torre de Santa Coloma, baixà de la bicicleta i s’apropà a l’església, on s’aixecava la torre senzilla i bella. Un home prenia el sol a la placeta de davant l’església i plaça única del poble de Santa Coloma. L’home andorrà era el propietari de la casa gran, que emmarcava l’angle de la dreta de la plaça. 

—Sabeu que teniu una torre d’un estil molt pur? 

L’home es posà dret. Era alt i prim; d’una expressió senyorívola. 

L’esveltesa de la torre, la seva elegància, deuria impregnar els aires i modals d’aquella gent. 

—Tothom ho diu, que és bonica, l’església. Nosaltres no li donem cap importància. 

—Doncs jo us asseguro que en té. 

—Prou deu ésser com dieu. —I aquell andorrà, orgullós de la seva església, es mirà la torre satisfet. 

Ara en Josep tenia una moto per fer els seus viatges i, quan passava per Santa Coloma, moderava la marxa fins a anar a pas de carro. Alguns dies no podia resistir la temptació i pujava amb la moto per camí estret, fins a la petita plaça. Sense fer soroll, entrava a l’església, passant pel cementiri que tenia més de jardí abandonat que de cementiri. 

Entrava a la fosca església i, prenent l’aigua beneïda de la pica de pedra, ennegrida pel temps, a poc a poc, anava a asseure’s a un banc de fusta, on brillava l’escassa llum interior. Contemplava la verge romànica, amb els seus ulls encantats, com el de totes les verges romàniques del món. 

No era una verge de Murillo, ni molt menys. Era una verge expressionista, petita, d’espatlles primes i flaques, de cara llarga i desproporcionada; tenint a la falda un nen Jesús majestàtic, com un autèntic senyor de l’Univers. Allí, en Josep trobava un cert repòs a les seves contradiccions: el negoci i l’ajut al pròxim; l’ajut al pròxim i el negoci...

Autor: Norbert Orobitg i Carné
Pàgines: 163-164
Indret: Plaça Príncep Benlloch (Andorra la Vella)

L’afusellament fou organitzat amb tots els detalls. A la plaça hi havia un soroll de veus característic de les concentracions populars en els grans esdeveniments. Àdhuc es veien alguns periodistes estrangers. Els balcons estaven plens de gent. Quan més soroll feien els concentrats a la plaça, començaren a baixar pel carrer estret que menava a la Casa de la Vall els primers Consellers, vestits amb les capes i els barrets de cerimonial, seguits dels dos Síndics, més mudats, amb el bicorni i les capes. A continuació, els dos veguers, els Jutges, el secretari de la Vall i el condemnat, voltat per la policia, armada de mosquetó i tancant el seguici, l’agutzil, un personatge petit i gras, vermell de cara, com un masover de les novel·les de Dumas. 

El silenci es féu absolut, en tota la plaça. Tots els nous vinguts es situaren al bell mig de la mateixa. Llavors el notari francès, que era ensems el secretari de la Vegueria Francesa, un subjecte elegant, molt francès, llegí la sentència. A la plaça, hom sentia la respiració. 

En acabar-se la lectura, succeí quelcom inesperat: les campanes començaren a tocar a morts i de l’església sortiren banderes i el clergat, cantant les absoltes. A en Josep li rodà el cap i sentí que es marejava. 

El condemnat estava blanc com un sudari. En Josep, dissimuladament es féu enrere, repenjant-se a la paret dels correus espanyols. La gent començà a circular per situar-se millor. Per davant d’en Josep i d’en Lluís passaren lentament els Consellers i tot el seguici. 

Jo no baixaré fins al cementiri. Si tu vols anar-hi, ja m’ho explicaràs. Ens trobarem al Bar del Calones. 

En Lluís no treia els ulls de la cara del condemnat. En Lluís féu un signe afirmatiu al Josep i es posà en marxa, com molta gent, en direcció al cementiri, on tenia de representar-se la darrera escena d’aquell drama.

Autor: Norbert Orobitg i Carné
Pàgina: 164
Indret: Antic Hostal Calones (Andorra la Vella)

En Josep deixà passar tota la gent i, carregant la pipa, caminà lentament en direcció al carrer estret, per on havien baixat el condemnat i els seus acompanyants. 

Després del carrer estret, venia una placeta petita, on hi havia la casa dels masovers del Doctor Nequi i la casa on habitava l’home més progressista del país. En Josep, passant per davant de la fleca de ca l’Orelleta, seguint el carrer estret i curt, sortí a una altra placeta més petita que l’anterior i entrà al Bar del Calones. El bar, que també feia de restaurant, el regentaven dos germans junt amb llurs esposes i era el lloc de reunió del jovent andorrà. Allí hi anava la gent jove, pel tarannà del més jove dels germans; i la gent més granada, per la qualitat de la cuina que feia marxar l’altre germà, un cuiner excepcional. En Josep hi anà més d’una vegada a menjar i àdhuc hi féu un àpat amb la seva Remei, perquè assaborís els plats exquisits de la cuina de Cal Calones. Al bar només hi havia el Lluís del Xixola, un home sempre a la vela, però bonàs a carta-cabal. Li serví la cervesa l’esposa del germà petit. 

—Que no ha anat a veure l’afusellament, vostè? 

—M’he repensat i prefereixo prendre una cervesa. 

Agafà el diari i es posà a llegir-lo, sense saber el que llegia. 

Com podia la gent anar a presenciar un espectacle tan inhumà? D’aquesta manera, hom comprenia l’èxit dels circs romans, dels torneigs medievals. Si la Gestapo efectués les seves sessions de tortura a les places públiques, segurament que tindria espectadors que els aplaudirien. 

Estava amargat. El silenci del bar i les bones olors que sortien de la cuina li tornaren la serenitat i la pipa li semblà una pipa de tabac, i les taules del bar, taules del bar i ell mateix, una persona normal i conscient dels seus actes.

Autor: Norbert Orobitg i Carné
Pàgina: 151
Indret: Sant Miquel de Prats (Canillo)
Es posà a caminar vers Encamp. Esperava que en Lluís no tingués complicacions. En arribar al pis, la Remei ja ho sabia. Prengué la moto i l’engegà en direcció a Canillo. Quan era passat Canillo i davant mateix de l’ermita de Sant Miquel, li passà el cotxe de la policia; en el seu interior, el cabaler de la casa on treballava en Lluís. La camioneta seguia darrere del cotxe, que devia dur el cadàver de la víctima. 
Heus ací que s’havia produït un crim a Andorra, país que feia un moment es vantava de les excel·lències, de la seva tranquil·litat, etc., etc. Ja gairebé no valia la pena d’arribar més amunt. Parà la moto i l’entrà al camp davant de l’ermita de Sant Miquel. 
Encengué una pipa mentre mirava distret el conjunt arquitectònic de l’església. Allí, hom podia parlar de conjunt arquitectònic, amb atri, campanar, absis, retaules i sobretot l’emplaçament enmig d’un paisatge aeri per l’altura i la distància, que donava més valor a la construcció romànica, com ho eren quasi totes les del Pirineu en la seva longitud i amplada. Després d’haver mirat el rellotge, es decidí arribar on treballava en Lluís. Veuria si necessitava quelcom.

Autor: Norbert Orobitg i Carné
Pàgines: 52-53
Indret: Creu de Meritxell o de Carlemany (Canillo)
En Calvet s’apropà. En Josep li donà uns copets de costum a l’espatlla. 
—Estan allí, darrere la pedra. Són quatre polacs. Entre ells hi ha un príncep i un terratinent. Els altres dos són més joves. Un dels joves parla bastant bé el francès. El príncep també el parla. Tenen els peus fets una carnisseria. La teva dona tindrà feina aquesta nit. T’aconsello d’anar a buscar el metge. Ja saps que està disposat a ajudar-nos. 
—Pobra gent!! 
—Vine, que te’ls presentaré. 
S’aproparen. El Prop anava amorrat a les cames del seu amo. Entraren darrere de la roca. Allí mig ajaguts, hi havia els quatre homes. Quan veieren entrar els nous vinguts, es posaren drets. Tres d’ells es quadraren militarment. L’altre inicià una inclinació de cap. En Calvet féu les presentacions. Els tres que s’havien quadrat feren una mitja reverència; l’altre res de particular. Al Josep li féu molta gràcia aquell comportament protocol·lari. En lloc de trobar-se darrere d’una roca, al mig del camp i tenint els polacs els peus llagats i els vestits bruts i suats, semblava, per llur comportament, que els fugitius estaven en un saló, amb música de vals i ple d’uniformes llampegants. El Prop es contempla tot aquell cerimonial, amb l’escepticisme propi d’un gos de muntanya. Sortiren a la carretera, la lluna quasi estava al ple. Tot es veia il·luminat, com si es trobessin al mig del dia, vist a través d’unes ulleres de sol. Emprengueren el camí, vers Encamp. Els polacs no volgueren que el Josep i el Calvet ajudessin el terratinent, que no podia caminar pel seu compte. Els polacs tingueren cura de transportar-lo. En Josep i en Calvet es posaren davant de la comitiva, marcant el tren de marxa. En Calvet volgué acompanyar el seu company, almenys fins a la vora d’Encamp.

Autor: Norbert Orobitg i Carné
Pàgines: 109-110
Indret: Escultura a l'Amistat (Encamp)
Al carrer, la neu tenia ja 20 centímetres. Al Port havia aconseguit l’altura d’un metre. Al Pas de la Casa, els alemanys feien la guàrdia per pura fórmula. No s’allunyaven massa. Volien retornar prop de l’estufa del lloc de comanament, prendre una bona tassa de cafè amb un bon raig de conyac. Els dos gossos llops estiraven les corretges, delerosos de córrer per la neu. Els soldats alemanys els deixaren córrer, perquè s’esbravessin. 
Els tornaren a lligar i els feren reemprendre el camí. 
La tassa de cafè i el raig de conyac els cridava més que l’ordre de vigilar atentament la frontera. La neu els feia basarda. Els dos soldats alemanys havien estat l’any passat a Moscú, i sabien quelcom de les inclemències del fred i de la neu quieta. El silenci, la quietud i aquell abrigall inhòspit produïa una sensació de tristesa i de basarda progressiva, fent perdre poc a poc la serenitat, fins a esdevenir la follia de desesperança. Molts perdien el seny i llançaven crits esgarrifosos; altres es quedaven paralitzats, testos, amb una rialla de compromís als llavis, per sempre... L’avanç era tan segur, la victòria tan indiscutible, que la parada i l’ofensiva que l’acompanyà els deixà desconcertats. La neu els acabà de desmoralitzar. Ells foren evacuats, per tenir l’un el peu gelat i l’altre, una bala a l’esquena. De l’hospital, els traslladaren a Foix. Ara feien el torn de guàrdia. La guerra aquí, al Pas de la Casa, es podia resistir, a pesar de la neu. El tinent els deia que els calia obrir l’ull, ja que passaven colles de soldats aliats, que entraven a Espanya, per ésser reembarcats per mitjà de l’Ambaixada anglesa, via Londres, d’on eren novament enviats i paraxutats damunt del territori francès. A França, aquells combatents s’incorporaven al «Maquis» (nom francès que vol dir bosc, i que per analogia significava: gent amagada del bosc) fent actes de sabotatge. 
«Qui podia circular amb aquell temps. Era millor no capficar-s’hi. Era millor beure’s el bol de cafè amb un bon raig de conyac i escoltar la Ràdio Andorra.» Ells no comprenien l’idioma de l’«espiquer», que donava la sensació de riure sempre, mentre parlava. Comprenien, però, l’«Aquí, Ràdio Andorra» i àdhuc ho deien escapçolant les erres. «Aquí Ràdio Andorra.» «Aquí Ràdio Andorra»... 
A la carena de la tercera muntanya, una colla d’uns trenta soldats aliats (anglesos, canadencs, nord-americans, dos polacs i alguns altres de nacionalitat indefinida) passaven silenciosament, l’un darrere l’altre, seguint uns guies que vivien a Andorra. Els guies anaven armats de metralletes i bombes de mà. El guia que anava al davant pensava en la seva caliquenya i el formatge de tupí. La neu els feia més visibles enmig de la blancor, talment una cinta sinuosa, viatgera per les faldes nevades.  
—Si en Josep sabés el que faig, des d’un temps ençà, s’esgarrifaria, amb el seu esperit d’home acomodatici. Si tingués un xic més de caràcter desinteressat, seria un xicot formidable. El seu sentit positivista i poruc el fan un conservador... 
La neu continuava caient sense soroll, volejant un xic, per deixar-se caure amb més suavitat, fent més íntim el paisatge, més agradable la cambra i la companyia de l’estimada. 
—Si en Calvet sabés que ja he guanyat 200.000 pessetes amb la digitalina, em prendria per un egoista de cap a peus. 
200.000 pessetes eren ja unes quantes, i el negoci estava encarrilat i segur. 
La neu continuava caient. Al carrer eren més de 25 centímetres. Al Port, més d’un metre i mig i allí, a Estalingrad, tenia l’aspecte d’un sudari per al cos d’exèrcit del Mariscal Von Paulus.

Autor: Norbert Orobitg i Carné
Pàgines: 33-34
Indret: Sant Romà de les Bons (Encamp)
Tornes enrere, repasses per on has passat, i després de la Plaça Major, puges carretera amunt, fins al revolt, on a l’esquerra hi ha un camí estret i pla. Entres en aquest camí i veus al teu davant un poble que s’enfila per la roca fins al cim, on hi ha una ermita dedicada a Sant Romà. És l’indret més pintoresc d’Encamp, on s’amunteguen les cases més velles, més antigues i les gallines volten pels carrers, els gossos són lletjos i bruts, fins en algun llindar d’una porta es pot veure un pobre cretí carregat de mosques i baves. Les Bons són una estampa del passat més remot, quan Andorra encara era un misteri per a la gent de les contrades baixes. 
Després de les Bons vénen les Gorges d’Encamp, Gorges que ha format el riu Valira, rostant la pedra amb el frec de l’aigua, en el transcurs dels segles.

Autor: Norbert Orobitg i Carné
Pàgina: 160
Indret: Hostal Valira, antic (Escaldes i Engordany, les)
S’apropaven a Les Escaldes. La baixada era molt dreta. Passaren un edifici que s’utilitzava per assaonar-hi pells i entraren a Les Escaldes, passat el pont damunt del riu Madriu. A la dreta hom veia l’Hotel Paulet i, tot seguit, el carrer estret i curt de Les Escaldes, amb diferents hotels a banda i banda. L’Hotel Modern i l’Hotel Muntanya a l’esquerra i l’Hotel Palacin a la dreta. Seguidament la petita plaça amb la font d’aigua calenta i freda i després l’Hotel Valira, el de més «postin» d’Andorra. Endemés, a tota la Vall hi funcionaven: l’Hotel Mirador a Andorra la Vella, l’Hotel Pol a Sant Julià de Lòria, l’Hotel Palanques a La Massana i l’Hotel Coma a Ordino. Andorra tenia una bona quantitat d’hotels. Degut a la guerra, ara estaven gairebé sempre buits. Sols per les Festes de Pasqua i al fort de l’estiu, s’hi veia algun estiuejant. Deien la gent del país que, els anys abans de la guerra, molts anglesos visitaven Andorra, i s’hostatjaven a l’Hotel Pla, un hotel petit i acollidor, regentat per una dama andorrana, que sabia distingir afectuosa els seus hostes. 
Ja havien passat el comerç del sastre Torrellardona i entraven al pla d’Andorra la Vella. A banda i banda de la carretera, als prats grassos de saó despuntava l’herba, com espiant si ja podia sortir, sense por de les gelades. 
Passaren el pont de pedra modern i s’enfilaren vers la capital de les Valls. Veieren algunes bicicletes i algun cotxe, així com molta gent que circulava en direcció al centre d’Andorra la Vella. Després d’algunes cases, entre les quals s’aixecava la Vegueria Francesa, començava la capital de la Vall, amb la casa de cal Doret, el notari de la cúria francesa, un home petit i nerviós, que mentre parlava es movia sense parar amunt i avall, reproduint la imatge d’un apotecari de les estampes vuitcentistes.

Autor: Norbert Orobitg i Carné
Pàgines: 198-199
Indret: Sant Cristòfol d'Anyós (Maçana, la)

I la justícia fou feta. La Justícia, tan vella com la Història, que sembla donar la raó al més fort, gairebé sempre acaba per donar la raó al més just. Allí jeia blanc, embellit per la lluna i la manca de sang vessada, l’ajusticiat. La mort generosa li donava un semblant sense malícia, com el d’una pobra i innocent criatura. 

... «El va conèixer als combats de Serós, a la fi de la guerra civil. Era un xicot valent. En una ocasió, ell sol aguantà la posició defensant-se amb la metralleta, fent retrocedir cinc o sis vegades els assaltants. Un enllaç li donà l’ordre d’evacuar la posició perquè hi havia el perill de quedar copat. El qui quedà copat fou en Calvet i dos més. Ja els donaven per perduts, quan en Rafel es presentà voluntari per intentar alliberar-los. Li digueren que sí, que podia intentar l’alliberament dels assetjats. Amb el cinturó ple de bombes de mà, s’arrossegà fins a la posició assetjada. Igual que una serp, arrossegant-se, arribà a tocar la mà d’en Calvet. Aquest tingué un espant dels grossos. Els donà algunes bombes de mà i retornaren arrossegant-se, seguint el Rafel. Malgrat no fer gens de soroll, foren descoberts quan encara els feia falta un bon tros de camí. No tingueren altra sortida que posar-se a córrer. Un d’aquells xicots caigué i en Rafel també. En Calvet se’l carregà al coll i li salvà la vida. Estaven en paus! Ara el tenia mort al davant. L’havia mort ell, quan l’altre li havia perdonat la vida. 

—Perdona’m, Rafel! No podia fer altrament! A més, tu ho has volgut! Ho has volgut! Sí. Sí! 

I aquell home que s’havia passat la meitat de la vida jugant-se-la, sanglotà com un infant. Es jurà que ningú no sabria que en Rafel els havia traït. Si algun dia havia de dir què havia passat diria que l’italià els havia seguit i els deuria descobrir per manca de precaucions. En Rafel passaria a ésser la víctima. Si li havia perdonat la vida, el menys que podia fer era salvar-li l’honor, el bon nom. 

Es decidí. Emprengué el camí vers Anyós. No li calgué arribar fins al poble. Un parell d’homes, mossos de pagès, que ell prou coneixia, li sortiren al pas. Li preguntaren, què havia passat. 

—Ens han assaltat els de la Gestapo. Han mort el meu company Rafel. —Tornaren on estava el mort. Els dos homes el prengueren a Anyós. Allí l’enterrarien i li posarien una creu sobre la tomba, amb el seu nom. Ningú no sabria mai la seva fellonia. Seria un heroi... 

Amb el cap cot, com un penitent, en Calvet es posà darrere dels dos homes que transportaven el seu company. Era un víctima més de la guerra; una víctima que no havia caigut defensant cap dels ideals en litigi; era una víctima estúpida, que havia ocasionat altres víctimes. Era un traïdor, un pobre i desgraciat traïdor. 

Al fons, l’ermita de Sant Cristòfol s’havia fet més petita, com allunyant-se per l’apropament d’aquell seguici, que caminava vers el lloc on ella estava edificada.

Autor: Norbert Orobitg i Carné
Pàgina: 188
Indret: Hostal Palanques (Maçana, la)

Ja havia passat els túnels de la carretera, deixant al darrere, com una joguina, el pont de Sant Antoni. Anyós es veia il·luminat per la lluna, com l’ermita de Sant Cristòfol a la dreta del conductor. Sant Cristòfol li féu recordar la novel·la que feia poc havia llegit de Romain Rolland, on el Sant, protector de xofers, protagonitzava les darreres pàgines. L’ermita que el sant tenia a Andorra no semblava dedicada a un sant tan important, capaç de cloure una novel·la de la categoria del «Jean Christopher». El poble d’Anyós tenia enceses dos o tres llums. Des de dins del vehicle, donava una certa basarda veure els llums d’Anyós perduts i minsos, al cim de la muntanya, com dues llumetes de llàntia, la llàntia dedicada a sant Cristòfol. 

La Massana ja era un poble complet, amb un hotel a la carretera: l’Hotel Palanques. Mirà el rellotge i, veient que tenia temps, parà el cotxe i entrà a l’Hotel Palanques per beure una cervesa. Coneixia bé la gent propietària de l’hotel. Li serviren la cervesa. El vell Palanques li preguntà on anava per aquelles rodalies. Digué, de la manera més natural del món, que anava fins a Ordino, a buscar uns quants contrabandistes. 

—Que et dediques a fer el taxi, Josep? 

—Faig un favor al propietari del cotxe, que està malalt. El pobre xicot m’ha demanat que li fes aquest viatge. Com jo ja tinc la feina feta... 

—Ben fet, home! Un favor sempre es pot fer a un amic. 

S’acabà la cervesa i sortí al carrer. Llavors veié passar un cotxe que immediatament va reconèixer. Gràcies a la llum de la lluna, pogué veure qui anava a l’interior. Sens dubte era l’italià de Canillo. Darrere, el seguia un altre cotxe de la Vegueria francesa. No sabent el perquè, s’intranquil·litzà. Preparà una pipa i es quedà pensatiu, assegut dins el cotxe.

Autor: Norbert Orobitg i Carné
Pàgines: 194-196
Indret: Església de Sant Antoni de la Grella (Maçana, la)

Començà a guanyar velocitat, distanciant-se del cotxe de la Vegueria. En un revolt, veieren l’altre vehicle que anava al davant. Ja deuria ésser prop dels túnels. Als túnels, segurament tenien calculat fer l’assalt al cotxe que conduïa en Josep. Tota la immensitat del perill se li presentà clarament a Josep. Calia jugar-se la vida. Ell anava desarmat. Mai no havia utilitzat armes de foc, ni de les altres. En Calvet preparava la metralleta. En Rafel també. Llavors en Josep sentí una nova seguretat. Li feia l’efecte que les armes que sentia que es preparaven, eren la garantia de la vida de tots i cada un dels seus companys de viatge. Els tres militars també es deurien preparar. 

Ja tenien el pont a la vista. 

—Ara. Para’t! 

La frenada fou ràpida. Tots llurs cossos anaren empenyuts endavant. En Calvet obrí la porta i saltà com un llamp. En Rafel també... però què passava? Quelcom estava equivocat. En Rafel dirigia la seva metralleta a l’esquena d’en Calvet. En Josep cridà com un foll. 

—Atenció Calvet... En Rafel! 

En Rafel disparà, però en Calvet tingué temps d’esquivar les bales. La lluna, com una llàntia imparcial, donava claror a aquella baralla tràgica. La metralleta d’en Calvet enfilà Rafel i li foradà el cap, els ulls, el pit, el ventre... Els homes del cotxe de la Vegueria ja havien saltat del seu vehicle. Tots dirigien els seus trets sobre en Calvet. Aquest desaparegué per entre la vall petita dels dos molins. Els cinc alemanys de la Gestapo que anaven en el cotxe de la Vegueria voltaren el cotxe del Josep. Aquest s’havia quedat sense parla, com esmaperdut. No podia ésser real tot allò! Prompte es despertaria d’aquell mal son... però en Rafel jeia mort al seu davant. En Rafel era ben bé un ésser real. Els llums del cotxe contrastaven el rostre ple de sang, cargolat com un monstre. 

—Traïdor! —exclamà en Josep, i apagà els llums. No sabia ben bé el què es feia. Què passaria ara? Amb la fosca hi veia més clar. La veu d’un dels homes de la Gestapo li ordenà, amb un accent francès-alemany, que tornés a encendre els llums. No tingué valor de mirar novament el rostre de l’home culpable de la situació que els colpia. Sempre hi ha un traïdor en els conflictes entre els homes. Judes va trair Jesús; Esfialtes l’exèrcit de Leònides; Bellido Dolfos a Sanxo de Castella; el Mariscal Petain a França i tants i tants altres que no figuraven en les pàgines de la Història, que eren traïdors de petits conflictes quotidians? Aquests petits traïdors eren més repugnants que els grans traïdors de la Història. Com en Rafel, que havia traït l’amic i la causa que va comprometre’s a defensar. No volgué mirar al seu davant. Girà l’esguard enrere i mirà els militars. Aquests es mantenien erectes, estoics i dignes, enmig del drama que els tocava viure. No perdrien la correcció. D’això, n’estava segur en Josep! Si almenys en Calvet s’hagués salvat! Què seria d’ell i els tres militars?... «La Boheme» continuava la tragicomèdia d’amor. Sonaven grotescos els sons melòdics. Un alemany ordenà d’apagar la ràdio. El silenci caigué com una llosa. El silenci i la nit. El silenci, la nit i la Gestapo. Els alemanys parlaven entre ells. Tragueren el traïdor mort i el dugueren endins, fora de la carretera, darrere d’uns boixos. Dos alemanys, amb les pistoles a la mà, entraren dins el vehicle, i s’assegueren a la vora d’en Josep. 

—Apa. Ara endavant, sense fer torteres, altrament et foradaré el cap. —El canó de la pistola, fred i contundent, tocà el parietal del cap d’en Josep. Una esgarrifança com la que sentia quan els bombardejaments aeris, li glaçà el cap. Desembragà. Tornà a posar el cotxe en marxa i entraren en els túnels. Anyós quedava al seu darrere, amb l’ermita de Sant Cristòfol, patró dels xofers, i els túnels donaren ressonàncies diverses als sorolls dels motors. L’altre vehicle de la Vegueria s’esperava allí. L’italià s’apropà a la finestra on estava en Josep. 

—Què ha passat? —preguntà en francès. L’alemany que havia portat la veu cantant, li ho explicà. L’italià llançà paraulotes grolleres que, dites en italià, semblaven menys grolleres que si fossin dites en català. 

—S’ha escapat! No sabíeu que aquest home era el que més estimava agafar? Sou uns rucs, uns imbècils... —Estava rabiós. Es dirigí a en Josep.— Procureu seguir-nos regularment, sense cap intent de res. Entesos? 

L’italià tornà al seu vehicle i la caravana dels tres cotxes es posà novament en moviment, vers Andorra la Vella. 

«On anirien? On?» 

El pont de Sant Antoni quedà enrere com un pont d’un pessebre monumental. L’aire fresc de la nit retornà la serenitat al Josep, que conduïa el cotxe ja deslligat del passat, que tan sols feia uns segons era la raó fonamental de la seva existència. Ara, era un combatent més, un home disposat a jugar-se la vida a cara i creu, com ho féu, uns minuts abans l’amic entranyable, que s’havia perdut en la nit andorrana.

Autor: Norbert Orobitg i Carné
Pàgines: 181-182
Indret: Bordes d'Ensegur (Ordino)

La nit els ajudava molt, altrament hauria estat molt difícil de poder arribar a les bordes d’Ordino. Durant aquell penós trajecte, va haver-hi moments molt dificultosos. El general polac estava en un estat d’esgotament total. La ferida que tenia a la cuixa el privava de caminar. El tiroteig amb la patrulla alemanya fou una autèntica operació de guerra. Gràcies a la valentia temerària d’en Calvet, pogueren superar l’entrebanc. 

Ell els veié amb els gossos passar ràpids pel costat esquerra i amagar-se en una mena de carena que feia el terreny. Allí només hi havia neu i cel. Ells passaven per un carreró, a la falda de la muntanya. En Calvet dona l’ordre que tothom es posés panxa a terra. Tots obeïren l’ordre d’en Calvet, com els soldats obeeixen l’oficial que els mana. En Calvet, com una bala, s’engegà vers la protuberància que feia el terreny per on s’havien amagat els alemanys que, a l’altra banda, esperaven tranquil·lament el pas de les futures víctimes: com el gat espera la rata. Els alemanys no volien exposar-se. Els era més còmode liquidar la colla de combatents aliats i llurs guies, quan aquests sortissin del carreró, com uns innocents donant l’esquena, fent-se un blanc segur de les metralladores. En Calvet, pegat a la paret nevada, despenjà del cinturó una bomba de mà i ràpid en tragué l’anella de seguretat. Comptà fins a deu. Era una temeritat. Podia explotar-li a la mà. La bomba tenia un poder de destrucció gran. L’equivocació d’una fracció de segon i en Calvet saltaria fet a trossos. En arribar a deu, llançà la bomba per damunt del cap. Instantàniament es produí l’explosió. Llavors saltà com una fera a l’altra banda de la carena per acabar la feina de la bomba. Els gossos jeien espaterrats, morts; un alemany també jeia boca terrosa. L’altre sortí per la banda oposada, enfrontant-se amb els fugitius i l’altre guia, que en sentir l’explosió s’havien posat drets. L’alemany tingué temps de disparar una ràfega de metralladora, però sense saber on disparava, per estar mal ferit. La metralleta d’en Calvet foradà l’alemany com un porgador de dalt a baix. El soldat alemany caigué com un sac, enfonsant-se en la neu, que a poc a poc agafava un color rosa. Malauradament, la ràfega de metralladora de l’alemany havia encertat la cuixa del general polac. Al general hom li féu una cura d’urgència, posant-li sulfamides a la ferida i lligant-li fort la cuixa, per evitar l’hemorràgia. 

Els alemanys i els gossos quedaren allí, enmig de la neu esquitxada de vermell, com unes tovalles tacades de vi després d’un bon festí.

Autor: Norbert Orobitg i Carné
Pàgines: 189-190
Indret: Ermita de Sant Pere del Serrat (Ordino)

En Josep apretà l’accelerador, intentant atrapar el cotxe de l’italià i a l’altre. Afluixà la pressió al pedal, quan s’adonà que els vehicles que perseguia havien pres massa distància. 

Quan arribà a Ordino, allí a l’Hotel Coma, veié els cotxes aparcats. Passà per dins del poble, continuant la ruta vers Llors, la Cortinada i després el Serrat, on havia d’esperar. 

La nit era bona. Tenia la finestra oberta i pipava mecànicament de la pipa apagada. No es podia treure de la ment els dos cotxes aparcats, com dues aus de mala astrugància. 

La carretera s’havia convertit en un ca veïnal, amb fondes roderes, la qual cosa l’obligava a anar a poc a poc. L’atenció posada en el camí el distragué de les temences anteriors. Encara que la velocitat era poca, saltava sense parar, per efecte dels sots del ca de carro. L’indret indicat per esperar-se era una borda abans d’arribar al Serrat, vora el riu. No sabia si la colla arribaria pel port de Rat o bé el Port de Banyells. En Calvet li indicà aquell indret, que en Josep prou coneixia, per haver-hi anat abans a pescar la truita. Els dies que pescava per les rodalies de Llors, La Cortinada i el Serrat o bé encara més avall a Ansalonga o Sornàs, eren dies perduts en les profunditats d’un passat que podia semblar perdut en el temps, però que en realitat era a curta distància.

Autor: Norbert Orobitg i Carné
Pàgines: 192-193
Indret: Hotel Coma (Ordino)

Apretà l’accelerador i emprengué la marxa, tot il·luminant la nit amb els fars del vehicle. Canvià de marxa i el vehicle lliure de tota trava en el mecanisme, començà a fer el camí de retorn. Engegà la ràdio. Ràdio Nacional donava una òpera: La Boheme, de Puccini. El tinent coronel pronuncià el títol de l’òpera en italià, amb un accent gutural, com solen fer els germànics. Rodolf cantava el seu amor a Mimí, amarat de tendresa romàntica. La melodia creava un clima d’abandó en tota la colla, en llurs cossos, fins llavors tensos en la lluita per la vivència. El tema de la lletra continuava dins la lletania clàssica entre els amants. El jove polac recordava la Jacqueline, en Calvet la mestra francesa, i en Josep els dos cotxes negres, tenint el pressentiment que no estaven per casualitat a la vora de l’Hotel Coma de Canillo. 

En Rafel deuria ésser un home nerviós, ja que transpirava molt. Sovint havia d’eixugar-se el front amb la mà. Deuria ésser la calor del motor. «Mimi contestava al galant Rodolf.» «Ella també es sentia presa per l’amor i li ho deia amb paraula càlida, acaronadora, com si li passés la mà pel rostre pintat de colors de teatre.» La veu era un xic tremolosa. El romanticisme de Puccini calava dolçament dins d’aquells esperits colrats en les batalles sagnants de la guerra. 

Ordino aparegué de sobte. Hom esperava veure’l més tard. El Rafel es mogué nerviós. En Josep se’l mirà sever. El moviment inesperat del Rafel obligà en Josep a subjectar fort el volant. Entraren a Ordino. En Josep, conscient, disminuí la marxa. Volia fer-se ben capaç de quelcom. Passà per davant de l’Hotel Coma i veié un sol cotxe: el de la Vegueria francesa. En Calvet es mirà en Josep com volent dir: «Veus com no hi ha motiu per preocupar-se?». Passaren per davant del cotxe. El depassaren. En Rafel suava més que abans. Tenia una tremolor imperceptible, com el d’una bestia cansada. A en Josep li entrà una llàstima fora de lloc, per aquell home que duia a la vora i que deixava anar una olor, barreja de roba bruta i d’herbes del bosc. Sortiren del poble d’Ordino. La carretera era bastant bona i el camí planer, amb corbes suaus.