Edicions 62 (Barcelona), 2009
Mentre això passava a la cambra ducal, el tràfec seguia a la resta del palau. Les serventes pujaven les escales amb poals d'aigua cremant i les baixaven amb llibrells de roba sangonosa. Un rebombori frenètic omplia de crits la casa, mentre a la cuina les cassoles bullien com la mar en tempesta. L'enrenou arribava als salons on el duc esperava que l'anunci de la germana s'acomplira. La nit avançava lentament, mentre pregava, preocupat. Pels finestrals s'entreveia el cabalós riu Blanc -així l'anomenaven els moros locals-, amb les aigües tèrboles i d'un color rogenc a causa de les primeres pluges de tardor, sovint torrencials a la zona.
Aquest riu, més que una espasa lluent, semblava un llit de part. El duc desesperava d'esperar, quan mirà cap al cel que clarejava; el sorprengué una estrella que li somreia amb una llum especial. A l'horitzó -la ratlla en blau del Mediterrani- s'insinuava el dia entre plomalls de palmeres.
De colp, els crits de part foren silenciats pels plors d'una criatura.
Només saber-se que el nounat era un xiquet, tots, senyors i criats, donaren gràcies a Déu, i al sant d'Assís. Alegria. La partera embolcallà el nadó amb uns draps blancs, i el posà al braç de la mare qui, feliçment fatigada, exclamà mentre el besava:
-Benvingut sigau, Francesc, àngel meu.
Gandia semblarà lluny de Roma a començaments del segle XVI. No era així. Com es pot creure que els Borja gandians vivien retirats del món. I tampoc no era així. Per copsar la importància del ducat a l'època, ens traslladarem anys enrere en la història borgiana: quan Roderic de Borja -aleshores cardenal i després papa amb el nom d'Alexandre VI- comprarà l'any 1485, al rei Ferran II d'Aragó, per una més que respectable suma de diners, el senyoriu de Gandia; un títol ducal, una gran casa, i unes terres al regne de València.
Gandia, en aquest moment, era una vila enmig d'una horta fèrtil, on, a més de l'agricultura mediterrània, una bona part dels seus terrenys de regadiu estaven dedicats a la producció de canyamel, és a dir, la canya de sucre; d'aquest conreu extensiu, importat de Sicília a les primeries del segle XV, n'havia derivat una indústria que enviava a mig Europa pans de sucre, confits, i altres productes de dolceria refinada, provinents de la tradició i el gust orientals, com el codonyat, el carabassat, el citronat... Gandia i la seua horta, a més, estaven situades no lluny de Xàtiva, la ciutat originària dels Borja romans, una de les poblacions més importants al regne de València.
Gandia havia esdevingut ducat el 1399 per concessió del rei Martí l'Humà al seu oncle Alfons d'Aragó, dit el Vell. En cosa d'un segle, primer els dos ducs reials (l'esmentat Alfons el Vell, i el seu fill, Alfons el Jove), i després els Borja, havien transformat una casba encastellada en una vila de gustos italianescos. Construïda de nova planta, a vora riu i en terra plana, al voltant i al servei de la casa ducal, Gandia tenia un parell llarg de milers d'habitants (uns cinc-cents focs).