Pagès Editors (Lleida), 2002
Més avall d’on embranquen els dos Valires seu, entre tarters, com una jaia que pren lo sol, Andorra la Vella. Ses cases en general estan més emblanquinades. La [Casa] de la Vall té una inscripció sobre la porta, un matacà que hi dona, sota la barbacana, una tronera a sol ixent. S’obre amb una clau de dos palms de llarg; l’interior dels baixos està partit en corts de bestiar. Se puja per una ampla escala, a la sala del Consell i a les laterals. La capella és dedicada a sant Ermengol. La cuina és lo que guarda més lo caràcter; fent-se mirar los clemalls enormes, on se pot rostir un vedell.
Un quart amunt, sobre uns conreus i sota un serradell emboscat de pins, s’allarga l’estany, d’uns sis-cents passos de llarg i d’uns dos-cents d’ample. Dintre, s’hi veuen grossos pins, amb branques i sense. No és de molta fondària; hi abunden los barbs. Un pagès me diu que en pocs anys s’és abaixat de deu palms. [...]
Diuen que aqueix estany alguna hora no hi era i que en son lloc s’aixecava un poble. [...] En un altre temps, diu que els pastors de les Escaldes que pasturaven el bestiar en sa vora i els llenyataires d’Encamp que exsecallaven els pins que l’ombregen per la banda de sol ixent en dies de tempesta sentien al fons de les onades una veu fonda que deia: «Feu caritat als pobres de Jesucrist».
Lo 30 d’agost, amb lo senyor rector i el vicari d’Ordino, mossèn Areny, don Josep [de Riba] (Rossell), secretari del síndic, pujàrem a Casamanya, seguint la riera d’Ensegur [de Cegudet], i, des de coll d’Ordino, seguint cap al nord lo fil de la serra. Des del cim, que és sens arbres, mes aglevat, me fiu càrrec de la doble vall formada per lo doble Valira, mare que ha format i alimenta aqueix hermós país, enclavat en un racó de Pirineu. Eixa cordillera forma un cèrcol, tancat per totes bandes sinó per deixar sortir les aigües en Arduix. En la figura i en los fets és una fortalesa, amb ses torres avançades, ses troneres, ses guaites, que la separen de sos voltants.
Des de Casamanya se veuen, sobretot, les serres d’Andorra, dels Meners i Serrera, i tot lo rengle de cimes pirenaiques, fins a les que la clouen per migdia: la d’Enclar —és la que mellor se veu—, les de Bescaran i Meranges, Salòria, Rubió, i, per la portella del Valira, les serres d’Organyà i Montsec. Fontargent, pel NE, se veu al cap d’una serra ben dentada i aspra, darrere la qual torregen los cims de Carlit i les muntanyes de l’interior de l’Arieja.
Brunyit amb foc d’aurores alça la mirada
al zenit resplendent... immers en claredat,
a sota la gebror, Déu el cor li ha il·luminat,
i enlaira en son esment els flocs de la nevada.
A l’abril, dels poblets la neu se n’és anada
i la carena vessa lluentors al prat,
badant-se en poncelles cobeja llur esclat
—per heure’n flors i estels, roman tot l’any gebrada.
Eixint de la blancor la llum de ses pupil·les,
dibuixa els tombs de l’ombra de les Valls tranquil·les,
i festeja en clapers, vellets al seu llindar.
L’airecel enllumena somnis de natura,
enflama llosades, a dins es transfigura,
—té un reflex de vellor en flames de la llar.