Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
Aquesta església situada al nord del recinte (o a l'esquerra, segons s'entra), és la més gran de totes tres i dóna nom al conjunt episcopal i també a l'antic poble de Sant Pere (avui barri terrassenc) que s'hi va formar al voltant. Té una sola nau amb absis trilobat i transsepte; la coberta és de volta de canó. La capçalera (l'absis i el transsepte) és d'època preromànica (segles IX i X) i la nau és del segle XII. La porta d'accés, molt senzilla, s'obre al mur sud i està emmarcada per quatre arquivoltes llises. La llum entra a l'interior per dues grans finestres a banda i banda de la porta i per les tres finestretes de l'absis. La façana està coronada per una cornisa amb un fris esculturat sostingut per mènsules en forma de caps humans. Té dos campanars, un d'espadanya, d'origen romànic, al mur que dóna a la plaça del Rector Homs, per on s'accedeix al recinte, i un altre de més modern prop del transsepte.
A l'interior, l'absis té un terra de mosaic del segle X de motius geomètrics, segons la tradició romana. L'absis central queda tancat per un retaule de pedra amb tres rengles de pintures murals del segle XI encara de tipus preromànic, els dos superiors dins d'arcs cecs a manera de nínxols, amb la representació de Sant Pere, Jesús, els evangelistes i altres figures bíbliques. Al mur nord de la nau hi ha fragments de pintures murals gòtiques del segle XIV, d'estil primitiu. Entrant a mà esquerra, hi trobem el retaule dels sants Abdó i Senén, obra de Jaume Huguet, pintat el 1460 per a l'església de Sant Pere, on actualment es torna a exposar. Està molt ben conservat i és un dels més cèlebres de l'artista. Els sants titulars hi són representats al centre, voltats d'escenes de la seva vida i del seu martiri. A la part inferior hi ha imatges dels sants metges Cosme i Damià. Hi proposem la lectura d'un poema de Joan Llongueres dedicat als sants metges del retaule, un fragment de dietari de Joaquim Renart que rememora la visita que hi va fer el 1924 i, finalment, un breu fragment de Fes-te repicar de Núria Albó en què el protagonista documenta les poques visites que el conjunt monumental rebia als anys setanta del segle passat.
20 de gener de 1924
Interessantíssima la visita a les esglésies romàniques. Hem oït missa a Sant Pere i hem admirat la distribució de l'absis formant ja, amb columnes i nínxols, un semblant de retaule. Les pintures murals que vagament es veuen, la magnífica pica d'aigua beneïda, els vestigis de paviment visigòtic que contrasten amb la modernitat antiestètica de certs altars i el Sagrat Cor de Jesús a la trona de predicar.
Si reflexionés, m'adonaria que sóc massa narcís. Sort que no reflexiono. La Glòria no era a casa seva. No sabien quan tornaria ni on la dava. He anat a veure el retaule de l'Huguet, però l'he trobat igual que sempre. No surt mai a donar el volt, i això que rep ben poques visites, pobra magna relíquia. Quan jo la vaig a veure, un cop l'any si hi penso, mai no hi trobo ningú. He deixat el cotxe al garatge i he anat caminant fins a l'estació de la RENFE. L'altra estació és molt més a prop de casa, però a la RENFE fan bitllets d'anar i tornar.
Els sants metges
(Del retaule de l'iglésia de Sant Miquel de Tarrassa)
An en Francesc Galí
A Egeo hi hagué dos metges,
Sant Cosme i Sant Damià.
Gorien les malalties
per do de l'Esperit Sant.
Gorien les malalties
dels homes i dels cavalls,
perquè en el front hi portaven
l'arc-iris de santedat.
A Egeo hi hagué dos metges,
Sant Cosme i Sant Damià.
Bé prou que s'endevinava,
mirant-los, que eren germans!
L'un fou el sant de la ciència;
l'altre, la ciència del sant.
Tots dos gorien, gorien...
Quin dolç gorir pel malalt!
Els ulls de l'un consolaven,
els de l'altre asserenaven.
Les mans de l'un endolcien,
les de l'altre beneïen.
Només duien un remei
en una capsa daurada:
un remei amb tres virtuts
i una sola nomenada.
Beneït sia el remei!
Beneït qui l'aplicava!
Beneïda caritat,
que ets el bàlsam de les ànimes!
Sant Cosme i Sant Damià
gorien amb la mirada;
la duien de tan endalt,
tan fresca i aciençada,
tan majestuosa i brillant
com la custòdia sagrada.
Qui un cop la guaita només,
ja es queda amb l'ànima santa.
El geste de llurs virtuts
és ple de fe que en demana.
Ditxós qui el veu i l'ha vist!
Ditxós qui se l'encomana!
A Egeo hi ha encara els metges
Sant Cosme i Sant Damià,
que goreixen malalties
per do de l'Esperit Sant.
Altres indrets de Terrassa: