Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
La cova de Parpalló és una gran caverna, situada al vessant sud del Montdúver. S'hi accedeix per una boca d'entrada d'uns quatre metres d'ample i deu d'alçada. Va ser excavada entre 1929 i 1931 i és considerada com un dels més importants jaciments prehistòrics del paleolític valencià. Hi podem llegir un breu poema de Vicent Andrés Estellés que sintetitza els valors naturals del massís i dues anotacions de dietari de Josep Piera.
Al Mondúver
hi ha unes roques amb un esgarrany
sexual l'entrada
a la cova del parpalló.
Al Mondúver
canten els ocells matiners del dia
muntanya amunt i les nits
són extenses i nombroses.
Al Mondúver
es veuen els horts de gandia
fullosos de records.
Al Mondúver
floreixen als gots d'aigua
els juliverts.
Talment com per als grecs Delfos era el melic del seu món, així la Drova en mi. A més, com la llar dels oracles, també guarda un indret ancestral. 18.000 anys abans de la nostra era, l'home ja hi habitava. A la cova del Parpalló, ací a la vora mateix, tota ella un temple de roca, un clavill misteriós mirant el mar. Enric Llobregat n'ha dit: «Al Parpalló aparegué el crani d'una dona jove, de tipus Cromanyó, ei mateix grup del qual derivem els actuals habitants del país, amb unes xicotetes variacions. L'home del Parpalló i de les Malladetes és l'avantpassat més vell que directament podem reconèixer els habitants de les terres valencianes dels segles posteriors». La cova del Parpalló, com és sabut, fou descoberta per Lluís Pericot, prehistoriador insigne. El recorde, ara, no sols per la importància de les seues troballes i estudis, sinó pel fet d'haver-lo conegut personalment, jo encara un monyicot, i haver participat en la darrera de les excavacions en aquesta cova, tot rentant, en un poal, les llosetes que els hòmens hi extreien, en remoure l'arena negrellosa, gastada i primigènia.
La història següent d'un tresor a la Drova m'ha aparegut fa poc, narrada en un llibre del qual sabia ben poca cosa. L'autor, que pren la història d'un erudit anterior que la registra, és ni més ni menys que Lluís Pericot, el famós arqueòleg que excavà i descobrí al món científic europeu la cova del Parpalló cap als anys trenta. L'autor explica amb detall com un geòleg anomenat Vilanova i Piera havia fet, un segle abans, les primeres troballes a la cova, gràcies al guia, que li contà una història; li contà que un home, oncle seu i de nom Bernat Castelló, s'havia arruïnat pensant que a la cova del Parpalló hi havia un tresor -ho havia llegit, deia, en un llibre antiquíssim-; la cova, aleshores, era un lloc que servia de refugi als animals. L'home de Barx hi dedicà diners i energies fins que, decebut, acabà abandonant la recerca i va morir sense trobar cap tresor. La dona, diuen, llançà a un avenc tot el que l'home havia tret d'aquella maleïda cova. La dona considerava que aquells objectes eren els culpables de la follia del marit. La dona no pensava que així llançava a l'oblit un tresor valuosíssim. Perquè el tresor del Parpalló existia, certament. Aquell home, però, no l'hauria trobat mai, ni tenint-lo al davant o, fins i tot, a les mans; perquè el tresor que ell buscava era un altre, i aquest, certament, no era en aquell lloc.
¿Quants tresors més amaga la Drova? Tots aquells que la imaginació de cadascú vulga crear..., o sàpia trobar..., per la serra, al jardí de casa, en una fosca biblioteca o sota una pedra qualsevol.
Una darrera joia d'aquest tresor. Lluís Pericot, en el seu estudi, reconeix que va ser l'abat Henri Breuil, un arqueòleg francés de molta anomenada, qui el va fer decidir excavar la cova del Parpalló durant una visita que li va fer a París, el novembre de 1926, seguint les recomanacions del seu mestre, el doctor Bosch Gimpera. Diu Pericot que el professor francés li va fer veure la importància del jaciment del Parpalló, en mostrar-li una plaqueta amb un gravat que semblava un cap de gat cerval, i diu també com el mateix Breuil li manifestà el seu antic desig d'excavar la cova, desig que la guerra europea li havia impedit anys enrere. Aleshores, en referir-se a la visita que fa Breuil al Parpalló el 1913, en una nota al marge, Pericot diu:
«Le acompañaba Baltasar Canet, niño todavía, que es el chófer que ahora nos llevó tantas veces de Gandía a La Droba. Canet recordaba aún la visita hecha con su padre, tartanero, en compañía del sabio francés.»
¿Canet? I un record que ressona: «Ja ve el senyor Canet, ja ve el senyor Canet!» Per un moment, he vist aquest xiquet de 1913, fet un jove el 1929, convertit en l'home que em deixava tocar la botzina del clàxon del taxi -mec-mec!-, quan venia a pujar-nos a la Drova, tot anunciant llargament -meeec-meeec!- un estiu ple de tresors.
Altres indrets de Gandia: