Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
La casa dels March es trobava segurament en el lloc que avui ocupa l'edifici número 32 del carrer Major. Ausiàs March tornat al país després de les campanyes al servei del rei Alfons IV el Magnànim a Nàpols, fou nomenat falconer reial per aquest. Activitat que desenvolupà a València, però quan ensinistra falcons vivia en aquesta casa del carrer Major. En ser-hi al davant podem servir-nos com a lectures de: de dues cobles d'Ausiàs March en què demanà al rei Alfons un falcó pelegrí i un altre grifaut i dos fragments de les biografies escrites per Josep Piera i Ferran Garcia-Oliver.
CXXII a (fragment)
Tots los delits del cos he ja perduts
e no atenc als propis d'espirit:
en los mijans ha d'ésser mon delit
e, si no l'he, jo romanc decebuts.
E sol d'aquests me resta lo caçar,
per què us suplic, mon car e bon senyor,
que del falcó me siau donador,
un pelegrí lo qual té nom Suar.
Si lo falcó, senyor, no em voleu dar,
causa sereu de ma perdició,
car tornaré a ma complexió,
d'on era tolt, ço és, dones amar.
Car no vull ser ociós animal,
no vulla Déu que jo estiga en foll:
més am anar en part on rompa el coll
que si estic segur entre bé i mal!
Ja l'edat a mi no és cominal.
Seré jutjat de tots per galant vell
i a dones plau l'hom quan és jovencell:
totes són carn i en carn és llur cabal.
Tant quant a ço, recapte els donaré:
dels membres só be proporcionat,
mas és lo mal que 1'ull tinc ja ruat
i en llur esguard vell me reputaré.
CXXII b (fragment)
Mon bon senyor, puix que parlar en prosa
no em val ab vós per haver un falcó,
en rims ho dic sens por que em digau no:
hoc serà el text, mas dubte'm de la glosa.
Mas ¿com serà que el costum vostre és mut
puix fes començ en vós naturalment
e vós aprés lo complís moralment
perfeccionant sa noble habitud?
Tots los delirs del cos he ja perdut
e no atenc los propis d'esperit
e no sent molt de l'animal delit:
sé, mas no sent, dels de moral virtut.
Tot mon delit resta sol en caçar,
per què us suplic, dels hòmens, vós, millor,
que d'un grifaut me siau donador
tal que a vós escaiga lo donar.
Si per ma sort no puc tant acabar,
complaure vull a ma complexió
e fer-me tort que em lluny tant de raó
que folla amor jo torne praticar.
Mas no vull ser ociós animal:
no vulla Déu que estiga fred o moll.
Més am anar en part on rompa el coll
que estar segur menys de fer bé o mal.
De les cases dels March, la que tenen a Gandia, i el casalot de Beniarjó, seran les més importants en la vida d'Ausiàs. La de Gandia és la casa-palau de la vila, situada al carrer Major; la de Beniarjó és l'alqueria. La de Gandia té una concepció urbana, la de Beniarjó és rural.
La de Gandia, la podem reconstruir com el palau del gòtic civil, amb la portalada i l'arc de l'entrada, amb els senyals i l'escut de la família treballats en pedra, un cobert només entrar, un pati empedrat, un pou i l'escala lateral que du a les dependències privades, situades al pis noble. Aquest palau el podem dibuixar relativament luxós, bé que més senzill que el del senyor duc, amb consistents mobles de fusta i els estris, atifells, vaixelles, cofres, roba i eines imprescindibles en una llar de senyors. Hi ha la part baixa amb la cuina, i, a més, l'estable i altres dependències, on habiten criats i criades, esclaves i esclaus, vailets i fadrines, així com animals: mules, rossins, gossos... També, com Garcia-Oliver escriu: «Dins els cofres i les caixes de fustes excel·lents, els March conserven quantitats fabuloses de peces de parament de llit i de la llar, com també de peces de drap de lli i de la «terra», per a confeccionar vestits i futurs aixovars. No hi falten les robes fines, de draps cars forasters per a les ocasions, ni les perles ni les joies previsorament marcades amb els diners dels March i el gall dels Ripoll»
A través d'una portella, la casa dóna a un hort interior, mig jardí, mig corral, on hi pot haver des de fruiters i flors oloroses, fins a animals domèstics, com porcs o aviram, molt apreciats per amenitzar quan calga la taula ben parada dels senyors. No poden faltar en aquest hort enjardinat, rodat d'alts murs, tancat a les indiscrecions del món exterior, racons on retirar-se a llegir, meditar, jugar, sestejar..., imaginar les dolceses de la fina amor o plànyer en soledat les amargors més dolgudes.
Per una escala situada en un angle del pati central que té una balconada amb arcades, s'arriba al pis. S'obrin les portes. Sala i saló, salonets i racons, cambres amb llits... «A dalt, la cambra major és la que ocupa el matrimoni. Ací han concebut els fills i ací és on probablement els infants han vingut al món. Es l'estança més privada, més tancada a mirades curioses i inoportunes. Tot el que realment és de valor s'hi troba ben guardat, especialment les valuoses peces d'argent i els diners...» ens diu l'historiador citat, reservat i respectuós, quan dibuixa amb discreció pudorosa l'habitació on els fills de Pere March i d'Elionor Ripoll han estat engendrats o parits al seu moment.
Altres indrets de Gandia: