Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
L'edifici de la Pia Almoina és una combinació arquitectònica dels estils romànics i gòtic. La primera construcció devia ésser anterior a l'any 1000, a jutjar per les restes d'opus spicatum en un dels murs. La façana és de carreus de pedra de Banyoles ben treballada i els elements d'obertura es troben repartits a tres nivells. A la part inferior, hi constatem els més antics, corresponents a la primera construcció de l'edifici: la porta d'arc rodó de mig punt adovellat amb una representació escultòrica de l'escut de Banyoles a la dovella clau; al nivell del mig o primer pis, tres finestres ben emmarcades, sobre la llinda, s'insinua, mitjançant una disposició de carreus, d'un arc de descàrrega. El registre de les golfes sembla de factura molt recent. L'interior, pati i galeria d'arcs ogivals, dels segles XIV-XV, constitueix part més remarcable de l'edifici. L'accés al primer pis el marca una amplia escala sense baranes. Està format per una galeria d'arcs gòtics separats per columnes amb capitell i àbac, que descansen sobre un petit pòdium o basament. Avui, l'edifici de la Pia Almoina hostatja el Museu Arqueològic de BanyolesA les sales de paleontologia i prehistòria s'hi exposen restes fòssils dels grans animals del terciari i d'inicis del quaternari, la mandíbula de Banyoles, les col·leccions d'indústria i fauna de les Coves de Serinyà, i les peces del poblat neolític de La Draga.
Un text de Jaume Farriol que ens servirá de lectura en qualsevol de les dependències ens informa dels detalls històrcs més remarcables de la institució que li donà nom.
La "Pia Almoina" no existia pas únicament a Banyoles. Era una institució benèfica medieval molt arrelada a la nostra terra. Ací, la va fundar Guillem Reixach l'any 1306, junt amb altres veïns de Banyoles, amb la finalitat de repartir, en dies determinats, pa i roba a les famílies pobres de la vila. La pia almoina local, administrada pels "Jurats", va anar augmentant la seva obra i, entre altres coses, va comprar i mantenir el rellotge del campanar de Santa Maria, ajudava a les despeses de la predicació quaresmal, lliurava "30 lliures a les tres primeres donzelles pobres que es casaven cada any i a una altra forastera que hagués servit a la vila dos anys seguits". Al segle passat, les rendes que mantenien aquesta mena de centre benèfic van ésser desamortitzades i la "Pia Almoina" va deixar d'existir.
L'edifici actual, antiga residència de la Casa de la Vila i de la "Pia Almoina", s'ha convertit ara en el Museu Arqueològic de la nostra ciutat. L'edifici és una barreja d'estils romànic i gòtic. Encara que hi ha arcs de mig punt dels segles XII i XIII, potser una de les impressions més fortes que pot emportar-se un visitant és la produïda pel pati i la galeria amb arcs ogivals que daten del segle XIV i que li donen l'aspecte més remarcable i definitiu. No hi ha dubte que aquest és l'edifici laic que té més interès de tota la ciutat.
Altres indrets de Banyoles: