Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
Del castell se'n conserven alguns panys de mur. En l'espai central hi ha l'antiga fàbrica d'arròs destinada avui a casa de Cultura d'Amposta. S'hi guarda el fons documental de l'obra de Sebastià Juan Arbó. A l'entrada, un bust de l'escriptor centra l'espai, al davant del qual podem llegir el breu i incisiu retrat, silueta en deia Tomàs Roig i Llop (Barcelona, 1902-1987), que aquest autor féu del novel·lista ebrenc. I encara davant el pany de l'antiga muralla podem llegir dos fragments de les memòries de Sebastià Juan Arbó que tracten dels efectes bèl·lics de les guerres carlines i d'altres de més pretèrites sobre el castell i els entorns d'Amposta.
De les Terres de l'Ebre salta al coll de Cervantes amb l'acrobàcia d'un pagerol goludament lletraferit, cellajunt, rebec i callat, encarnació bategant de tots els turments dels seus personatges literaris.
Tot ell sembla reblat, com un clau rebel, a cops de mall, amb un aire de secardina violència beduïna, que la sentor d'una rosa en fa, a qualsevol hora, un candidíssim anyellet del Senyor.
Amposta, per aquell temps, encara estava sembrada de records de les lluites que havien ensangnat el país, records de les guerres carlines. Amposta havia estat una ciutat emmurallada i havia tingut guarnició; als seus voltants, i allí mateix havien tingut lloc combats ben sovint; arreu es veien ruïnes, edificis destrossats. Al pont del Grau quedaven encara fragments de les muralles enderrocades. Subsistia encara el vell torrelló amb espitlleres, mig destruït per les bales, que guardava l'entrada al poble per aquell costat. Onsevulga girar la mirada es descobrien les senyals dels combats passats.
Als marjals de l'Ebre, prop de la mar i de les rodalies d'Amposta, va tenir lloc una de les batalles més sagnants entre romans i cartaginesos. Temps després, va patir els efectes de la reconquesta. També va ser víctima de la pirateria, amb saquejos, raptes i matances. Més tard, l'atac que va acabar amb el Castell. Les lluites successòries també van deixar una forta empremta. En les guerres carlines, li tocà la seua part al nostre poble; en certa ocasió Cabrera va assetjar Amposta amb la seua guerrilla; els habitants, parapetats darrera les muralles es van defensar amb valentia i el Tigre del Maestrat va haver de renunciar a la presa. Va ser el fet més destacat d'aquella lluita entre germans que per al nostre poble no van ser tot glòries. Tenint en consideració la pobresa de les defenses naturals, sembla un miracle que Amposta pogués sortir-se'n de tants i tant durs assalts. Només a força de tenacitat i de resistència, de retirada i tornar a començar, ha aconseguit arribar als nostres dies i convertir-se en una de les ciutats més actives, més pròsperes i de vitalitat més ferma de la comarca. Tot això va contribuir a formar el caràcter del poble, a to amb l'existència en aquells dies, a la duresa i resistència en el treball, a la severitat dels costums que adquirien un to especial.
Altres indrets de Amposta: