Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
El convent de Sant Antoni dels franciscans va ser construït a finals del segle XVI entre les muralles orientals de la ciutat i el mar i a sobre de les restes de l'ermita de la Mare de Déu dels Desemparats. L'església, tal com la resta de dependències, va ser destruïda en la Guerra de Successió. Es reconstruí el 1743 i fou de nou assolada en la Guerra del Francès. Avui, restaurada, segueix presidint la plaça on hi ha altres edificis històrics com el de l'antic magatzem de la pansa, que envolten la plaça de la Constitució. Ens hi poden servir de lectura: dos fragments de L'últim serf, de Maria Ibars que tractava de l'explotació de la incipient industrialització de Dènia; un fragment de memòria de Joan Fuster quan va passar per la ciutat i dos poemes de Vicent Andrés Estellés.
Aquell any la festa de la Mare de Déu dels Desemparats tingué en Dénia un caire nou. La feren uns mariners salvats miraculosament d'un fort temporal. Llavors, pregaren a la Mare de Déu que veneren en el convent de la Mar. Li pregaren des del perill de la barca; llurs famílies des de l'escullera, cara a la borrasca. Anguniosos uns i altres; no podien guanyar l'entrada del port, sempre costosa. Ones encontrades juntaren les forces com braços amorosits i la barca ixqué de la suprema desesperació a les aigües relativament tranquil·les de l'entremig de les esculleres. La Verge els havia salvat i est any faria en el mateix sardinal el camí d'aquella nit fortunal. Festa senzilla i clamorosa, festa de cors enfervorits. La Mare de Déu embarcaria triomfal, voltada de tota mena de vaixells disponibles, engrandits de banderoles i sorollosos d'esclafits. L'escorta de la Gran Senyora eren els hòmens de mar que li devien la vida.
Pocs faltaren a la festa. Feren el diumenge complet sense malestar pel que poguera fer-los falta el dilluns.
Les "letxeres" del magatzem del "Maltés" prengueren per Patró a sant Roc. En el convent de la mar de vora al magatzem, es venerava. Totes tenien coses que agrair-li. Àngela i les acostades a ella li havien demanat la salut de Batiste. Se li faria dir una missa i els gojos cantats; se n'uniren moltes. Altres refusaren, com la "Balancé", per falta de voluntat i algunes per creure que era privilegi de la Societat poder passar sense beateries. Aportaren flors i ciris, tinells de geranis i cossiolets amb pomposes plantes. Foren ajudades per l'escolà del convent, el tio Joan, perfil ben tallat, afable, acollidor de tothom, ubicat al replà de l'escaleta que donava al campanari, bellugant-se vora la tauleta de Sabater de vell quan no tenia flor que netejar, ciris que encendre ni campanes que dringar. La "Lliberana" aplegà amb un gran ram panxut, redó i ben espés de flors variades: de jardí i de terra broixa.
-Massa grandot és -li bonegaren-. Dus flors per a molts rams.
El desferen i una corejada rialla brollà de totes les goles. Dins del pompós ramell hi havia una bóta plena de vi del seu campús, tot havia estat fet per burlar el "consumero".
Van perdre unes hores de treball per complir la devota promesa. L'altar quedava reblit de flor com testimoni de cors agraïts.
Sèiem a la terrassa d'un cafè, i demanem la beguda local: «carnot». El cambrer sembla una mica sorprès. «Dos carnots, sí», insisteix el meu amic. I explica: «En aquests establiments amb clientela de turistes, ja gairebé mai no en serveixen. Al cap i a la fi, és una beguda de pobres. En diuen "el whisky dels pobres", i si vas a qualsevol taverna no sofisticada, basta que diguis "whisky" perquè et donin carnot. La broma amb el nom és tot un costum...» El joc irònic, evidentment, resulta justificat: pel color, sens dubte, la confusió seria possible. El líquid té la consistència daurada i transparent del més acreditat scotch.
El meu acompanyant, salvant l'incís, continua amb el seu tema:
-I Dénia era una excepció. En tot el litoral valencià, aquest era l'únic poble que escapava a la pura fatalitat agrària. València i Alacant són casos a part, és clar. En les grans ciutats tot és distint, encara que en les d'ací no ho sigui massa. Només Dénia. Potser Borriana podria comptar-se com un cas similar. No ho sé. Crec que algú ha escrit un paper sobre això. El recordo molt vagament...
El primer glop de carnot decepciona. És el clàssic beuratge confeccionat amb alcohol i herbes de la muntanya més pròxima. Les herbes, a Dénia, procediran del Montgó, suposo. Per aquesta zona abunden les variants autàrquiques de licor, i cada una d'elles amb la seva denominació pròpia. No difereixen gran cosa. Si més no, el paladar del visitant no hi adverteix un matís excessivament personal que les distingeixi. Es curiós que la de Dénia sigui anomenada «carnot». La paraula manca d'etimologia coneguda. ¿No vindrà del cognom d'aquell president de la República Francesa, que va morir assassinat? La meva ignorància sobre monsieur Carnot és completa. Potser fou un burgès d'esquerres, com qualsevol fill de veí. O potser ni tan sols això. La relació entre el polític i la beguda, de tota manera, resta molt enigmàtica.
-També Dénia era una població agrícola, i, en bona part, continua sent-ho. Abans, ho era amb un altre caràcter. Encara hi abunda la vinya, ja ho has vist. El taronger està desplaçant-la, en la mesura en què el terreny ho permet. Avui, el raïm no resulta reditici. Però aquest és un país de pàmpols i xanglots. El negoci consistia a fer panses, i a exportar-les. Bé: els d'ací feien les panses, i els estrangers les exportaven. O sigui que, a nosaltres, l'afluència de forasters no ens agafa desprevinguts. Ara són turistes; aleshores eren comerciants.
A Dénia
Hores de vidres mòlts
i de sal salpassada.
Amb un pessic de vidres li done gust al brou.
Amb un pessic de sal allargue la bugada.
Ama, hi ha foc?
A l'altra casa han mort un porc.
Tres en ratlla, tres en ratlla,
Tereseta,
no m'hi faces la punyeta.
Ous, ous,
que demà és dijous.
Pic i pala.
Busca tu qui t'ha pegat!
D'ahí, d'ahí, teuladí.
La germania de la Marina, amb la dolguda samarreta.
Hisseu els punys, travesseu
el jorn!
Hisseu els punys!
La germania del secà, la terra essencial,
solar!
Perduda ermita, bri d'aigua,
digues.
Seguesc l'arrel, una ferocitat,
un dematí,
fuga del vent reblit d'aloses!
Hisseu els punys!
Ve el dia sobre els camps,
per damunt de les ones!
Senyals de foc,
torres de nit,
banderes!
Cantem, cantem el país recobrat!
Cantem, cantem. Què cantarem?
El jorn que ve, la claredat dels ulls. Agafats
pels muscles, cantem, plorem,
plorem, germans,
cantem el jorn de foc. Cantem, cantem. Què cantarem?
Esclatarà un foc a les pupil·les, als cervells.
Aquest país no l'havem escollit. És nostre.
Cantem, cantem, brandem el país insurrecte!
Altres indrets de Dénia: