Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
És la porta que obre el segon recinte clos del monestir.Va ser construïda cap a la fi del segle XV, durant els aba-diats de Miquel Delgado (1458-78) i Joan Payo Coello (1480-98), que forenalhora presidents de la Generalitat. El portal està protegit per un gran mata-cà, sota el qual hi ha les armes de Catalunya-Aragó, dels Trastàmara i deSicília. De mida més petita, hi ha també els escuts dels dos abats i el de Poblet.Són remarcables les mènsules esculpides a l'arrencada dels arcs. La finestraconopial va ser traslladada l'any 1961 procedent de la Porta Reial. El nom dePorta Daurada prové del fet que, abans d'una visita del rei Felip II, el 1564,van ser daurades les planxes de ferro que reforçaven les portes. Al seu davant,hi podem llegir un fragment en prosa de Josep Pla (Palafrugell, 1897 - Llofriu,1981) i un breu poema de Tomàs Garcés (Barcelona, 1901-1993).
Porta daurada de Poblet
Voldria oberta la portalada,
oberta sempre de bat a bat.
El riu dels temps hi passaria,
el temps i son esclat.
Una daurada cavalcada
fondria, monts enllà,
amb les banderes de la posta,
banderes í cavalls.
La Porta Daurada apareix davant el visitant amb la seva arquitectura de fortalesa, amb barbacanes i espitlleres. Sota la barbacana hi ha les divises de la Confederació catalano-aragonesa, de Sicília i de Castella. Aquestes darreres provenen dels Trastàmara, coincidint amb una llarga estada que hi feren els Reis Catòlics i la família reial poc després de la capitulació de Granada i del descobriment d'Amèrica. Davant de la porta, els reis descavalcaven dels carruatges que els havien portat, s'agenollaven en reclinatoris i besaven la relíquia de la veracreu. Després, sota tàlem, acompanyats de la comunitat i del seu seguici feien cap a l'església abacial, mentre es cantava el tedèum. El nom de Porta Daurada, prové d'una estada que hi féu Felip II en 1564. Les plaques de bronze de la porta foren revestides de fulles d'or. L'església i la porta foren malmeses naturalment, el segle passat. Quan tot fou reconstruït, la porta fou restaurada pel Cos de la Noblesa Catalana i beneïda per Sant Jordi de 1951.
De la Porta Daurada a la porta de l'església —avui Basílica per decisió del Papa del darrer concili, Joan XXIII— hi ha la Plaça Major. Pels seus voltants, hi constatareu llocs relacionats amb el monestir arcaic. S'hi poden distingir les ruïnes d'alguns elements del passat com són: l'administració —bosseria— i l'hospital de pobres i dels pelegrins. En aquest espai hi ha dos monuments importants: la capella de Santa Caterina, d'estil romànic i la creu de l'abat Joan de Guimerà (1564-1583). La capella té una elegància i una austeritat excepcionals. No deixeu de mirar-la. Quedareu impressionats.
Quan es travessa la Plaça Major, hom fa una constatació important: és la muralla que envolta el clos interior del monestir que té 608 metres de llarg, 11,30 d'alçada i dos metres de gruix, amb merlets, espitlleres i camí de ronda. Al llarg d'aquesta impressionant muralla, es troben les Torres Reials d'entrada, la torre del Prior, de l'Oli, del Bany, de les Cases Noves, de les Armes, de Sant Esteve, dels Boigs, del Cardenal i del Sabater.
Altres indrets de Vimbodí i Poblet: