Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
Aquesta plaça, configurada a finals del segle XVI, deu el nom al ball votiu del Bo-Bo. El vot de poble fet a Sant Sebastià, arran de les pestes, el tenim documentat a partir de 1574. El ball consisteix en la dansa que, en aquesta plaça, ballen cada 20 de gener tres parelles, dues de casades i una de solters, representant el batlle, l'abat i el prior, respectivament. El topònim de Bo-Bo ve de la tradició ancestral de quan, sota les voltes, l'administardor proclama els balladors de l'any vinent entre aquells que han sortit d'un sorteig. El poble crida i aprova amb un Bo-Bo, si els triats són del grat general. A inicis de la dècada de 1970, Baltasar Porcel va passar per Monistriol i va fer una descripció d'aquesta plaça i de tot allò que va observar als seus voltants i accessos. Podem llegir-ne el text resultant.
Els seus carrers són costeruts, estrets, de sol empedrat. Les cases, altes, d'interior fosc i escaletes angostes. La plaça del «Bo-Bo» —aquest és el nom del ball típic del país, que se celebra pel gener, per Sant Sebastià— és característica, una quinta essència del poble, amb els seus porxos baixos, penombrosos, i les voltes revingudes i camuses. Domina la tonalitat grisa.
Enganxada al cinema «Ideal», hi ha la sala de festes «La Agrupación». Arriben de dintre grinyols i sorolls musicals. Hi trec el cap: l'orquestra local assaja, a la gran sala buida. Manegen els instruments amb entusiasme, perduda la mirada. Al carrer, un grup de nens juga. Porten un casc blau, que diu «ONU», i espases de fusta.
Altres indrets de Monistrol de Montserrat: