Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
La torre de guaita de la Bestorre o Torre de Monistrol, declarada bé cultural d'interès nacional, és de planta circular, de la qual sols es conserva un fragment de paret d'uns 390 centímetres. Al costat de ponent hi ha un tros més curt de paret a punt d'aterrar-se, però recolzada en l'altre. Els murs són d'1,5 metres de gruix i el diàmetre exterior és de 6,80 metres. Les parets conservades arriben fins a l'alçada del primer pis i sembla que era coberta amb una falsa cúpula rebaixada. L'aparell és fet amb grans blocs de pedra, molt ben tallats en escaire i col·locats en filades i a trencajunt. Originàriament, devia ser una torre de guaita i de vigilància per protegir la vila de Monistrol de Montserrat i tot el terme parroquial, així com el pont medieval que permetia travessar el Llobregat. Possiblement és una construcció del final del segle XI o bé del segle XII. Durant la Guerra de Successió Espanyola, l'abat de Montserrat Manuel Marrón la va fer volar, temorós que els partidaris de Carles d'Àustria s'hi fessin forts. De la Bestorre estant tindrem una bona panoràmica de la muntanya de Montserrat i de la vila de Monistrol i hi podrem llegir textos de Carles Grandó, Josep Sebastià Pons, Jaume Agelat i Garriga, Joan Fuster i Salvador Redó.
Montserrat, mà de tot roc blau
perfilant su'l cel la nau
de nostra terra endolada.
Mà Santa, boires amunt
ungeix la pàtria i el món
de puresa immaculada!
Ungeix, Verge, nostre front
i renta'l de tot afront
per quan l'aurora enardida
als teus pals, que res no abat,
pengi el flam alliberat
de la terra redimida!
Paraula
Ja s'escurça la neu al nord de Canigó.
Ara la primavera a l'estiu s'aparia.
Jo voldria oferir, Verge Maria,
alenades de neu a vostra Morenor.
Només la pedra, i encara
un dolç límit per al cor;
només allò que no mor,
i la vida fent-s'hi clara;
ara la rosa es declara
prorrompuda i virginal
com un fragment d'alegria
-nom donat, segles, Maria!-
i dins la clama lleial
l'enyorança em descobria.
Prou és més alta aquesta terra
que el jorn més alt i que la nit!
Som herba eixuta, seca terra
esperant pluges d'infinit.
Quin afany d'ànimes i roques
escalant blaus i or de cels!
Furguen joioses les arrels
i tota saba és beneïda.
Cau cera límpida d'estels
damunt la serra emmorenida.
La creença popular la fa filla dels moros. En aquest país, quan d'una cosa no se'n sap l'origen, es diu que és obra dels moros o del diable. Possiblement va ser far i també sentinella a l'hora de fixar línies franques i línies sarraïnes. Havia estat torre de guaita dels camins fets a cops d'escoda o amb el profit del tall que el Llobregat havia llaurat i deixava clar qui controlava el pas pel pont aixecat sobre el riu per fer fàcil el trànsit de pelegrins i de mercaderies cap a la casa benedictina de Montserrat. La construcció d'aquest pont la va manar fer el bel·ligerant prior Bernat Escarrer a primeries del segle XIV; l'arc central té una llum de 37 metres, rècord a Catalunya.
Ara la Bestorre només és presència que mira des del turó l'anar i tornar dels veïns: el passeig familiar que a Monistrol en diuen donar un volt per l'Arbre del Gibert o la parada de joves festejadors sota la seva esponerosa capçada; que compta cotxes cap a Montserrat, que plora perquè es dessagna pedra a pedra amb els anys.
La Bestorre va patir la Guerra de Successió. Un abat de Montserrat de casa castellana, anomenat Manuel Marrón, la va fer volar temorós que no s'hi fessin forts els partidaris locals de Carles d'Àustria i de la causa catalana que guerrejaven contra les armes de Felip V de Borbó, el rei de la Nova Planta. Aquesta acció, feta per agradar al nou monarca espanyol, va deixar la Bestorre en l'estat actual. La torre va quedar molt malmesa i les pedres que van saltar dels seus murs van servir per fer cases.
A la Bestorre, ara s'hi va a jugar, a saltar i a córrer, a passejar, a collir farigola per setmana santa, a contemplar-se el melic esbrinant, aquí i allà, les cases conegudes dels veïns coneguts, a veure els canvis que la penjada trama urbana experimenta, també amb els anys. Diuen que qualsevol dia la Bestorre caurà. La dissort i els anys l'han convertida en una silueta de colós repenjat sobre el mur. Un petit bloc de pedra pinyolenca n'és el punt d'unió, el punt d'equilibri. Si es desploma la Bestorre, els monistrolencs ploraran. O potser no.
Altres indrets de Monistrol de Montserrat: