Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
Començà a guanyar velocitat, distanciant-se del cotxe de la Vegueria. En un revolt, veieren l’altre vehicle que anava al davant. Ja deuria ésser prop dels túnels. Als túnels, segurament tenien calculat fer l’assalt al cotxe que conduïa en Josep. Tota la immensitat del perill se li presentà clarament a Josep. Calia jugar-se la vida. Ell anava desarmat. Mai no havia utilitzat armes de foc, ni de les altres. En Calvet preparava la metralleta. En Rafel també. Llavors en Josep sentí una nova seguretat. Li feia l’efecte que les armes que sentia que es preparaven, eren la garantia de la vida de tots i cada un dels seus companys de viatge. Els tres militars també es deurien preparar.
Ja tenien el pont a la vista.
—Ara. Para’t!
La frenada fou ràpida. Tots llurs cossos anaren empenyuts endavant. En Calvet obrí la porta i saltà com un llamp. En Rafel també... però què passava? Quelcom estava equivocat. En Rafel dirigia la seva metralleta a l’esquena d’en Calvet. En Josep cridà com un foll.
—Atenció Calvet... En Rafel!
En Rafel disparà, però en Calvet tingué temps d’esquivar les bales. La lluna, com una llàntia imparcial, donava claror a aquella baralla tràgica. La metralleta d’en Calvet enfilà Rafel i li foradà el cap, els ulls, el pit, el ventre... Els homes del cotxe de la Vegueria ja havien saltat del seu vehicle. Tots dirigien els seus trets sobre en Calvet. Aquest desaparegué per entre la vall petita dels dos molins. Els cinc alemanys de la Gestapo que anaven en el cotxe de la Vegueria voltaren el cotxe del Josep. Aquest s’havia quedat sense parla, com esmaperdut. No podia ésser real tot allò! Prompte es despertaria d’aquell mal son... però en Rafel jeia mort al seu davant. En Rafel era ben bé un ésser real. Els llums del cotxe contrastaven el rostre ple de sang, cargolat com un monstre.
—Traïdor! —exclamà en Josep, i apagà els llums. No sabia ben bé el què es feia. Què passaria ara? Amb la fosca hi veia més clar. La veu d’un dels homes de la Gestapo li ordenà, amb un accent francès-alemany, que tornés a encendre els llums. No tingué valor de mirar novament el rostre de l’home culpable de la situació que els colpia. Sempre hi ha un traïdor en els conflictes entre els homes. Judes va trair Jesús; Esfialtes l’exèrcit de Leònides; Bellido Dolfos a Sanxo de Castella; el Mariscal Petain a França i tants i tants altres que no figuraven en les pàgines de la Història, que eren traïdors de petits conflictes quotidians? Aquests petits traïdors eren més repugnants que els grans traïdors de la Història. Com en Rafel, que havia traït l’amic i la causa que va comprometre’s a defensar. No volgué mirar al seu davant. Girà l’esguard enrere i mirà els militars. Aquests es mantenien erectes, estoics i dignes, enmig del drama que els tocava viure. No perdrien la correcció. D’això, n’estava segur en Josep! Si almenys en Calvet s’hagués salvat! Què seria d’ell i els tres militars?... «La Boheme» continuava la tragicomèdia d’amor. Sonaven grotescos els sons melòdics. Un alemany ordenà d’apagar la ràdio. El silenci caigué com una llosa. El silenci i la nit. El silenci, la nit i la Gestapo. Els alemanys parlaven entre ells. Tragueren el traïdor mort i el dugueren endins, fora de la carretera, darrere d’uns boixos. Dos alemanys, amb les pistoles a la mà, entraren dins el vehicle, i s’assegueren a la vora d’en Josep.
—Apa. Ara endavant, sense fer torteres, altrament et foradaré el cap. —El canó de la pistola, fred i contundent, tocà el parietal del cap d’en Josep. Una esgarrifança com la que sentia quan els bombardejaments aeris, li glaçà el cap. Desembragà. Tornà a posar el cotxe en marxa i entraren en els túnels. Anyós quedava al seu darrere, amb l’ermita de Sant Cristòfol, patró dels xofers, i els túnels donaren ressonàncies diverses als sorolls dels motors. L’altre vehicle de la Vegueria s’esperava allí. L’italià s’apropà a la finestra on estava en Josep.
—Què ha passat? —preguntà en francès. L’alemany que havia portat la veu cantant, li ho explicà. L’italià llançà paraulotes grolleres que, dites en italià, semblaven menys grolleres que si fossin dites en català.
—S’ha escapat! No sabíeu que aquest home era el que més estimava agafar? Sou uns rucs, uns imbècils... —Estava rabiós. Es dirigí a en Josep.— Procureu seguir-nos regularment, sense cap intent de res. Entesos?
L’italià tornà al seu vehicle i la caravana dels tres cotxes es posà novament en moviment, vers Andorra la Vella.
«On anirien? On?»
El pont de Sant Antoni quedà enrere com un pont d’un pessebre monumental. L’aire fresc de la nit retornà la serenitat al Josep, que conduïa el cotxe ja deslligat del passat, que tan sols feia uns segons era la raó fonamental de la seva existència. Ara, era un combatent més, un home disposat a jugar-se la vida a cara i creu, com ho féu, uns minuts abans l’amic entranyable, que s’havia perdut en la nit andorrana.
Altres indrets de Maçana, la: